Dansk Magisterforening

Studerende må først møde op efter sommerferien: Frafaldet kan stige

Mange af dimittender vil være påvirket af den økonomiske krise. DSF vil derfor være opmærksom på, at debatten om dimittendledighed fra sidste efterår ikke genopstår, fortæller Johan Hedegaard Jørgensen. © Foto: DSF

Del artikel:

Størstedelen af de mange studerende på landets universiteter må først møde op igen efter sommerferien. Det vækker bekymring om øget frafald og tabt læring.

De studerende kan ende med at have været væk fra deres uddannelser i fem måneder, når de møder ind igen. De er nemlig en del af den sidste fase i regeringens genåbningsplan, som først genåbner uddannelsesinstitutionerne til august.

Det vækker bekymring hos formanden Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen.

”Vi er bekymrede for, at det vil resultere i højere frafaldsrater, og at mange studerende ikke har fået den fornødne læring, som de skal bruge, når de skal til eksamen,” siger han og fortsætter:

”Ideelt set skulle der være noget erstatningsundervisning for at imødekomme det faglige tab, der har været under coronakrisen.”

Enkelte får lov til at møde op inden august

Der er dog enkelte, der får lov til at møde op inden start august. Blandt andet får fem procent af DTU’s studerende lov til at møde op.

”Der er grupper i uddannelsessektoren – fra ingeniører over sygeplejersker til maskinmestre – som har brug for at få adgang, hvis vi skal undgå store forsinkelser og studerende, der falder fra. Derfor er jeg utrolig glad for, at et bredt flertal i Folketinget torsdag har prioriteret de steder, hvor fysisk fremmøde er nødvendigt,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at vurdere, hvorvidt de studerende skal tildeles dispensation til at møde op. Flere universiteter skriver i mails til Magisterbladet, at det stadig mangler at blive klargjort, hvilke studerende der bliver prioriteret.

Johan Hedegaard Jørgensen håber, at det ikke kun er de naturvidenskabelige studerende, der kan vende tilbage til laboratorierne. Studerende som

”Når jeg taler med studerende, hører jeg, at mange har problemer med at få det samme udbytte ud af undervisningen på grund af mangel på blandt andet dialog i onlineundervisningen. Til fysiske undervisning kan du tale med din underviser i pausen, hvis du har spørgsmål til det gennemgåede. Det har du ikke samme mulighed for til onlineundervisning”, siger Johan Hedegaard Jørgensen.