Dansk Magisterforening

Hardcore-aktivisten: Vi kæmper også mod global ulighed

Det er ikke kun ungdommen, der begynder at gøre oprør, mener aktivisten Victor Murray: ”Unge reagerer først og tydeligst, men alle andre kigger også forgæves efter progressive politikere.” © Foto: Lars Bech

Del artikel:

Få studerende er politisk aktive på samme høje niveau som Victor Murray Vedsø. Han har deltaget i både HUM-blokaden og andre protester i frustration over hverken at blive hørt eller forstået på Christiansborg. Under universitetsaktionerne ulmer et opgør, der stikker dybere end studenterpolitik, mener den 22-årige litteraturstuderende.

Victor Murray Vedsø har været politisk engageret, siden han som folkeskoleelev forsigtigt dyppede tæerne i det politiske arbejde i SUF, Enhedslistens ungdomsorganisation.

I en alder af 22 har Victor Murray Vedsø både været med til at organisere demonstrationer til fordel for de offentligt ansatte under OK18-forhandlingerne, sympati-aktioner til støtte for stilladsarbejderne i København og han har været strejkevagt på Københavns Hovedbanegård, da de DSB-ansatte gik på barrikaderne i foråret 2019.

Alligevel står de studerendes blokade af dekanens kontor på KU's humanistiske fakultet sidste år som en særligt signifikant begivenhed i hans bog. Og det er ikke kun, fordi Victor Murray Vedsø selv har sin daglige gang på humaniora, hvor han er ved at skrive bacheloropgave på litteraturvidenskab.

”Blokaden startede i det små, men udviklede sig til noget stort. Aktionen stod på i 38 dage, og folk udviste stor udholdenhed og virkelig meget gåpåmod. Kun 100-150 mennesker deltog, men vi fik nogle ret store krav igennem. Mit håb er, at aktionen kan være med til at revitalisere en ellers stendød studenterbevægelse”, siger Victor Murray Vedsø.

En fremtid på korttidskontrakter

På KU har det rystet ham at opleve, hvordan nedskæringerne har sænket fagligheden og kvaliteten i undervisningen.

”Det er tydeligt, at humaniora er udsultet og på randen af kollaps”, siger han.

Victor Murray Vedsø tilhører en generation, der kun har oplevet nedskæringer hele vejen op igennem uddannelsessystemet.

”Og som kommende cand.mag. i litteraturvidenskab er der store chancer for, at mit arbejdsliv bliver prekært og på korttidskontrakter”, tilføjer han.

Victor Murray Vedsø ser ikke studenterpolitikken isoleret. For ham går der en lige linje fra de små aktioner til en bredere og mere organiseret kamp, der udfordrer dem, der har den politiske og økonomiske magt i samfundet. 

”De små og endnu isolerede aktioner, som vi er vidner til, sker også i protest mod den voksende ulighed i verden. Så det er en kamp, vi i den grad deler med de enorme menneskemasser, der går på gaden i Hong Kong, Chile og Paris”, uddyber han.

Mange er meget desillusionerede over det politiske system og har en svigtende tillid til, at det er finansloven, der skal give svar på, hvordan vi tackler klimaudfordringen og den øgede økonomiske ulighed

Victor Murray Vedsø

På overfladen kan HUM-blokaden og lignende protester ligne en generationskamp. Men det stikker dybere end som så, mener Victor Murray Vedsø.

”Unge reagerer først og tydeligst, men alle andre kigger også forgæves efter progressive politikere med radikale ideer. Alle er meget desillusionerede over det politiske system og har en svigtende tillid til, at det er finansloven, der skal give svar på, hvordan vi tackler klimaudfordringen og den øgede økonomiske ulighed”, siger han.

Det glødende politiske engagement er vokset til at blive et livsprojekt for akademikersønnen fra Gentofte. Som 17-årig meldte han sig ind i Revolutionære Socialister, og i dag er han aktiv i Marxistiske Studerende på KUA.

“Du kan ikke lave aktivisme uden at tage stilling til det teoretiske fundament. De idéer der blev formuleret af Marx er mere relevante i dag end da de blev skrevet for 150 år siden, og de giver os ikke kun en forståelse af verdens dybere modsætninger, men også en løsning på hvordan vi kan bygge et lige og bæredygtigt samfund.”