Dansk Magisterforening

Forskningsminister afviser kritik: Nyt ligestillingsprogram diskriminerer ikke mænd

Del artikel:

Det er en overskridelse af EU-lovgivning, når uddannelsesministeren afsætter 20 millioner kroner i et talentprogram for at fremme kvinder i forskning, lød kritikken fra en juraprofessor. Nu afviser uddannelses- og forskningsministeren kritikken.

Det halter med kvinder i forskning. Under hver fjerde professorer på landets universiteter er en kvinde, viste årets udgave af Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse i december 2019.

Derfor har uddannelses- og forskningsminister Ane Halboe-Jørgensen afsat 20 millioner kroner til et særligt talentprogram – Lehmann-programmet, som skal fremme en mere ligelig sammensætning af køn i forskningsmiljøerne i Danmark, hvor kvindelige ansøgere kan prioriteres frem for mandlige ansøgere.

Men det tiltag er diskrimination og en overskridelse af EU-lovgivning på området. Det mener juraprofessor på Københavns Universitet Peter Pagh, fortalte Science Report i starten af marts måned.

”Ifølge vores aktindsigt så erkender ministeriet, at der en problemstilling i forhold til gældende EU-ret. Men ministeriet forholder sig ikke yderligere. Det mindste man må forvente er, at de jo så forklarer sig. Men det gør de ikke”, siger Peter Pagh til Science Report.

Men uddannelsesministeren afviser nu kritikken.

”Den måde, programmet er lavet på, er fuldstændig inden for loven. Jeg synes, at det er et vigtigt initiativ for at få alle talenter i spil i vores forskningsverden”, siger Ane Halboe-Jørgensen til Science Report.

Hun anerkender ikke, at det nye talentprogram skulle bringe regeringen i problemer i forhold til at overskride EU-lovgivning på området, som juraprofessoren ellers anfører.

”Jamen, dispensationen er givet efter ligestillingslovens §3 og fuldstændig inden for både dansk lovgivning og EU-lovgivning”, siger Ane Halboe-Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsministeriet har afsat 20 millioner kroner af forskningsreserven for 2020 til talentprogrammet, der er opkaldt efter den danske forsker Inge Lehmann. Programmet skal styrke talentudviklingen i dansk forskning ved at fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark og er åbent over for alle fagområder, og både mænd og kvinder kan søge programmet.

”Kvindelige ansøgere kan prioriteres over mandlige ansøgere i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere”, oplyser ministeriet.