Spring menu over
Dansk Magisterforening

1,6 mio. kr. om året: Her er Danmarks 15 bedst lønnede forskere

Blad 342

© Ilustration: OTW

Del artikel:

Københavns Universitet har ansat 9 af de 15 bedst lønnede forskere i Danmark. Den højest lønnede professor er fra CBS.

Forskerforum har på baggrund af aktindsigt lavet en liste med Danmarks 15 højeste lønnede forskere, som universiteterne typisk kun kan trække til eller beholde i Danmark på grund af donationer fra fonde. Se listen nederst i artiklen.

Danmarks højest lønnede forsker er portugisiske José Mata. Han får 1.612.062 kroner om året på Copenhagen Business School (CBS), hvor han har titel af Mærsk Mc-Kinney Møller-professor i entreprenørskab. Det er inklusive pension og tillæg.

José Mata fortæller til Forskerforum, at han måtte gå ned i løn, da han for et par måneder siden skiftede fra schweiziske HEC Lausanne til CBS.

Det er en donation på 40 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden, der har gjort det muligt at hente José Mata og andre topforskere til Danmark. Det var dog ikke lønnen, men forskningsmiljøet og gode registerdata, der lokkede ham til København.

Hvis jeg gik efter pengene, er lønningerne meget højere for eksempel i USA

Professor José Mata, CBS

“Lønnen var ikke grunden til, at jeg valgte CBS, men selvfølgelig spillede den en rolle. Jeg var nok ikke kommet, hvis jeg skulle gå væsentligt ned i løn, men hvis jeg gik efter pengene, er lønningerne meget højere for eksempel i USA”, siger han i interviewet med Forskerforum.

Der skal være armslængde og forskningsfrihed

Langt de fleste videnskabeligt ansatte på CBS er ansat på samme overenskomst, og lønnen bliver derfor fastsat efter samme lokallønsaftale. José Matas usædvanligt høje løn er af de særlige tilfælde, hvor professorer bliver lønnet af privat donationer, forklarer tillidsrepræsentant for VIP'erne til lektorniveau, Ole Helmersen.

“Når vi er oppe i de høje lønninger, er det i ekstraordinære situationer, hvor der er private midler inde over, men det er værd at bemærke, at der ikke er tale om offentlige midler, der tages fra forskning og undervisning og bruges på løn”, siger Ole Helmersen til Forskerforum.