Corona-hjælpepakke skulle støtte forsinkede ph.d.er - men pengene slap op allerede før jul
Det er en meget uhensigtsmæssig situation for de ph.d.-studerende, der nu tvinges til at arbejde gratis”, siger Ditte Marie Reinholdt Jensen, der ikke er blevet informeret om muligheden for at støtte til forlængelse af sit ph.d.-forløb, før pengene fra hjælpepakken var opbrugt. © Privatfoto.
Sidste års hjælpepakke til ph.d.er blev brugt før jul, oplyser DTU. Det kan betyder forlængelse uden løn.
I slutningen af oktober 2020 vedtog partier i Folketinget efter måneders kritik endelig en hjælpepakke rettet mod landets mere end 8000 ph.d.-studerende på landets universiteter.
Hjælpepakken var tænkt som en hjælpende hånd til at finansiere den forlængelse af forskningsprojekterne, som coronakrisen har tvunget hundredvis af forskertalenter ud i.
Men hjælpepakken på 18 millioner kroner er som en dråbe på tørt land og rækker slet ikke, lød kritikken fra bl.a. DM og Djøf dengang, mens også Enhedslisten ville have flere midler fyldt i puljen.
Og noget kan tyde på, at kritikken var velbegrundet. For der kom aldrig flere penge, og på DTU blev midlerne fra hjælpepakken til ph.d.erne allerede brugt før jul.
Det står klart i en intern mail fra den 16. februar, som vicedekan Jens Øllgaard Duus har skrevet til ph.d.ere ansat på DTU.
"Som du sandsynligvis er opmærksom på, dækker beløbet 18 millioner kroner til alle de danske universiteter slet ikke behovet for finansiering af ph.d.-studerende, der er forsinket på grund af Covid-19. Baseret på de allerede mange udvidelser og den økonomiske situation ved DTU, har direktionen besluttet, at det modtagne beløb sidste år allerede er brugt”, skriver Jens Øllgaard Duus i mailen.
DTU's andel af de 18 millioner kroner i hjælpepakken udgjorde ifølge vicedekanen 3,77 mio. kr.
”Ved udgangen af 2020 havde ca. 140 ph.d.-studerende ved DTU fået en forlængelse af deres indskrivninger, de fleste med løn. Der vil derfor ikke være yderligere central finansiering til udvidelser i ovennævnte beløb”, skriver Jens Øllgaard Duus.
Tydeligt at hjælpepakken ikke var nok
Ph.d.-studerende på DTU Ditte Marie Reinholdt Jensen er ansat med funding fra Det dansk-kinesiske universitetscenter, Sino-Danish Center for Education (SDC).
Hun skulle efter planen have afleveret sin afhandling til september, men er som mange andre blevet forsinket på grund af restriktioner under covid-19. Hun rammes nu af, at DTU har lukket kassen til finansiering af projektforlængelser.
”Jeg har selv forsøgt at finde hoved og hale i dette. Da vi endelig fik denne mail lige før vinterferien, stod det pludselig klart, at selvom jeg nok ikke er den, der rammes hårdest, så påvirkes jeg også, når pengene fra hjælpepakken allerede de facto er uddelt, uden at vi har haft lige mulighed for at ansøge. Det er en meget uhensigtsmæssig situation for de ph.d.-studerende, der nu tvinges til at arbejde gratis”, siger Ditte Marie Reinholdt Jensen.
Hun kritiserer desuden, at der ifølge mailen også er sket studieforlængelser uden løn.
Ph.d.er har ikke fået information om mulig hjælp
Ph.d.-studerende på DTU har på intet tidspunkt fået information fra ledelsen om mulig hjælp fra Folketingets hjælpepakke - kun om hvordan man søgte forlængelse af indskrivning, fortæller Ditte Marie Reinholdt Jensen.
Ledelsen på DTU har derimod henvist til, at der skal findes en løsning på de enkelte institutter, og det er mange steder slet ikke sket.
”På mit institut er vi flere, der har ventet på at finde ud af, hvordan vi kunne søge, og vores ansøgninger har dermed ikke været med i betragtning. Det er jo tydeligt, at hjælpepakken ikke har været stor nok til at dække behovet”, siger Ditte Marie Reinholdt Jensen.
Hun har bedt om forlængelse af sin indskrivning, som hun har fået fundet af SDC, så hun satser på at aflevere sin afhandling til efteråret alligevel.
”Nu søger jeg ikke ekstra funding fra DTU, for der er jo ikke noget at komme efter. Men jeg har ikke intentioner om at forlænge indskrivningen uden løn. Skal jeg færdiggøre min afhandling til tiden, vil det derfor koste mig mine weekender og mine aftener de næste måneder, og hvis det ikke er nok, så kan det i stedet få konsekvenser for, hvorvidt jeg når i mål med alle ambitionerne for projektet”, siger hun.
Total mangel på kommunikation fra universiteterne
Også på Københavns Universitet (KU) lyder ”banken på rørene”, at der ikke er nok penge fra hjælpepakken til at finansiere forlængelser. Det fortæller ph.d.-studerende på Institut for Plante- og Miljøvidenskab Morten Winther Vestenaa, som også sidder i ph.d.-komiteen på KU Science.
”Kommunikationen omkring hjælpepakken og mulig funding har været ikke-eksisterende. KU har som institution ikke håndteret det, men ladet det op til de enkelte institutter at forsøge at klare det, og det er meget forskelligt, hvor godt de enkelte institutter kan hjælpe, så indsatsen bliver meget individualiseret og tilfældig”, siger Morten Winther Vestenaa.
Coronakrisen forsinker Ph.d’erne med 2-4 måneder
DM udarbejdede i 2020 to undersøgelser af coronakrisens konsekvenser for ph.d.erne sammen med PhD Assosiation Network of Denmark (PAND). Den seneste viste, at 51 pct. af ph.d.’erne forventede mellem 2 og 4 måneders forsinkelse.
Det viser, at behovet er langt større, end hvad hjælpepakken på 18 mio. kr. dækker, mener DM's formand, Camilla Gregersen.
”Forlængede ansættelser kræver en individuel og konkret vurdering af de corona-forsinkede ph.d.ere. Det er derfor svært at sætte et præcist tal på, hvor mange penge der er brug for. Men det er åbenlyst, at det ikke er nok have midler til at hjælpe ca. 150 personer på landsplan, og udover ph.d.’ere er der også forsinkede postdocs, som er i klemme”, siger Camilla Gregersen.
Hun påpeger, at udmeldingen fra DTU bekræfter, hvad DM og også flere andre sagde tilbage i efteråret - at hjælpepakken på 18 mio. kroner kun er en dråbe på tørt land.
”Det var godt, at politikerne anerkendte, at der var et problem. Men løsningen stod slet ikke mål med behovet. Det viser situationen på DTU nu med al tydelighed”, siger Camilla Gregersen.
Hun understreger, at problemerne på DTU er ikke unikke.
”Vi ser det flere steder. Det ville hjælpe, hvis Anders Bjarklev (DTU-rektor, red.) og Danske Universiteter sammen med os laver en fælles henvendelse til politikerne, så der kan etableres en holdbar løsning, hvor vi ikke taber forskertalenter på gulvet”.
Der mangler penge til ph.d.erne
Hverken DTU eller KU er enestående, når det gælder manglende kommunikation om hjælpepakken. Der er lignende meldinger fra andre universiteter, fortæller bestyrelsesformand i PAND Federico Jensen.
”Men vi ved reelt ikke, hvad universiteterne tænker om dette. Der er alt for mange ph.d.er, som ikke kender til hjælpepakken eller til den hjælp, de kan få fra universiteterne”, siger Federico Jensen.
Han forklarer, at den individuelle vurdering af ph.d.-projektet er noget, som blev aftalt mellem alle parter i forhandling.
Problemet er, at grundlaget for den individuelle vurdering er blevet yderligere skubbet til de forskellige institutter, og her er der forskellige regler - hvis de da ikke bare har afvist at køre en ansøgningsrunde på grund af manglende af penge på instituttet.
”Vi har påpeget flere gange overfor Forskningsministeriet, at der mangler penge”, siger Federico Jensen.
Morten Winther Vestenaa mener, at universiteterne har svigtet de ph.d.-studerende ved sin manglende handlen.
”Det er langt fra sikkert, at man kan få den finansieret en forlængelse, og mangel på kommunikation har skabt stor usikkerhed blandt ph.d.erne, som er tabere i dette”, siger Morten Winther Vestenaa.
”Universiteterne har ikke vist, at de kærer sig om de unge forskere. De har hverken kommunikeret eller talt de unge forskeres sag, når det gælder manglende finansiel støtte under coronakrisen, og det føles som et stort svigt”.
Forsinkede ph.d.er kan forvente finansiel støtte
Rektor på DTU og formand for Rektorkollegiet Anders Bjarklev mener dog ikke, at ph.d.-studerende skal være usikre på, om der mangler penge til at funde studieforlængelser grundet coronapandemien. Det er selvom midler fra hjælpepakken allerede er brugt på DTU og på de øvrige universiteter.
”Allerede inden efterårets hjælpepakke til Ph.d.erne har universiteterne disponeret egne midler i et langt større omfang til at afhjælpe studieforlængelser. Vi er ganske indforstået med, er man blevet forsinket på grund af pandemien, kan man forvente at få finansiel hjælp til studieforlængelse, så ens afhandling bliver af samme værdi, som den ville være blevet før pandemien”, siger Anders Bjarklev.
Han forklarer at per november havde 600 Ph.d.-studerende søgt om studie-forlængelse og af dem, var 4 ud af 5 blevet imødekommet.
Tallet er formentlig steget ganske betragteligt siden da, men Anders Bjarklev forventer, at universiteterne alligevel selv vil være i stand til at yde finansiel hjælp til forsinkende ph.d.er grundet pandemien de næste mange måneder, selvom midlerne for hjælpepakken allerede er brugt.
”Men vi håber da, at ministeren og Folketinget kan finde yderligere midler til kompensation, for regningen tikker hver dag. Men universiteterne er altså ikke dem, som er mest udsat og hårdest ramt af pandemien, og derfor har vi heller ikke stillet os forrest i køen for at efterspørge yderligere hjælpepakker”, siger Anders Bjarklev og understreger:
”Det betyder ikke, at ph.d.-studerende skal sejle sin egen sø, men at vi skal udvide lidt ekstra samfundssind under krisen. Så hvis nogen ph.d.-studerende undrer sig over, at universiteterne ikke har været mere aggressive overfor at spørge efter ekstra hjælp fra Folketinget, så er det årsagen," siger DTU-rektoren.