Vil du læse mere om universiteter og forskning?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om universiteter og forskning
Akademikerbladet
Online-eksamener har gjort det nemmere at snyde - hvad end det er tilsigtet eller ej. © Foto: Jakob Dall/KU
En række af landets universiteter har oplevet en markant stigning i sager om snyd til eksamen i forhold til sidste år. Årsagen er de mange online-eksamener under corona, siger vicedirektør på KU.
Da regeringen lukkede landet i marts, måtte universiteterne med al hast omlægge mange af de planlagte eksamener til online alternativer. Nu viser tal fra en række universiteter, at der er sket en markant stigning i tilfælde af snyd i samme periode.
På Københavns Universitet og DTU er antallet af sager om snyd til eksamen fordoblet, mens CBS har haft over 10 gange så mange tilfælde af ikke-tilladt samarbejde som sidste år.
”Vi kan se, at de har samarbejdet og kommunikeret med deres medstuderende mere, end hvad de havde lov til”, siger vicedirektøren for Uddannelser og Studerende på KU, Rie Snekkerup.
”Det er svært at sige, hvad den nøjagtige årsag er, men det er da påfaldende, at stigningen falder sammen med omlægning til onlineeksamener”, siger hun.
Mens KU normalt har 50-60 sager om eksamenssnyd, er tallet foreløbigt over 100 i år. Stigningen kan ikke spores til en enkelt eksamen, årgang eller fag.
”Det er en bred stigning, så på den måde er der ikke et mønster, der siger, at det var lige præcis den her jura-eksamen eller den her årgang, hvor der er blevet snydt mere”, siger Rie Snekkerup
Det ærgrer Studenterrådet på KU, at der er kommet flere tilfælde af snyd, siger forperson Mike Gudbergsen. Han minder dog om, at mange studerende har følt sig pressede under hjemsendelsen, og at undervisningen har været dårligere end sædvanligt.
”Det er ærgerligt, da snyd gavner ikke nogen. Men jeg kan godt forstå, hvis mange studerende har følt sig presset i foråret. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal snyde, men jeg kan godt forstå, hvis der er studerende, der simpelthen ikke har kunnet se en anden vej ud”, siger han.
Mike Gudbergsen peger også på eksamensformen som mulig årsag til stigningen i snyd.
”Når man omlægger eksamener, som normalt er stedprøver, til hjemmeprøver, hvor man stadig ikke må bruge hjælpemidler, så åbner man op for, at det er lettere at snyde. Det er selvfølgelig ikke for at forsvare snyd, men man burde måske fra KU’s side have kigget mere ind i, hvilke alternative eksamensformer man så kunne have fundet på – eventuelt lave det om til gruppeeksamener”.
Har de studerende svigtet KU’s tillid til dem?
”Det er den enkelte studerendes ansvar. Man kan ikke sige, at de studerende har svigtet KU’s tillid. Det kan godt være, at det er en fordobling, men det er stadig et fåtal, der har snydt”, siger Mike Gudbergsen.
Vi har tillid til de studerende og stoler på, at størstedelen ikke snyder.Rie Snekkerup, vicedirektør på KU
Det samme siger vicedirektør Rie Snekkerup. Det er vigtigt at huske på, at langt de fleste studerende overholder de regler, som er fastsat for prøven, mener hun.
”Vi har tillid til de studerende og stoler på, at størstedelen ikke snyder. Det har så desværre vist sig, at flere har gjort det i sommeren, end hvad vi havde regnet med”, siger Rie Snekkerup.
Og det ér stadig en forholdsmæssigt lille procentdel af studerende, der har snydt, pointerer hun.
”Vi har over foråret afviklet mere end 150.000 eksamenshandlinger, så hvis man ser tallet i forhold til det, er det ikke en stor procentdel, der snyder”.
Også CBS melder om en stigning af tilfælde af mistanke om snyd, har Berlingske skrevet. Sidste år modtog CBS 15 indberetninger om ikke-tilladt samarbejde mellem studerende under prøver. I år har de modtaget 178.
”For det første kan flere hjemmeeksamener øge muligheden for at snyde. For det andet kan der være en manglende opmærksomhed blandt studerende på, hvad de må og ikke må. De tænker måske, at de godt må sidde hjemme med en kammerat og en løse en opgave. Altså en manglende viden om regler og grænser, men vi kan som det tredje ikke udelukke, at hele situationen med at sidde hjemme gør de studerende mere usikre på det hele. Der kan sagtens være en psykologisk faktor i det her”, siger sekretariatschef Wilbert van der Meer til Berlingske.
Den voldsomme stigning har fået CBS til at starte en kampagne, der har til formål at oplyse studerende om, hvordan de undgår at komme til at snyde i eksamen uden at vide det. Derudover skal nystartede studerende gennemføre et onlinekursus i akademisk redelighed.
Også DTU har set en markant stigning i mistanke om snyd, oplyser universitetet til DM Akademikerbladet.
På DTU blev 183 studerende indberettet for mistanke om eksamenssnyd i 2019, hvoraf 117 blev sanktioneret. Tallet for 2020 ligger indtil videre på cirka 265, tæt på en fordobling. Hvor mange af disse, der bliver sanktioneret, er ikke opgjort endnu.
Tre af landets øvrige universiteter har ikke set en stigning i sager om snyd.
Syddansk Universitets studiechef, Anette Lund, skriver i en mail til DM Akademikerbladet, at universitetet normalt har omkring 200-250 sager om snyd om året, og at intet indikerer, at det skulle være højere i år.
På ITU har antallet af sager om plagiering længe svinget mellem blot to og fem om året. Det holder fortsat stik. I 2019 var der to sager, som ITU sanktionerede, mens der i år er fem sager.
”Vi kan ikke konkludere, at tallet er steget som følge af, at prøverne blev omlagt til onlineprøver, da antallet af sager har ligget på samme niveau i tidligere år”, lyder det i en mail fra ITU.
På Aarhus Universitet er der sket en lille stigning i snydsager, der har ført til sanktion – fra 85 sager i 2019 til foreløbigt 111 sager i år. Til gengæld er antallet af sager, der omhandler ikke-tilladt samarbejde, mere end fordoblet fra 10 i 2019 til foreløbigt 27 i år.
KU: Normalt mellem 50 og 60 sager om snyd om året. I år allerede over 100 sager, altså en fordobling.
CBS: 15 indberetninger om snyd sidste år. Mindst 178 i år.
DTU: 183 studerende indberettet for mistanke om eksamenssnyd i 2019. 265 i år.
ITU: 2 studerende blev sanktioneret for eksamenssnyd sidste år. I 2020 er der indtil videre 5 studerende, der er blevet sanktioneret - på niveau med andre år.
SDU: Normalt 200-250 sager om snyd om året. Omfanget ser ud til at være det samme i år.
AU: Sanktionerede 85 studerende for snyd i 2019. 111 sanktioneret i 2020 foreløbigt.