Ny hjælpepakke sikrer lønkompensation, større SU-lån og sætter dagpengeperiode på standby
"Vi ved godt, at vi ikke kan redde en hvilken som helst virksomhed og job. Men skadevirkningerne skal være så få og små som muligt”, siger finansminister Nicolai Wammen © Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Samtlige af Folketingets partier er klar til at uddele et trecifret milliardbeløb til erhvervslivet i en ny hjælpepakke. Aftalen sikrer lønkompensation til erhvervslivet, at studerende får mere SU-lån og ledige dagpengeanciennitet i ekstra tre måneder, da dagpengeperioden sættes på stand by frem til juni.
Torsdag blev samtlige partier i Folketinget enige om en kæmpe hjælpepakke til danske virksomheder, lønmodtagere, selvstændige og freelancere, studerende og ledige.
Finansminister Nicolai Wammen (S) påpegede ved et pressemøde i Finansministeriet, at regeringen er klar til at støtte det danske erhvervsliv og velfærdssamfund med et trecifret milliardbeløb.
”Jeg har hørt flere økonomer tale om, at der er brug for at støtte dansk erhvervsliv med 300 mia., og det kan godt være det bliver aktuelt. Det kan også være, det beløb bliver større. Men vi holder hånden under Danmark, og det gør vi i fællesskab”, sagde finansminister Nicolai Wammen og tilføjede:
”Vi er enige om, hvad der skal til for at få Danmark gennem denne svære tid. Vi ved også godt, at vi ikke kan redde en hvilken som helst virksomhed og job. Men skadevirkningerne skal være så få og små som muligt”.
Aftalen sikrer blandt andet selvstændige lønkompensation. Derudover vil staten give Rejsegarantifonden en statsgaranti på 1,5 milliarder kroner.
Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen mener, at aftalen er med til at holde hånden under danske arbejdspladser.
”Det er vigtigt, at små selvstændige, freelancerne og dem, som ikke er lønmodtagere, også får dækket deres omkostninger. Det er en aftale, som sikrer, at store virksomheder kan få deres likviditet sikret. Det er folkestyret, når det er bedst. Vi har lyttet til hinanden og lavet en stærk hjælpepakke", sagde Jakob Ellemann-Jensen på pressemødet.
Venstres formand understregede desuden, at mere hjælp kan være på vej.
Ifølge formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, vil hjælpepakken betyde, at færre mennesker mister job og indtægt, og at flere mennesker vil kunne opretholde deres virksomhed efter krisen.
”Det er en helt afgørende løsning, der i høj grad vil være med til at sikre arbejdspladser, også efter krisen”, siger Camilla Gregersen.
Hjælp til selvstændige – også uden cvr-nummer
Hjælpepakken sikrer blandt andet lønkompensation til selvstændige via støtte til omkostningerne, og der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.
Ordningen betyder, at de små selvstændige, der oplever en nedgang på mere end 30 procent af omsætningen som konsekvens af coronavirussen, kan blive kompenseret med op til 75 procent af tabet - dog maksimalt 23.000 kr. per måned. Kompensationen kan udgøre op til 46.000 kr. pr. måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.
Også selvstændige uden cvr-nummer er omfattet af aftalen og kan få samme kompensation.
Den selvstændige eller lille erhvervsdrivende kan højest få kompensation i tre måneder fra den 9. marts og frem til den 9. juni. Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte. Og det er et krav, at omsætningen tidligere har været over 15.000 kr. pr. måned i snit.
Lediges dagpengeperiode sættes på standby
Med aftalen regnes ledighed fra den 9. marts til den 9. juni ikke længere med i regnskabet om dagpengeanciennitet. Det betyder, at lediges dagpengeperiode sættes på stand by i tre måneder. Noget, der de seneste dage har været efterspurgt af blandt andet a-kasser og regeringens støttepartier.
Dagpengemodtagere kan derved modtage dagpenge i op til tre måneder længere end normalt.
”Det er jeg meget glad for og tilfreds med, for det har vi sagt fra dag ét under denne krise: Muligheden for at ledige og nyledige finder arbejde i denne krisesituation er meget lille. Så det er rigtig fint, man nu trækker denne periode ud i tre måneder, så en stor cadeau til dem, der har arbejdet for den løsning”, siger formand i Magistrenes A-kasse Per Clausen.
Han påpeger, at man løbende bør vurdere, hvorvidt perioden skal forlænges yderligere, alt efter hvordan krisen udvikler sig. Derudover mener han også, at der bør kigges på dagpengenes størrelse.
”Nu er der på grund af krisen mange, som bliver ramt af ledighed og ryger på dagpenge. Og de får halveret deres indtægt, mens mange andre på arbejdsmarkedet sendes hjem med fuld løn”, siger Per Clausen.
Også formand i DM Camilla Gregersen mener, at forlængelse af dagpengeperioden er den eneste rigtige løsning.
”Det er en løsning, vi selv har peget på. Som dagpengemodtager vil det være stort set umuligt at søge job i de kommende måneder, og det er derfor meget positivt, at politikerne også har fundet en løsning her. Jeg tror, at der er mange dagpengemodtagere, der er lettede”, siger Camilla Gregersen.
Større SU-lån til studerende
Hjælpepakken sikrer også, at studerende får lov at tage større SU-lån.
Med aftalen sikrer Folketingets partier, at studerende og elever på ungdomsuddannelse får ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder.
”De studerende har som alle andre brug for en økonomisk håndsrækning, og med muligheden for at låne oveni SU’en for dem, der ikke er omfattet af andre løsninger, er der fundet en løsning, som jeg tror vil være en hjælp for mange. Vi har netop opfordret til, at man ikke glemte de studerende, så jeg er glad for, at de kom med i hjælpepakken”, siger Camilla Gregersen.
Garantiordninger til virksomheder
Med hjælpepakken indføres der også en statsgaranti på 70 procent af bankernes nye udlån til små og mellemstore virksomheder, der kan dække driftstab som følge af coronavirus. Mange små og mellemstore virksomheder er nemlig presset på likviditeten.
For at få del i ordningen er det en forudsætning, at virksomheden har oplevet et driftstab på over 30 procent.