Studerende på antropologi har oftere et job som frivillig end andre
Arkivfoto. Frivillige på Roskilde Festival. Foto: Mads Jensen/ Ritzau Scanpix
Knap hver tredje antropologistuderende arbejder frivilligt ved siden af studiet, viser Dansk Magisterforenings studieundersøgelse. Karrierevejleder forklarer, at mange har en drøm om at gøre en forskel.
Studerende på antropologi har oftere et job som frivillig end andre studerende.
Det viser Dansk Magisterforenings store studieundersøgelse fra 2019.
Her svarer 30 procent af de adspurgte antropologistuderende, at de har ulønnet eller frivilligt arbejde. Hos alle studerende i undersøgelsen er gennemsnittet 19 procent.
Tendensen kommer ikke bag på Luise Mandrup Andersen, der er studie- og karrierevejleder ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet.
”Mange af vores studerende har netop valgt at læse antropologi, fordi de gerne vil bidrage til at gøre verden til et bedre sted. Så det er da positivt, at de engagerer sig. Jeg tror også, deres engagement smitter af på hinanden”.
Så du tror ikke, at de tager et frivilligt arbejde for at skabe karriere?
”Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror mange gør det, fordi de ikke kan lade være. De går op i omverdenen og tror på, at de kan gøre en forskel”.
5 gode råd til dem der vil arbejde i en NGO
1: Undersøg branchens organisationer og jobtitler
2: Brug dit netværk til at sætte dig i forbindelse med relevante kontakter
3: Engager dig som frivillig og vis din interesse, samtidig med du bliver klogere på organisationsarbejdet
4: Demonstrér erfaring med fundraising og projektarbejde
5: Udvis indsigt i politisk arbejde
Kilde: DM.dk
Læs mere om NGO-branchen her.
NGO-drømmen
Dansk Magisterforenings studieundersøgelse viser da også, at 85 procent af de antropologistuderende har valgt studiet, fordi de har en faglig interesse på området.
Knap halvdelen af de adspurgte svarer, at de regner med at arbejde i NGO- eller patientforeninger, når de er færdiguddannede.
Luise Mandrup Andersen forklarer, at rigtig mange også ønsker at arbejde for en sag, de brænder for, når de er færdiguddannede, men det kan også være udfordrende at balancere arbejdslivet i feltet.
”Det er en hård branche, hvor man som nyuddannet godt kan være under pres. De fleste arbejder i starten på korte tidsbegrænsede kontrakter, hvor korte ansøgningsdeadlines og fondansøgninger fylder. Når du arbejder med en sag, som du er passioneret omkring, kan det være svært at skelne, hvad der er arbejde, og hvad der er frivilligt”.