Sarah er selvstændig og tjener kun 5.000 kr. i april. Alligevel får hun ikke del i hjælpepakkerne
Sarah Forchhammer, der er selvstændig sangunderviser, regner med at få 5.000 kr. udbetalt i april måned © Foto: Privat
En særlig gruppe af selvstændige, de såkaldte kombinatører, er særligt udsatte under coronakrisen, fordi de af tekniske årsager ikke kan kvalificere sig til statens hjælpepakker. En af dem er sangunderviser Sarah Forchhammer.
Fra sin lejlighed på Amager underviser Sarah Forchhammer sangere i stemmebrug, både professionelle og amatører.
Oppe på fjerde sal, mellem pilatesbolde og yogamåtter i et lille kontor på 11-12 kvadratmeter, får eleverne både sangtræning og kropsterapi. De laver sangøvelser, og Sarah Forchhammer masserer måske også elevernes kæber og struber, så kroppen spænder af og giver plads til stemmens gode, naturlige toner.
”Det er et meget fysisk arbejde. Det er uundgåeligt at blive smittet, hvis man er i samme rum som en coronasmittet sangelev. Der vil altid flyve spyt rundt i rummet”, forklarer hun.
Konsekvensen var altså klar, da Mette Frederiksen fra den ene dag til den anden lukkede store dele af samfundet ned for at inddæmme smitten af coronavirus. Alle kunder forsvandt, og Sarah Forchhammers indtægt er nu reduceret til praktisk talt ingenting. I april måned regner hun med en indtægt på bare 5.000 kroner. Måneden efter måske endnu mindre.
”Jeg kan heldigvis bruge af de penge, jeg har sparet op til at klare mig igennem sommerferien, hvor folk normalt ikke går til sangundervisning, og jeg derfor ikke har aktivitet i min virksomhed. Så jeg har penge at leve for lige nu - men det er penge, jeg har brug for senere. Og så ved jeg ikke, hvad jeg gør”, siger hun.
Folketingets partier har indført omfattende hjælpepakker for at hjælpe selvstændige som Sarah Forchhammer igennem coronakrisen. Alligevel forventer hun ikke at kunne få støtte. Hun er nemlig ikke kvalificeret til at få del i hjælpepakkerne, fordi hun rent teknisk falder mellem to stole.
Sarah Forchhammer, der har en kandidatgrad og musikvidenskab fra KU og er ved at efteruddanne sig til sangpædagog, er nemlig en såkaldt kombinatør.
Det betyder, at hun stykker sin indtægt sammen på to måder. Noget tjener hun gennem sit lønmodtagerjob som sanglærer. Det er A-indkomst. Andet tjener hun gennem sin egen virksomhed. Det er B-indtægt.
For Sarah Forchhammer betyder det, at indtægten fra virksomheden ikke umiddelbart er høj nok til at blive omfattet af hjælpepakkerne. Indtægten ville være høj nok, hvis den blev beregnet på baggrund af hendes aktiviteter i 2020, men det hjælper hende ikke, fordi beregningsgrundlaget er seneste hele regnskabsår, altså 2019, hvor hun stadig var ved at starte virksomheden op.
På den anden side er hun ikke berettiget til dagpenge, fordi hun ikke har arbejdet nok timer i sit deltidsjob. Og selv hvis hun kunne få dagpenge, ville det kræve, at hun lukkede sin virksomhed.
”Jeg bliver hverken set som rigtig lønmodtager eller rigtig selvstændig. Det er en virkelig risikabel gråzone. Og det undrer mig i det hele taget. Hvorfor skal det være sådan?”, siger Sarah Forchhammer.
Jeg bliver hverken set som rigtig lønmodtager eller rigtig selvstændig. Det er en virkelig risikabel gråzone.Sarah Forchhammer
Sarah Forchhammer er også en del af vokalgruppen Baobab Sisters, der synger sydafrikanske sange og blandt andet optræder til fester, fødselsdage og polterabender.
DM: Kombinatørerne er glemt
Det kræver en indtægt på minimum 15.000 kroner om måneden at være omfattet af hjælpepakken til selvstændige, og det er ikke realistisk for en stor gruppe af kombinatører, lyder det fra DM.
"Der er en udfordring for flere grupper. Både for dem, som tjener mindre end de grænser, der er sat nu, og for dem, som ikke har et retvisende beregningsgrundlag sidste år, for eksempel på grund af sygdom, opstart af virksomhed eller andet - og så for de klassiske kombinatører. Derudover er der også de pensionister, som supplerer folkepension med beskæftigelse, som heller ikke kan få det dækket", siger Julia Hunt, der er formand for DM's sektor for privatansatte og selvstændige.
"Vi må alle indstille os på, at vi bliver berørt på den ene eller anden måde i den her tid. Men vi skal sikre, at alle får hjælp og bliver omfattet af hjælpepakkerne", siger hun.
Lovforslaget, der skal føre hjælpepakkerne ud i livet, er ikke endeligt vedtaget. Derfor håber Julia Hunt på, at der bliver justeret i de tekniske detaljer i lovforslaget, så selvstændige som Sarah Forchhammer også bliver omfattet af støtten. Men det kræver, at man er klar på at tænke ud over den traditionelle opfattelse af lønmodtagere og arbejdsgivere.
"Jeg hører egentlig, at alle parter er opmærksomme på, at ingen skal falde igennem på de her pakker. Så jeg tror udfordringen er den samme som altid: At man tænker i traditionelle arbejdsgiver- og lønmodtagerkategorier. De selvstændige bliver tænkt i en logik, som handler om service, handel og produktion med faste omkostninger og en nogenlunde fast løbende indtægt", siger Julia Hunt.
"Vi skal også have blik for kombinatørers særlige vilkår, og de selvstændige og freelancere, der ikke alle har en lineær indtægt. Mange freelancere og selvstændige har højsæson nu, og de går derfor glip af opgaver, som giver dem en stor del af indtægten for resten af året", siger hun.
Sarah Forchhammer håber stadig på, at der kommer en løsning på problemet.
”For mig kunne det allerfedeste være, hvis jeg kunne få lov at få supplere med dagpenge uden at lukke min virksomhed. Det ville kunne få mig igennem den her tid”, siger hun.
Opdateret 30. marts: Kompensationsordningen for selvstændige med og uden CVR-nummer dækker nu personer med en omsætning eller indtægt på mindst 10.000 kr. månedligt i gennemsnit mod før 15.000 kr.
"Beløbsgrænsen er sænket for at hjælpe flere freelancere, kunstnere og personer med mindre indkomst f.eks. eksamensvagter, visse sæsonarbejdere og løsarbejdere inden for restaurationer, som forventer et indtægtstab pga. COVID-19", skriver Erhvervsministeriet.