Genåbning: Hjemmearbejdende og universiteter må vente lidt endnu
"Studerende på videregående uddannelser kan per 21. maj møde ind 50 procent fysisk fremmøde", lyder aftalen om genåbning. © Modelfoto: Lars Bech
Folketingets partier er blevet enige om at genåbne yderligere dele af samfundet den 6. maj, men hjemmearbejdende og studerende på universiteter må vente nogle uger endnu.
Mens alle elever på folkeskoler, ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser kan komme i skole allerede torsdag den 6. maj, så må studerende på landets universiteter vente med at møde deres medstuderende lidt endnu. Det samme må de knap 1 million danskere, som har arbejdet hjemmefra i månedsvis.
Det står klart, efter partier i Folketinget sent natten mellem mandag og tirsdag landede en aftale om yderligere genåbning af samfundet.
”Aftalepartierne er enige om, at resterende elever på ungdoms- og voksenuddannelserne kan møde med 100 procent fysisk fremmøde per 21. maj 2021. Studerende på videregående uddannelser kan per 21. maj møde ind 50 procent fysisk fremmøde. Genåbningen sker i øvrigt på samme vilkår som tidligere genåbning”, lyder det i aftalen.
Nødråb omkring hjemmearbejde
Når det gælder de omkring 1 million danskere, som har arbejdet hjemmefra i månedsvis, er der endnu ikke udarbejdet en konkret plan, men der sigtes på genåbning fra den 21. maj. Planen skal først laves nu.
I sidste uge sendte fagforeningen Djøf, der blandt andet organiserer offentligt ansatte, et brev til til tre af regeringens ministre med et nødråb om ikke at glemme de mange offentligt ansatte,
De offentligt ansatte var blandt de første lønmodtagere, der blev sendt hjem, da regeringen lukkede store dele af samfundet ned i foråret 2020, fordi coronapandemien havde ramt Danmark. Nu har tusindvis af disse lønmodtagere arbejdet hjemmefra i mere end et år.
Det slider på trivslen ikke at se sine kollegaer i et årDjøf i åbent brev til regeringen
”Hos mange slider det at arbejde hjemme hver dag. Det slider på den mentale sundhed, hvor hjemmearbejdet sætter spor i form af ensomhed samt manglende motivation og overskud. Og det slider på trivslen ikke at se sine kollegaer i et år”, skrev Djøf i brevet ifølge Politiken, der er sendt til skatteminister Morten Bødskov, sundhedsminister Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup.
”Mange har svært ved at forstå, at man kan åbne Zoologisk Have for gæster, men stadig lader de offentligt ansatte sidde derhjemme i uvished. Det giver uvægerligt medarbejderne en følelse af, at de er glemt i hele genåbningsfesten”, udtaler Sara Vergo i brevet.
Djøfs formand mener, at de positive erfaringer med hjemmearbejdet kan bruges til at tilrettelægge arbejdet fremover.
”Vi opfordrer til vide rammer for at indrette sig lokalt til gavn for medarbejdere og arbejdsplads – både på vejen tilbage fra corona og i fremtiden, når epidemien er ovre”.
Hjemmearbejde går ud over privatlivet
I den seneste medlemstilfredshedsundersøgelse blandt 5150 af DM’s medlemmer angiver 38 procent, at hjemmearbejdet går ud over privatlivet. Det er en stigning fra undersøgelsen året før, hvor 32 procent svarede det samme.
Og det er ikke kun manglen på kontakten med kollegerne, der gør hjemmearbejdet svært. Det er i høj grad, fordi det kan være svært at vurdere sit arbejde, når man sidder alene, forklarer forsker i arbejdsmiljø ved Syddansk Universitet Peter Hasle.
“Man skal selv holde sig motiveret og orienteret om, hvad man skal. Den løbende kontakt, man bruger til at vurdere kvaliteten af sin opgaveløsning, den har man ikke. Især for vidensarbejdere, hvor opgaver sjældent er rutineprægede, er det vanskeligt selv at kvalitetsbestemme, og man trækker derfor på ledere og kolleger”, siger Peter Hasle.
Se aftalen her
Webinar: Sådan ser forskerne på invasionen i Ukraine
Bliv klogere på baggrunden og situationen i Ukraine sammen med nogle af landets mest vidende personer.
Gratis for medlemmer af DM. Tilmeld dig på dm.dk.
Webinar kl. 8 den 4. marts 2022.