Vil du læse mere om arbejdsmiljø?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om arbejdsmiljøet på det akademiske arbejdsmarked
Akademikerbladet
Line Herlev Meldgaard har fået smerter af de lange arbejdsdage hjemme ved spisebordet ligesom de fleste af DM’s medlemmer. © Foto: Hung Tien Vu.
DM’s medlemmer har fået ondt i kroppen under coronakrisen. Mange bevæger sig simpelthen ikke nok. Her er fysioterapeutens fem gode råd.
51 procent af DM’s medlemmer oplever smerter i kroppen, viser tal fra DM’s medlemstilfredshedsundersøgelse fra 2021. Det skyldes i stor grad hjemmearbejdet.
En af dem, der har fysiske gener, er Line Herlev Meldgaard, der arbejder som specialkonsulent i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
“Min nakke er helt låst, og jeg får ofte spændingshovedpine. Derudover har jeg ondt i min albue og mit håndled, og det kan give nogle voldsomme jag, når jeg bruger højre hånd”, siger hun.
Line Herlev Meldgaard blev hjemsendt fra sit arbejde tilbage i marts sidste år og har stort set arbejdet hjemmefra siden. Kontorets ergonomiske stol og det store hæve-sænke-bord er udskiftet med en plads ved spisebordet.
Det er nu ikke udelukkende den ergonomiske situation på hjemmearbejdspladsen, der gør, at Line Herlev Meldgaard har smerter.
“Det er meget mere stillesiddende, end hvis jeg var på kontoret. Jeg har ikke min cykeltur til og fra arbejde, og der er ikke de samme anledninger til at komme op og gå rundt. Der er meget mindre bevægelse i min hverdag, og lige nu foregår alt fra en skærm, hvor jeg på en almindelig arbejdsdag ofte printer dokumenter og læser dem på papir i stedet for på skærm”, siger hun.
Foto: Hung Tien Vu
Pernille Andersen er fysioterapeut og rådgiver firmaer og medarbejdere om ergonomi og arbejdsmiljø gennem sit firma Ergomentor. Hun har oplevet en stigning i interessen for hendes rådgivning og virtuelle foredrag, efter at medarbejdere er blevet hjemsendt.
“Situationen, vi står i, er på mange måder ubetrådt land. Mange havde ikke forestillet sig, at de skulle arbejde hjemme, især ikke i så lang tid”, siger hun.
Pernille Andersen fortæller, at smerterne opstår primært på grund af to faktorer.
“Når man sidder hjemme hos sig selv, så sidder man på nogle møbler, der ikke er designet til at fungere ved skærmarbejde. Med stole handler det typisk om, at sæderne er for dybe, og helt generelt er lændestøtten utilstrækkelig. Desuden er det ofte svært at få bordhøjden til at passe”, siger hun.
23 procent af respondenterne fortalte, at de oplevede smerter i ryggen. Det er primært mænd, der har fået ondt i ryggen af hjemmearbejdet. Det er dog ikke kun ryggen, der volder medlemmerne problemer.
27 procent af respondenterne svarer, at de har problemer med nakken. Og til forskel fra rygsmerterne er det primært kvinder, der oplever nakkeproblemer.
“Nakken er også udsat, både når bordhøjden ikke passer, som en følge af manglende eller utilstrækkelig lændestøtte, og hvis man arbejder uden separat skærm og uden separat tastatur og mus”, siger Pernille Andersen.
Pernille Andersen er fysioterapeut og rådgiver firmaer og medarbejdere om ergonomiske forhold. Her er hendes råd til, hvordan du kommer helskindet igennem hjemmearbejdet:
1. Brug en pude eller et sammenfoldet tørklæde/lille håndklæde til at få ordentlig lændestøtte, når du sidder og arbejder.
2. Ryk helt ind til bordet, så du undgår belastning i skuldre, arme og nakke.
3. Sørg for at stå op en gang imellem. Tag evt. telefonmøder ved køkkenbordet.
4. Hvis du arbejder på en bærbar, så sørg for at bruge eksternt tastatur og ekstern mus, og sæt evt. skærmen/den bærbare pc lidt højere op, hvis du har brug for det.
5. Sørg for at få bevægelse ind i din arbejdsdag. Det kan være en løbetur rundt om huset, lidt yoga eller 5-10 minutters pausetræning.
Kilde: Fysioterapeut og ergonom Pernille Andersen, ergomentor.dk
I Odense medgiver specialkonsulent Line Herlev Meldgaard, at hun savner sit hæve-sænke-bord og sin kontorstol. Hun er dog ikke i tvivl om, hvad det største problem er.
"Jeg arbejder, indtil vi spiser aftensmad, og det gør, at jeg næsten ikke bevæger mig. Jeg tog en skridttæller på forleden, og jeg kom op på lige over tusind skridt. Der er ingen transport nogen steder, og så får man bare ikke bevæget sig”, siger hun.
Det er Pernille Andersen fra Ergomentor enig i. Hun fortæller, at effekten af den manglende bevægelse kom bag på mange.
“Når man arbejder hjemme, så er man foruden alle de naturlige bevægelser, der er i en hverdag, såsom cykelturen og gåturen ned til bilen eller bussen, til kantinen osv. Alt foregår i meget små cirkler. Det har betydet, at mange har fået meget mere ondt. De sidder meget mere stille, end de normalt ville gøre, og er blevet mere stive i kroppen”, siger hun.
Jeg holdt måske lidt naivt fast i ideen om, at det hele snart var overstået, og at jeg kunne komme tilbage på kontoretLine Herlev Meldgaard
Det tyder dog på, at vi efterhånden har lært at indrette os efter de nye omstændigheder. I sidste års medlemstilfredshedsundersøgelse spurgte DM også ind til smerter. Dengang svarede mindre end halvdelen – 43 procent – at de ingen smerter havde overhovedet. I år er det 49 procent, altså er der sket et fald i antallet, der oplever gener ved hjemmearbejdet.
“Jeg tror, at der har været en langsom erkendelse af, at vi må gøre et eller andet, og man er blevet bevidst om risikofaktorerne ved hjemmearbejdet. Der er også kommet en erkendelse af, at det ikke er overstået lige om lidt, og derfor har man måttet gøre noget. Folks vaner har ændret sig, så man ikke sidder stille hele arbejdsdagen, men afbryder det med fx en indkøbstur eller en tøjvask”, siger Pernille Andersen.
Line Herlev Meldgaard fortæller, at hun i lang tid udsatte at hente skærm og tastatur på sin arbejdsplads.
“Jeg holdt måske lidt naivt fast i ideen om, at det hele snart var overstået, og at jeg kunne komme tilbage på kontoret. Det gjorde bare, at jeg lidt for længe udskød at indrette mig rigtigt herhjemme”, siger hun.
Selvom Line Herlev Meldgaard ikke regner med at skulle indrette et komplet hjemmekontor, så er hun overbevist om, at vi i fremtiden kommer til at arbejde mere hjemme. Det kræver, at vi husker at tage vores forholdsregler.
“Jeg tror, at man skal beslutte sig for, at det ved nogle møder er okay med lidt vind i røret. Man skal ud og gå nogle ture, også imens man er på arbejde”.