Dansk Magisterforening

Ph.d.er må ikke komme til Danmark, selv om de er ansat på dansk universitet

Det er en katastrofe for ph.d.erne og for universiteternes omdømme, at ph.d.-studerende fra lande uden for EU er ramt af midlertidigt indrejseforbud, mener professor Poul Nissen.

Del artikel:

Ph.d.-studerende fra lande uden for EU kan ikke komme ind i landet, selv om de har ansættelseskontrakt med et dansk universitet. "En utilsigtet fejl at sidestille unge i ph.d.-forløb med au-pair piger", mener professor. Ministeriet afviser at ændre på reglerne.

En amerikansk ph.d.-studerende, der skulle have taget hul på sit fireårige ph.d.-studium på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, har fået liv og karriere sat på standby af de danske myndigheder.

Et midlertidigt stop for opholdstilladelser på grund af covid-19 betyder, at den amerikanske molekylærbiolog og andre ph.d.-studerende fra lande uden for EU ikke får lov at komme ind i landet fra den 3. februar og foreløbigt fire uger frem.

Den beslutning er intet mindre end en katastrofe for de unge forskere. Det mener Poul Nissen, der er professor i biokemi ved Aarhus Universitet.

”En ph.d.-kontrakt svarer fuldt ud til en ansættelseskontrakt, og det er et afgørende trin på karrierestigen, når de indgår en kontrakt med et dansk universitet. Det må være en utilsigtet fejl at sidestille unge i ph.d.-forløb med au-pair piger og unge på alle mulige andre former for studieophold, som ministeriet gør nu”, siger Poul Nissen.

Alene på naturvidenskab på Aarhus Universitet har det midlertidige forbud allerede ramt flere nyoptagne ph.d.-studerende.

”Det er unge mennesker, der har taget en stor beslutning om at flytte til Danmark i hvert fald for en tre-fireårig periode. De har afviklet alt og har måske tilmed en medfølgende partner eller en familie, der skal med, men som nu er efterladt i et limbo. Vi ved jo ikke, hvor længe det her fortsætter”, siger professor Poul Nissen.

Ministeren: Ingen undtagelser

Aarhus-professoren håber, at ministeriet vil kigge én gang til på proceduren for ph.d.-studerende, så de bliver sidestillet med ansatte på andre ansættelseskontrakter.

”Jeg kan ikke tro, at det har været hensigten at ramme højtuddannede karriereforskere fra lande uden for EU”, siger Poul Nissen.

Men det kommer ikke på tale, selv om regeringen er opmærksom på de frustrationer, situationen kan medføre. Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en mail til DM Akademikerbladet. 

Det er udlændinge- og integrationsministeren, der sammen med sundhedsministeren står bag den bekendtgørelse, som betyder, at Danmark i en foreløbig fire ugers periode ikke udsteder opholdstilladelser efter studie-, praktikant- og au pair-ordningen. 

”Bekendtgørelsen skal ses i sammenhæng med de skærpede rejserestriktioner, som blev indført den 9. januar 2021”, oplyser ministeriet.

”Beslutningen om ikke at meddele visse opholdstilladelser i visse situationer er truffet på baggrund af en vurdering af, at dette midlertidige tiltag er påkrævet for at begrænse introduktionen af nye kendte og endnu ukendte virusvarianter, da disse udgør en betydelig risiko for, at smitten kan stige eksponentielt i de kommende måneder”, skriver ministeriet.