Spring menu over
Dansk Magisterforening

DM'erne har fået laveste lønstigning siden finanskrisen - her er de brancher, der trækker op

Pengesedler

© Knud Erik Christensen/Colourbox

Del artikel:

Med en gennemsnitlig stigning på 3,2 pct. i år oplever DM’s privatansatte medlemmer den laveste lønstigning siden finanskrisen. På trods af dette er der alligevel nogle medlemmer, der går ud af 2020 med en klækkelig lønstigning.

2020 har været et hårdt år for dansk økonomi. Men på trods af nedlukninger og et historisk fald i BNP på hele 7,4 pct. I andet kvartal af 2020 har der været lønmæssig fremgang for de fleste privatansatte DM'ere.

Men med en gennemsnitlig lønstigning på 3,2 pct. har DM's privatansatte medlemmer i år oplevet den laveste lønstigning siden finanskrisen i 00'erne. Sammenlignet med de 4,9 pct. I 2017 er lønstigningerne i år hele 1,7 procentpoint lavere. Alligevel er der grund til optimisme.

Formand for DM privat, Julia Hunt, er positivt stemt over, at der trods alt har været en lønfremgang i år.

"Det er da godt, at der overhovedet er en lønudvikling i et coronaår, men det er klart, at man ville ønske, det var bedre", siger hun.

Det, som Julia Hunt håber, at coronakrisen kan afføde, er mere refleksion på arbejdspladsen og større muligheder for fleksibilitet.

"Man kan håbe på, at den her situation har åbnet nogle muligheder for at få taget nogle samtaler på arbejdspladsen om, hvordan man egentlig arbejder bedst", siger hun og uddyber:

"Det kan være samtaler om mere fleksibilitet, da mange har opdaget, at de virkelig har savnet deres kolleger, mens andre har haft det rigtig godt uden. Det kan også være mere frihed til at løse sine opgaver på den tid af døgnet, der passer en bedst, eller en diskussion om, hvilke møder der faktisk er vigtige. Den slags samtaler tror jeg virkelig, at coronasituationen har hjulpet godt på vej. Det kan selvfølgelig ikke mærkes på lønposen, men det kan forhåbentlig mærkes på trivslen".

Miljø- og teknisk rådgivning gik tilbage

28 pct. af DM's privatansatte medlemmer har oplevet en ændring i deres lønforhold på grund af corona. Det kan være udskudte eller helt aflyste lønforhandlinger, eller at man er blevet sat ned i løn.

Det har specielt ramt branchen miljø- og teknisk rådgivning, som lønmæssigt er gået 1 pct. tilbage siden 2019.

"Miljø- og teknisk rådgivning er den branche, hvor flest har set ændringer i deres lønforhold på grund af corona", siger Martin Ærbo Vesterbæk, analysekonsulent i DM.

De helt store vindere er brancherne handel og finans med en lønstigning på henholdsvis 9 og 7 pct. Og det på trods af at dansk handel har været hårdt ramt.

Selvom den massive stigning kan være iøjnefaldende, så er det branchegrupper med relativt få respondenter, hvorfor Martin Ærbo Vesterbæk maner til ro.

"Det er klart, at i de brancher, hvor der er få respondenter, så vil tallene være mindre robuste end i de brancher, hvor der er mange besvarelser", siger han.

De 10 private brancher med størst lønstigning

1. Handel 9 %
2. Finans

7%
3. Bolig og udlejning 4 %
4. Konsulent 4 %
5. NGO og patientforeninger 4 %
6. Sundhed og socialvæsen 4 %
7. Farma, kemi og biotek 3 %
8. Forlag, radio og tv 3 %
9. It og tele 3 %
10. Kultur og fritid 3 %