Dansk Magisterforening

Se listen: Vil dit universitet støtte forsinkede ph.d.er?

© S. Juhl, Wikipedia

Del artikel:

Hundredvis af ph.d.er er blevet forsinket af corona. Vi har spurgt universiteterne, hvordan de vil støtte dem.

Copenhagen Business School (CBS)

På CBS har 59 ph.d.-studerende i skrivende stund fået en forlængelse på mellem 1-3 måneder. Alle ansøgninger er blevet vurderet på individuel basis.

CBS har ikke afsat et specifikt beløb til at dække coronaforlængelser for forsinkede ph.d.er.

CBS’s andel af Folketingets hjælpepakke i efteråret 2020 på 18 millioner kroner til forsinkede ph.d.ere på universiteterne var på 495.272 kr., og alle pengene er brugt.

CBS kommer ud af 2020 med et overskud på +80 mio. kroner pga. coronanedlukning, men penge til at dække ph.d.-forsinkelser tages ikke fra det overskud, men det eksisterende budget.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

På DTU har der indtil videre været i omegnen af 200 forlængelser, som er flere end før coronakrisen.

Ca. 100 DTU-lønnede ph.d.-studerende er forlænget med begrundelsen Covid-19. De resterende ca. 100 ph.d.-studerende er gruppen af eksternt ansatte eller ph.d.-studerende på stipendier.

For dem, som med baggrund i Covid-19-forsinkelse er forlænget med løn, er den gennemsnitlige forsinkelse tre måneder.

På DTU er der ikke afsat et specifikt beløb til at aflønne studieforlængelse for ph.d.er, som er forsinket i studierne pga. corona. Der er heller ikke fuldt overblik over, hvor mange ph.d.er der er blevet forsinket af corona og som derfor bør have løn til studieforlængelse.

IT Universitetet (ITU)

ITU har indtil videre modtaget 8 ph.d.-ansøgninger, og seks af dem har helt eller delvist få medhold for typisk 1-3 måneders forlængelser. Det er en merudgift på knap en halv million kroner.

ITU søgte ikke andel i Folketingets hjælpepakke til ph.d.-forlængelser og har derfor afholdt alle udgifter til dette selv, ligesom ITU også selv vil skulle betale fremadrettet.

Københavns Universitet (KU)

KU har indtil videre forlænget 236 ph.d.-studerende med lønkompensation pga. covid-19 pandemien ud af universitetets godt 1.500 ph.d.-studerende med ansættelse på KU.

KU anslår, at coronaforlængelser for knap 1500 ansatte ph.d.er vil koste i omegnen af 40 millioner kroner. Det skal i snit dække to måneders lønkompensation til de ramte ph.d.-studerende.

I efteråret 2020 fik KU tilført 5,8 millioner kroner fra Folketingets samlede ph.d.-hjælpepakke, men de penge er allerede brugt og indgår som en del af de anslået 40 mio. kr. i udgifter til ph.d.-forlængelserne. Får KU ikke flere midler fra Folketinget eller andre finansieringskilder, skal KU selv finde penge til at afholde merudgifterne.

Roskilde Universitet (RUC)

I løbet af april har ph.d.-studerende på RUC kunnet indsende ansøgninger om forlængelse, og RUC’s institutter har i alt modtaget ansøgninger fra 69 ph.d.-studerende.

Universitetsledelsen igangsatte i februar en samlet afdækning af konsekvenserne af covid-19 på ph.d.-området - herunder behovet for forlængelser. I marts valgte universitetsledelsen at afsætte i alt 4 mio. kr. inkl. midlerne fra Folketingets hjælpepakke, som beløb sig til 408.598 kr., til forlængelse af ph.d.-studerendes ansættelse. De resterende midler kommer fra RUC’s samlede budget.

Syddansk Universitet (SDU)

SDU modtog 1,95 mio.kr. til forlængelse af ph.d.-stipendier som del af statens covid-19 hjælpepakke. Pengene er allerede fordelt til SDU’s fakulteter. Men der er ikke sat specifikke midler af til at hjælpe forsinkede Ph.d’ere pga. corona.

SDU har ikke truffet beslutning om i fællesskab at afsætte yderligere midler til forlængelse af ph.d.-stipendier, og at pengene hertil derfor skal afsættes lokalt på fakulteterne.

Aarhus Universitet (AU)

Ved seneste opgørelse i medio april har AU aftalt forlængelser for ph.d.er til ca. 20 mio. kroner. Det svarer til 508 måneders forlængelser fordelt på ca. 170 ph.d.-studerende.

Ud af de 20 mio er knapt fire millioner finansieret af regeringens hjælpepakke. Gennemsnitligt har de ph.d.-studerende fået en forlængelse på 2,5 mdr.

AU forventer at, der vil komme flere ansøgninger, som vurderes på baggrund af en konkret, individuel vurdering af den enkelte sag, og ikke på baggrund af de økonomiske midler til rådighed. Af samme årsag har man heller ikke etableret en samlet pulje, som så ville løbe ud på et tidspunkt.

Aalborg Universitet (AAU)

Per 1. april 2020 har 185 ph.d.er får forlænget indskrivningen på AAU, hvoraf de 107 forlængelser af indskrivning eller ansættelser direkte skyldes covid-19.

AAU oplyser, at hver forlængelse udgør en ekstra udgift for AAU til at understøtte ph.d.erne og udbetale løn i en længere periode end planlagt. AAU har ikke afsat en særlig pulje af penge til disse ekstra udgifter, men finder løbende midlerne lokalt fra driftsmidlerne på de enkelte fakulteter.