4 gode råd: Sådan håndterer du corona-krisen som TR
"Vi skal først og fremmest blive hjemme", siger fælles-TR Olav W. Bertelsen
De tillidsvalgte har en afgørende rolle i at forebygge spredning af coronavirus. På universiteterne kan TR især hjælpe ved at minde kollegerne om, at forskning ikke er en livsvigtig aktivitet, lyder ét af fire råd fra fælles-TR Olav W. Bertelsen.
Det er først og fremmest ledelsens ansvar at sikre, at universitetet efterlever regeringens retningslinjer for inddæmning af coronavirussen.
Men de tillidsvalgte spiller også en afgørende rolle, hvis virusset skal inddæmmes.
Det er meldingen fra fælles-TR på Aarhus Universitet, Olav Wedege Bertelsen. Han kommer med fire gode råd til at håndtere situationen i en mail til de akademiske tillidsrepræsentanter.
1. Bliv hjemme
”Vi skal først og fremmest blive hjemme og sørge for at aflyse alle møder og indendørs forsamlinger. Det betyder også, at vi skal udføre vores TR-arbejde via telefon, Skype, Vmeet (et digitalt mødesystem, red.) og andre elektroniske platforme. Det kan være en god ide at kommunikere til dem, I repræsenterer, hvordan de bedst kan kontakte jer”.
2. Vores aktiviteter er ikke livsvigtige
”Universitetsledelsen har meldt ud, at nedlukningen gælder alt, der ikke er livsvigtigt, hvis det ikke kan gøres online. Som udgangspunkt er der ikke noget af det, vi laver, der er livsvigtigt.
Det kan godt være, at forskningsprojekter kommer til at tabe terræn, eller at ansøgninger bliver lidt dårligere. Det er imidlertid den pris, vi må betale for at medvirke til, at pandemien ikke udvikler sig til en katastrofe med store dødstal.
Hvis nogen af jeres kolleger mener, at aktiviteter er livsvigtige, eller at fx afbrydelse af forsøg vil føre til exorbitante økonomiske tab, så må de tale med deres lokale leder om at få lov til at møde frem på arbejdspladsen. Det er den lokale leder, der skal give tilladelse”.
Mere om Covid-19
Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser for det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.
Har du en oplevelse, et tip eller andet, vi bør dække, så skriv til tko@dm.dk.
Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.
Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.
3. Hold kommunikation lokalt
”Universitetets kommunikationskanaler er i fare for at blive overbelastede. Derfor er det vigtigt, at I som TR medvirker aktivt til, at kommunikation holdes lokalt på institut/VD-område niveau.
Det er vigtigt, at folk ikke henvender sig højere oppe, bare fordi institutlederen ikke har svaret efter et par timer”.
4. Tag det roligt
”Hjælp jeres kolleger med at tage det roligt og følge myndigheders og universitetsledelsens anvisninger. I den her situation kan der opstå megen tvivl og frustration, så det er vigtigt, at alle husker at der er tale om ’force majeur’.
Der vil også være kolleger, der har brug for at tale med jer om situationen. Det vil være rigtigt fint, at I giver jer tid til det.
Der vil også være lokale ledere der måske har svært ved at håndtere situationen med den allerstørste finfølelse, det hørte jeg i hvert fald om et par eksempler på i går. Her er det vigtigt, at I hjælper lederne med at undgå, at der opstår konflikter”, skriver Olav W. Bertelsen.