Politikere om politisk pres på forskere: "Fuldstændig uacceptabelt"
Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Ane Halsboe-Jørgensen (S), Stinus Lindgreen (R) og Anne Honoré Østergaard (V). © Foto: Steen Brogaard / Folketinget
Mange forskere er blevet presset af myndigheder og politikere til at ændre, udskyde eller skjule deres resultater. "Bekymrende", siger forskningsministeren. Venstre vil have en årlig undersøgelse af forskningsfrihed og bedre juridisk beskyttelse.
Mange af de forskere, der udarbejder analyser og rapporter for ministerier og styrelser, har følt sig presset af embedsmænd og politikere til at ændre, udskyde eller skjule deres resultater.
- 15 procent af forskerne har følt sig presset til at ændre deres forskningsresultater
- 10 procent har følt sig presset til at udskyde offentliggørelsen
- 7 procent har følt sig presset til helt at undlade at offentliggøre resultaterne.
Det viser en rundspørge foretaget af Forskerforum blandt cirka 5.000 medlemmer, der forsker på universiteterne.
"Det er grundlæggende totalt uacceptabelt, at det foregår", siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er forskningsordfører for Dansk Folkeparti.
"Jeg har en forventning om, at universitetsledelserne bakker stærkt op om forskerne og sikrer, at de har de rette rammer til at sige fra over for presset. Og jeg har en forventning om, myndighederne selvfølgelig stiller de spørgsmål, de ønsker besvaret gennem forskning, men aldrig skubber på for at få bestemte svar. Og hvis det ikke er tilfældet, må vi gribe ind politisk", siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Magisterbladet.
Venstre: Vi skal have en årlig undersøgelse af forskningsfrihed
Også i Venstre ser man med alvor på presset på forskere, siger Anne Honoré Østergaard (V), der er næstformand for Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg. Hun kalder på handling fra regeringen.
"Resultaterne fra DM’s undersøgelse er dybt bekymrende. Det er under al kritik, hvis forskere presses til at ændre, tilbageholde eller udskyde videnskabelige resultater, og det er der desværre flere undersøgelser og konkrete hændelser, der peger på. Tidligere på året kunne vi læse i Berlingske, hvordan Socialdemokratiet, både før og efter valget, havde taget direkte kontakt til forskere med henblik på at ændre eller tilbageholde resultater. Hvis det er en udbredt praksis at forskere presses – også af det danske embedsværk – har vi et meget alvorligt problem. Og her synes jeg egentligt, at det ville klæde Uddannelses- og Forskningsministeren at tage konkret handling", skriver Anne Honoré Østergaard i en mail til Magisterbladet.
På baggrund af DM's undersøgelse har Venstre kontaktet uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) med et ønske om at indføre en årlig uafhængig undersøgelse af forskningsfriheden samt at afsøge mulighederne for at styrke den juridiske beskyttelse af forskningsfriheden.
"Forskningsfriheden er ekstremt vigtig for vores videnssamfund. Hvis forskere bliver lagt under pres af partipolitiske interesser, kan vi miste tiltroen til både universiteterne, folkestyret og embedsværket. Det er gift for et samfund som det danske. Der er brug for at få afdækket, hvor stort problemet er, og hvad der ligger til grund for det", skriver Anne Honoré Østergaard.
Minister: Kulturen skal forbedres
I Information kalder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) presset for "bekymrende".
"Forskning skal være uafhængig, uanset hvem der betaler og bestiller. Det er ikke første gang, jeg hører om resultater i denne her retning. Det er ikke i orden. Der er brug for, at denne her kultur bliver bedre", siger hun.
Ministeren sendte i efteråret et internt brev i regeringen, hvori hun indskærpede, at offentlige myndigheder skal respektere forskernes uafhængighed, når de bestiller undersøgelser på fx universiteterne.
Som opfølgning på oksekødssagen nedsatte hun også i samarbejde med universiteterne et udvalg, som skal undersøge, hvordan lignende sager kan undgås i fremtiden.
“Det afgørende for mig er, at der er gennemsigtighed omkring, hvem der har betalt for forskningen, og hvem der har haft adgang til at skrive konklusionerne. Men også at danske forskere ikke skal befinde sig i situationer, hvor de på grund af økonomi skal gå på kompromis med det, de synes er forskningsintegritet”, sagde ministeren til Ritzau.
Det store problem er, at universiteterne er blevet mere afhængige af at skaffe eksterne forskningsmidler i takt med, at grundbevillingerne er faldet. Det mener Radikale Venstres forskningsordfører, Stinus Lindgreen.
"Det kan desværre føre til, at forskerne føler sig presset af dem, som står med posen med penge, til at give de resultater, de gerne vil have", siger Stinus Lindgreen til Information.
Han ønsker derfor, at det offentlige sætter flere penge af til forskning.