Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kødfri under tvang: ”Det ville være bedre, hvis vi selv kunne vælge"

Vegetarmad, kantine, staten

Frivillighed er bedre end tvang, også når man skal vælge mad i kantinen, mener Andreas Bech og Tina Nørgaard Andersen. © Foto: Morten Dueholm/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det er vigtigt, at statens arbejdspladser viser vejen i den grønne omstilling. Men det havde været bedre, hvis de kødfrie dage kunne blive indført uden tvang, mener to tillidsfolk.

Det er slut med kødgryder til frokost to dage om ugen på statens arbejdspladser.

Forbruget af kød skal ned som led i en ny grøn indkøbsstrategi for staten, der blev præsenteret af finansminister Nicolai Wammen torsdag morgen.

Ud over to ugentlige vegetardage vil der også blive stillet krav om, at statens kantiner højst serverer okse- eller lammekød én dag om ugen, fortalte finansministeren på pressemødet.

Personligt ærgrer det tillidsrepræsentant Andreas Bech, at kød er så C02-belastende, at han skal undvære det to dage om ugen på sit job i Erhvervsstyrelsen.

Her arbejder han til daglig med teleregulering foruden at være tillidsrepræsentant for mere end 300 akademikere.

Generelt er han tilhænger af, at staten går foran.

"Det er modigt – og nok også nødvendigt – og det er ok, at vi alle skal bidrage”, siger Andreas Bech.

Andreas Bech
"Nogle vil sikkert mene, at der nok skal skrues ekstra op for osten og fløden”, siger Andreas Bech. © Foto: Privat

Tina Nørgaard Andersen, der er medlem af DM Offentligs bestyrelse og indtil for nyligt var ansat på en anden statslig arbejdsplads, Banedanmark, mener, det er utroligt positivt, at staten melder så klart ud.

"Der er stor forskel på kvaliteten i statens kantiner, og jeg tror, vi alle har haft en dårlig vegetaroplevelse

Andreas Bech, cand.it i Erhvervsstyrelsen

Tina Nørgaard Andersen
Tina Nørgaard Andersen er glad for en klar udmelding fra Regeringen. © foto: Jens Petersen

”For få år siden måtte vi ikke i Banedanmark bruge klima-argumentet, når vi skulle overtale folk til at køre mere i tog. Nu kommer de grønne initiativer som politiske retningslinjer fra oven. Det er fedt”, siger Tina Nørgaard Andersen.

Det kommer dog ikke til at ske uden sværdslag, at frikadeller og lammekoteletter bliver erstattet af selleribøffer og grønsagslasagne, mener statens tillidsrepræsentanter.

”Staten har mange slags ansatte, jeg er helt sikker på, at der er mange i Banedanmark, der ikke er enige i, at vegetarmad skal redde kloden. Som udgangspunkt abonnerer jeg heller ikke selv på tvang”, siger Tina Nørgaard Andersen.

Også Andreas Bech er tilhænger af det frie valg. Han så helst, at det var de ansatte selv, der trak i retning af flere grøntsager.

"Og man kan sikkert også diskutere hvor meget det batter at servere vegetarretter til frokost. Nogle vil helt sikkert mene, det var bedre at fokusere på de benzinslugere, vi kører i, når vi har fri – eller spørge, hvad det nytter, hvis vi alligevel propper os med kød til aften,” påpeger Andreas Bech.

"Succesen kommer i høj grad til at afhænge af kvaliteten, og det bliver noget af en udfordring. Alene i Erhvervsstyrelsen har flere end 600 medarbejdere hver deres holdning til, hvad der er god mad", siger DM-tillidsrepræsentanten.

”Der er stor forskel på kvaliteten i statens kantiner, og jeg tror vi alle har haft en dårlig vegetaroplevelse. Men hvis det bliver lavet ordentligt, skal medarbejderne nok komme om bord. Nogle vil sikkert mene, at der nok skal skrues ekstra op for osten og fløden”, siger Andreas Bech.

Messerschmidt: "Virkelig skørt"

Ifølge Ritzau køber det offentlige ind for 380 milliarder kroner årligt, og fremover skal der være lige så meget fokus på klimavenligheden som på priserne.

Foruden vegetardage i statens kantiner vil regeringen sænke det offentliges klimaaftryk ved at indføre klimakompensation for alle statsligt ansattes tjenesterejser, og arbejde for, at alle køretøjer, undtagen ambulancer, er grønne i 2030.

Mens DM's tillidsrepræsentanter ser positivt på regeringens klimastrategi, har ”vegetar-bomben” fået DF's næstformand op af stolen.

”En ting er, at folk gerne vil være veganere og vegetarer, men at tvinge folk til at være det, det synes jeg virkelig er skørt”, siger Morten Messerschmidt til B.T.