Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny hjælpepakke skal dække 75 procent af selvstændiges tab

Finansminister Nikolaj Wammen (S)

© Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Onsdag lancerede regeringen endnu en hjælpepakke, der de næste tre måneder skal dække 75 procent af tabet for selvstændige og små virksomheder med op til 10 ansatte. "Det er ret vildt, som alle i samfundet hænger sammen og løfter hinanden i øjeblikket", lyder reaktionen fra selvstændig magister.

Onsdag lancerede regeringen en ny hjælpepakke til 40 milliarder kroner, som er rettet mod selvstændige og små virksomheder samt særligt hårdt ramte virksomheder af alle slags.

Hjælpepakken betyder, at alle selvstændige og små virksomheder med op til 10 ansatte kan blive økonomisk kompenseret, hvis de oplever et tab på mere end 30 procent af deres omsætning.

De vil kunne få en kompensation, som dækker op til 75 procent af tabet og maksimalt 23.000 kr. om måneden over tre måneder i perioden 9. marts til 9. juni. Kompensationen kan udgøre op til 34.500 kr. per måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.

Det er "en fantastisk udvikling og et godt initiativ", mener Cille Rosentoft, der er selvstændig tekstforfatter og stifter af Freeliving.dk - og dermed blandt dem, der kan få støtte de kommende tre måneder.

"Det sender et vigtigt budskab om viljen og lysten til freelancere og selvstændige. Vi føler os hørt og anerkendt. Jeg oplever en stor lyst til at bruge os små selvstændige lige nu. Det er ret vildt, som alle i samfundet hænger sammen og løfter hinanden i øjeblikket", siger hun.

DM-formand: "Jeg er lettet"

Den anden del af onsdagens hjælpepakke er rettet mod de virksomheder, som er ekstraordinært hårdt ramt af coronakrisen. Her kan virksomheder af alle størrelser få delvis kompensation ”for faste udgifter”. Støtten udgør mellem 25 procent og 80 procent af udgifterne.

”De to forslag vil samlet set sende 40 milliarder ud til danskerne. Der er ikke tale om lån, men om en kontant håndsrækning”, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Hjælpepakken vækker glæde i Dansk Magisterforening, hvis selvstændige medlemmer er hårdt ramt på økonomien i disse dage

"Jeg er lettet over, at politikerne tager udfordringen for selvstændige og freelancere alvorligt. Som initiativerne er fremlagt, vil det have en betydelig positiv effekt for de berørte", siger Camilla Gregersen.

"Ingen kommer igennem den her krise uden omkostninger. Men det er godt at se, at regeringen er enige i, at opgaven er at sikre, at byrden fordeles så retfærdigt som muligt. Alle må bidrage, og ingen skal lades alene tilbage med regningen, når vi er ude på den anden side", siger hun.

Finansminister: "Vi gør det, der skal til"

Hjælpepakken blev lanceret onsdag i Finansministeriet af finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup ved et meget specielt pressemøde, hvor ministre og presse af sikkerhedshensyn var adskilt i forskellige rum. De tilstedeværende journalisterne måtte derfor stille spørgsmål via mikrofoner og storskærm i et rum til ministrene, som stod i et andet rum.

”Pengene rækker til at hjælpe, og vi har ikke sat noget loft på, hvor meget vi vil bruge i denne ordning. De to initiativer vil tilsammen koste 40 mia. kr., men vil det vise sig, at flere virksomheder får brug for denne ordning, så løfter vi det beløb. Vi gør det, der skal til”, fastslår finansministeren.

Ifølge finansministeren er den danske økonomi ”bundsolid”. Om tre måneder vil regeringen genoverveje situationen.

Finansministeren understregede dog også, at selv om regeringen er klar med økonomisk hjælp, så er det nok alligevel ikke alle virksomheder, som kommer til at klare den.

”Men dette er et meget klart budskab om, at vi holder hånden under dansk økonomi, danske virksomheder og lønmodtagere. Hvis vi ikke investerer de penge nu, så risikerer vi, at regningen på sigt bliver meget større. Vi skal sørge for, at vi kan komme hurtigst muligt i gang igen efter krisen. Dette er ikke sidste initiativ, regeringen kommer til at tage. Men i dag har vi taget et meget stort initiativ til at hjælpe de selvstændige og små virksomheder og særligt hårdt ramte erhverv, som er i en meget presset situation”, siger finansminister Nicolai Wammen.

Selvstændig? Sådan får du støtte

Virksomheder skal ansøge om kompensationen på Erhvervsstyrelsens virksomhedsportal, virksomhedsguiden.dk.

Erhvervsstyrelsen arbejder på at kunne modtage de første ansøgninger hurtigst muligt.