Spring menu over
Dansk Magisterforening

Studerende: ”Det er et lille plaster på en åben hovedpulsåre”

Studiestart trivsel corona

Arkivfoto. Studietrivsel er et kronisk underfinansieret område, mener studenterformændene fra KU og SDU. Derfor er det ikke nok, at politikerne poster 100 millioner i den kommende studiestart. © Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Del artikel:

100 mio. kr. skal forbedre studielivet på de videregående uddannelser efter covid-19, men pengene er en lappeløsning, mener studerende.

I juni afsatte et enigt flertal i Folketinget 100 mio. kr. til at styrke studielivet på landets videregående uddannelser efter covid-19.

Men selvom 100 mio. kan lyde af mange penge, så er studenterformændene på Syddansk Universitet (SDU) og København (KU) ikke tilfredse.

”Der et lille plaster på en blødende hovedpulsåre”, siger Marius Folden Pedersen der er studenterformand for Syddanske Studerende, studenterforeningen på SDU.

”Man prøver at købe sig til goodwill, mens man stadig beskærer finansieringen af universiteterne”, tilføjer han, hvor han blandt andet henviser til regeringens nye aftale om flytning af universitetsuddannelser.

Der bliver ikke givet nok finansiering til at sørge for et godt studieliv for de studerende, mener han.

Også studenterformand på KU, Kevin Olesen, ser initiativet som en lappeløsning.

”Problemet er, at det er et område, som er kronisk underfinansieret. Lige nu behandler man det værste, men det er et varigt problem”, siger han.

Man prøver at købe sig til goodwill, mens man stadig beskærer finansieringen af universiteterne

Marius Folden Pedersen, studenterformand for SDU

Trivsel skal i fokus

Da politikerne i juni valgte at tildele 100 mio. kr. til de videregående uddannelsers studieliv, var det med tanke på at forbedre studielivet og ikke mindst studiestarten efter halvandet år med hjemmeundervisning og lukkede institutioner.

”Både studerende, undervisere og ledelserne på vores uddannelser har leveret en kraftpræstation for at få hverdagen til at fungere på trods af corona-restriktioner og nedlukninger. Nu er der behov for at få en god genstart af studielivet”, sagde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

95 mio. af pengene er blevet sendt ud til de forskellige universiteter til arrangementer og aktiviteter, der skal understøtte trivslen og de gode studieliv efter covid-19. De sidste 5 mio. kr. er gået til Studenterrådgivningen og Studievalg Danmark.

Københavns Universitet er blevet tildelt 12,6 mio.kr. til de studerendes trivsel, men det er endnu ikke besluttet præcis, hvad pengene skal bruges til. Studenterformand Kevin Olsen håber, at de skal bruges på at skabe sammenhold for både nye og gamle studerende.

”Der er en øget opmærksomhed på at skabe et fællesskab, hvor universitetslivet er i fokus. Ikke ens hjemstavn, som det har været under corona”, siger Kevin Olesen, studenterformand på KU, om hvordan studenterrådet ønsker at prioritere pengene. Man skal som studerende føle, at man er en del af et større fællesskab, der rækker ud over sin studiegruppe.

På SDU har de nu 7,7 mio. kr. som de skal finde ud af, hvordan bruge på trivsel. 

”Studerende har brug for begge typer af fællesskaber, og hvis vi kan koble det faglige og det sociale, så tror vi på, at det fremmer trivslen og sikrer et godt studiemiljø”, siger Annette Lund, studiechef på SDU, og henviser til universitetets studiemiljøundersøgelse fra 2021. Hun tilføjer, at de på SDU allerede støtter sociale arrangementer og foreningslivet på universitetet.

Eksempler på tiltag

Faglige aktiviteter

  • Sommerskole for de studerende på 2. og 3. semester af laborant- og miljøuddannelser
  • En udvidelse af åbningstider på værksteder - med ekstra bemanding
  • Flere studievejledere
  • Målrettede indsatser for studerende, der snart dimitterer eller lige har dimitteret
  • Ordninger til studerende, der er forhindret i at deltage i den fysiske undervisning

Trivselsindsats

  • Alle fuldtidsstuderende modtager en opringning fra et korps af studentermedhjælpere (typisk psykologistuderende)
  • Ansættelse af studerende som tutorer/sociale ambassadører/mentorer til igangsætning af sociale aktiviteter
  • Ny studiestart for de studerende, der er startet under COVID-19

”Studiemiljøet er mere end en fredagsbar”

Studietrivslen har været hårdt ramt i løbet af covid-19-nedlukningen. 66 procent af alle studerende har følt sig ensomme i januar 2021, viser en undersøgelse lavet af Djøf. Til sammenligning var tallet 25 procent i før covid-19, skriver Djøfbladet

Det genkender studenterformand på SDU Marius Folden Pedersen. Han lægger vægt på, at godt studiemiljø ikke kun er en månedlig fest, men kræver mange flere indsatser.

”Et godt studieliv er ikke bare en fredagsbar eller psykologhjælp, det handler også om at man får god undervisning, at man ikke skal være bekymret for økonomi, får nok feedback. Det er det helstøbte billede, der gør en god trivsel”, siger Marius Folden Pedersen.

Det er studiechef på SDU ,Annette Lund, enig i.

”Det handler ikke kun om de første 14 dage når vi skal skabe et godt studiemiljø. Det er en løbende indsats”, siger hun. Og tilføjer, at de på SDU ser hele første år på uddannelsen som en del af studiestarten.