Spring menu over
Dansk Magisterforening

Genåbningen af universiteterne ramler ind i læseferien: "Hele årgange bliver tabt på gulvet"

Biblioteket på CBS

Studerende og undervisere på universiteterne må vente med at komme tilbage på campus til senere på måneden. © Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Del artikel:

Den nye genåbningsplan giver universiteterne lov til at åbne delvist om et par uger. Men det kan være for sent, for der er undervisningen slut for mange studerende.

For mange studerende på universiteterne har online-undervisning været hverdag i månedsvis. I den nye genåbningsplan som blev vedtaget af Folketingets partier natten mellem mandag og tirsdag, kan universiteterne den 21. maj åbne for 50 procents fysisk fremmøde.

Den genåbning af universiteterne kan reelt dog vise sig at komme for sent for langt de fleste studerende. På det tidspunkt er dette semesters undervisning for mange nemlig allerede afsluttet.

”Ny genåbningsplan..! Personligt har jeg dog sidste undervisningsgang den 19. maj. Så det ser ikke ud til at min årgang kommer tilbage (vi er førsteårsstuderende, der ikke har haft fysisk undervisning siden 3. december)", tweeter for eksempel Astrid Grove, der studerer historie på Københavns Universitet.

KU: Undervisning er "reelt tæt på afsluttet"

Den udlægning bekræfter Jasper Steen Winkel, som er vicedirektør på Københavns Universitet.

”Det vil gælde for en del studerende, at genåbningen på 50 procent den 21. maj sker, efter at dette semesters undervisning reelt er tæt på afsluttet”, siger Jasper Steen Winkel.

Der er på nuværende tidspunkt begrænset fysisk undervisning på Københavns Universitet, og sådan vil det sandsynligvis fortsætte – også efter en kommende delvis genåbning, fortæller vicedirektøren.

Han påpeger, at man desuden kan sige, at undervisningen har været lagt an på at skulle køre online, så det bliver en udfordring at omlægge til fysisk undervisning med kort varsel.

”Men de fag, der ønsker det, vil nok nu få muligheden”, siger Jasper Steen Winkel.

Studerende er bagest i køen

Skuffelsen over den sene genåbning er markant blandt mange af universiteternes ansatte. For eksempel skriver lektor Rasmus Elling således på Twitter:

Det er trist, at de studerende igen er kommet bagerst i køen til genåbning. Det mener Camilla Gregersen, som er formand for DM, der organiserer mere end 15.000 studerende på landets universiteter.

”Først om to uger kan halvdelen møde op på studiet – men til hvad? Langt de fleste uddannelser har ikke længere undervisning, fordi der står læseferier og eksaminer på skemaet. Det er da paradoksalt, at de unge må mødes på café og bar, mens forelæsninger og forsøg er prioriteret lavere politisk”. 

Det er da paradoksalt, at de unge må mødes på café og bar, mens forelæsninger og forsøg er prioriteret lavere politisk

Camilla Gregersen, formand for DM

DM’s formand mener, at der er brug for en skarp politisk udmelding om, at man vil sætte stærkt ind med genopretning af både trivsel og det faglige efterslæb efter corona.

”Det haster med en solid genopretningsaftale nu, så uddannelserne allerede nu kan gå i gang med at planlægge de vigtige tiltag, der skal få de studerendes faglige engagement og sammenhold op igen efter tre semestre, hvor de har siddet isoleret bag en skærm”, siger Camilla Gregersen og understreger:

”Jeg håber, politikerne nu vil lægge alle deres kræfter i, at de studerende i det mindste kan se frem til et godt semester efter sommeren med masser af faglige og sociale arrangementer, der kan ryste de unge sammen om den faglige interesse, de deler”.

Campus åbner, men ikke for undervisning

Tirsdag udmeldte Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet på Facebook, at campus åbner for alle studerende den 5. maj.

Jasper Steen Winkel forklarer, at når KU skriver, at alle studerende kan komme ind fra den 5. maj, så betyder det udelukkede, at studerende og ph.d.er kan benytte fællesarealerne, læsesale, grupperum og biblioteker. Der vil ikke være mere fysisk undervisning eller sociale og faglige arrangementer.

”Der er allerede nu begrænset fysisk undervisning, fordi vi udnytter den ramme, vi må under lockdown. Så vi går ikke fra 0 til 100 procent. Når det gælder campus på Københavns Universitet her og nu, så har vi udnyttet muligheden for 20 procents undervisning generelt samt 10 procent undervisning i praktisk forløb til fx dyreklæger, så vi bruger den ramme, vi må, på 30 procent”, siger Jasper Steen Winkel.

Mulighed for fysiske eksamener undersøges

Hvad der kan og skal ske fra den 21. maj, når landets universiteter ifølge genåbningsaftalen kan åbne for 50 procents fremmøde, er KU i fuld gang med at undersøge.

Men hvad så med sommerens eksamener?

På Københavns Universitet har man lovet at varsle de studerende med minimum en måned, hvis eksamenerne omlægges fra at foregå digitalt til fysisk fremmøde, og det løfte vil man holde, understreger KU’s vicedirektør.

”Vi har lovet at varsle de studerende med en måned, hvis vi omlægger fra online til fysiske eksamener. Så mange fag vil nok være tøvende for at lægge noget om her i sidste øjeblik. Hvor det kan lade sig gøre, er vi ved at undersøge lige nu. Det kan blive en mulighed på visse fag, og det forventer vi at melde ud om internt engang i næste uge”, siger Jasper Steen Winkel.

Gratis kurser for studerende

DM udbyder en række gratis kurser for studerende - om alt fra gode studieteknikker og lønforhandling til kurser i Excel og Photoshop. Find kurserne her.