Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nyt LGBT+netværk: Akademikere er ikke så åbne, som de selv tror

Amalie Ørum Hansen

”DM har en god position til at skabe den positiv udvikling, der skal til”, siger medstifter Amalie Ørum Hansen

Netværk
Del artikel:

To DM’ere vil skabe mere inkluderende akademiske arbejdspladser – og aflive ideen om, at akademikere er mere åbne end andre grupper på arbejdsmarkedet.

”Der er en forestilling om, at hvis der er problemer for LGBT+-personer, så er det i hvert fald ikke på akademiske arbejdspladser”.

Sådan siger Rikke Voergård-Olesen, der er medstifter af et nyt LGBT+netværk i DM og mangfoldighedstræner hos konsulentbureauet Normværk. Målet er at skabe bedre trivsel for personer, der bryder med normer for køn og seksualitet.

”DM har en god position til at skabe den positive udvikling, der skal til”, forklarer den anden medstifter Amalie Ørum Hansen, der også er afdelingsleder på Gentofte Centralbibliotek og medstifter af Regnbuenetværket for biblioteksansatte. Med over 55.000 medlemmer i DM har DMs LGBT+netværk et stort potentiale til at vokse sig stærkt og den vej skabe positive forandringer, mener hun.-

Cirka hver fjerde LGBT+person er kun i nogen eller ringe grad åben om deres seksualitet på arbejdspladsen, viste en undersøgelse lavet af ALS Research APS fra 2019. Manglen på åbenhed om ens seksualitet eller kønsidentitet på en arbejdsplads fører til øget risiko for arbejdsrelateret mistrivsel som depression eller stress, lyder det i rapporten

”I det lys bør det være en kerneopgave for en fagforening at varetage minoriserede gruppers trivsel”, siger Amalie Ørum Hansen.

Der er en myte om, at her går det godt. Men sandheden er, at rigtig mange mistrives

Rikke Voergård-Olesen, medstifter af LBGT+netværk

Den gode intention er ikke nok

Både Rikke Voergård-Olesen og Amalie Ørum Hansen har erfaring med, at der på akademiske arbejdspladser er en forståelse af, at de er meget inklusive og åbne for personer, der bryder med de klassiske normer for seksualitet og køn.

”Der er en myte om, at her går det godt. Men sandheden er, at rigtig mange mistrives”, siger Rikke Voergård-Olesen. ”Det kan godt være, at den gode intention er der. Men derfor kan der samtidig stadig være strukturelle problemer på arbejdspladsen”, tilføjer Amalie Ørum Hansen.

Uoverensstemmelse mellem, hvordan akademiske arbejdspladser ser sig selv, og hvordan virkeligheden er, er et af de hovedproblemer, som de to stiftere af netværket ser i forbindelse med akademiske arbejdspladser.

Rikke Voergård-Olesen
Rikke Voergård-Olesen © Privat foto.

Skab lige muligheder for alle

På danske arbejdspladser bliver LGBT+personers problemer individualiseret i langt højere grad end i for eksempel Sverige, hvor problemstillingerne i højere grad ses som arbejdspladsens ansvar, oplever de to medstiftere

Derfor er et af målene med netværket at skabe et stærkt fællesskab, en fælles stemme med basis i fagforeningen, der kan hjælpe LGBT+personer med at legitimere nye dagsordener og problemstillinger på arbejdspladsen.

”Jeg er selv queer og har en normbrydende familie, og jeg oplever den forskelsbehandling, der finder sted”, siger Amalie Ørum Hansen, der på den måde også har en personlig drivkraft bag oprettelsen af netværket.

Èn udfordring for LGBT+personer på arbejdspladsen er ofte, at de kommer i klemme i normerne, fortæller Rikke Voergård-Olesen. På den ene side forventes det, at du er åben omkring din seksualitet og kønsidentitet, samtidig med at du skal balancere din åbenhed, så du ikke bliver aflæst som ”for meget” eller ”for seksualiserende” af kollegerne. Som LGBT+ person kan du ikke som majoriteten være åben uden at skulle forholde dig til, hvordan du kan være åben. Man er enten usynlig eller hypersynlig, og det kan skabe et øget pres på den enkelte.

”Netværket vil arbejde bla. med, at klæde arbejdsmarkedet på med redskaber til at få øje på og ændre ekskluderende normer på arbejdspladserne, siger Amalie Ørum Hansen. Hun er klar over, at det bliver en svær og vidtrækkende forandring, men den er vigtig for, at alle medarbejdere har lige muligheder, siger hun

Meld dig til netværket

LGBT+ Netværket hos DM afholder første netværksmøde i september. 

Desuden står de for et event på WorldPride, om vigtigheden af stærke LGBT+ fagforeningsnetværk. Find arrangementet her: The Power of LGBT+ Union Networks den 19.august kl. 13.30-14.30 

Du kan melde dig til netværket her

Alle kan være med. Netværket er også for allies, som gerne vil være med til at skabe positiv udvikling på området. En ally er en person, som ikke selv er LGBT+, men som støtter LGBT+-personer og deres rettigheder.

Det bliver ikke meldt til din arbejdsgiver, at du melder dig til.