Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kvinder ignoreres: Ekspertlister til kommunalvalg røber sjusk med ligestilling

De 48 mest citerede eksperter i 2020.

Rigtige eksperter er mænd i jakkesæt. I et coronaår suppleret med mænd i hvide kitler. Kun seks kvinder er med på Infomedias top-50-liste over de mest citerede ekspertkilder i 2020, viser en opgørelse Infomedia har lavet for Akademikerbladet. © Collage: Troels Kølln

Del artikel:

Universiteterne fremhæver især mandlige eksperter i forbindelse med kommunalvalget. Men en ting ved deres valgekspertlister afslører, at sådan behøver det ikke være.

Der er langt flere mænd end kvinder på universiteternes nye ekspertlister til det forestående kommunalvalg. 

Forskerforum påviste tilbage i maj, at universiteternes ekspertlister er fulde af mænd.

Det er ikke umiddelbart overraskende, eftersom flertallet af forskere ved landets universiteter netop er mænd.

Organisationen Danske Universiteter har dog tilkendegivet, at sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. For når universiteterne arbejder for ligestilling i forskning, kan det vel også arbejde for ligestilling i brugen af eksperter?

Som ligestillingsforsker og gæsteprofessor ved RUC, Drude Dallerup, har sagt til Forskerforum, handler det om, hvorvidt universiteterne faktisk har en forpligtelse til at opdyrke kvindelige eksperter.

Man bliver ikke ekspert på ekspertlister, fordi man er god

Drude Dallerup, ligestillingsforsker

“Man bliver ikke ekspert på ekspertlister, fordi man er god. Man bliver ekspert, fordi andre får øjnene op for, at man er god. Derfor bør universiteterne undersøge nærmere, om man får udnyttet kvindernes fulde potentiale som eksperter”, sagde hun.

Lidt er der muligvis sket siden maj. Dengang var andelen af kvindelige forskere på ekspertlisterne omkring 30 pct., hvor tallet nu er knap 40 pct. på listerne til kommunalvalget. 

Men samtidig virker det til, at listerne umiskendeligt reproducerer en kønsmæssig ubalance, mener Henriette Laursen, direktør i Kvinfo.

For eksempel har Københavns Universitet (KU) udvalgt 16 mænd og 10 kvinder på deres liste. Men med helholdsvis 415 og 148 kvindelige lektorer og professorer ansat på universitetet, kunne KU sagtens have fundet flere kvinder frem, forklarer hun. Det er nemlig lykkedes det langt mindre Aalborg Universitet at finde 36 kvinder til deres KV21-ekspertliste (og 58 mænd). Intet tyder altså på, at der er kvindemangel inde for felterne. 

”Det viser jo sådan set bare, at der er nok af kvinder at tage af, og KU’s størrelse taget i betragtning kunne de selvfølgelig også have lavet en kønsbalanceret liste”, siger Henriette Laursen og fortsætter: 

”Et eller andet sted afspejler listerne den skævhed, der er på de øverste niveauer på universiteterne, men man kan nu alligevel undre sig, for emnerne i den kommunale valgkampe er jo mange og nære, fx inden for børn og unge og sundhed, hvor der er masser af kvindelige eksperter". 

Mænd og kvinder på universiteternes KV21-ekspertlister
  Mænd Kvinder
ITU 7 1
AU 59 41
AAU 58 36
RUC 13 10
SDU 28 12
KU 16 10
CBS 15

10

Kilde: Lønoverblik/Moderniseringsstyrelsen

Kvinfo: Virker sjusket

Det er skuffende, at universiteterne ikke har fokuseret mere på listernes kønsbalance, siger Kvinfo's direktør. 

”Det kan også godt overraske mig, fordi ligestillingsdagsordnen faktisk bliver prioriteret af universiteterne. Det virker lidt sjusket, at man kan sidde på universiteterne og tro, at man ubemærket kan lave de her meget kønsskæve lister. Det kan de godt gøre bedre”, tilføjer hun.

Med 28 mænd og 12 kvinder er Syddansk Universitet (SDU) det universitet ved siden af ITU, der har størst kønsmæssig skævhed på deres liste. Ifølge SDU er det de enkelte fakulteter, der melder eksperter ind til den endelige liste, og i øvrigt er det frivilligt.

Men Forskerforum har tidligere påvist, hvordan en mandlig professor emeritus optrådte på ekspertlisten, mens to kvindelige forskere inden for det samme felt ikke var blevet spurgt, om de ønskede at være på listen.

I dag er den ene af kvinderne, professor Karen Hvidtfeldt, kommet med på SDU's ekspertliste, men den er fortsat langt fra at være i kønsmæssig balance.

Karen Hvidtfeldt påpegede ellers i maj, at SDU forholdsvist let kunne rette op.

”Universitetet kunne nemt screene ekspertlisterne og være opmærksom på, om der er en påfaldende skævhed. Hvis det er tilfældet, kunne man vende tilbage til institutterne og spørge igen”, lød det fra professoren til Forskerforum.

SDU: Vi arbejder på principper

DM Akademikerbladet har spurgt SDU, hvordan den aktuelle liste med 28 mænd og 12 kvinder er blevet til, men bladet har ikke modtaget svar på spørgsmålet.

Til gengæld oplyser Ole Skøtt, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og formand for SDU’s centrale ligestillingsudvalg, via mail, at noget er på vej til at ske.

”Vi har brug for alle talenter, og vi anerkender udfordringen med ligestilling i universitetsverdenen. I forhold til udarbejdelsen af ekspertlister har SDU’s direktion derfor besluttet den 27. maj 2021, at der skal ses på kønsfordelingen af de eksperter, der figurerer på de aktuelle ekspertlister, der udarbejdes løbende og som ligger på SDU.dk.”, skriver han.

Ifølge Ole Skøtt foregår der i øjeblikket ”en inddragende proces på SDU”, som skal munde ud i principper for udarbejdelse af ekspertlister.