Dansk Magisterforening

SF: Vi vil drøfte hjælpepakke til forskere ”inden for de næste par uger”

Både SF's Astrid Carøe (tv.) og Konservatives Katarina Ammitzbøll (th.) ønsker at støtte trængte ph.d.-studerende økonomisk.

Del artikel:

SF vil drøfte mulighederne om økonomisk hjælp til de hårdt trængte ph.d.-studerende med ministeren, siger SF. Men det er allerede for sent, mener Konservative.

Før sommerferien manglede mere end hver anden ph.d.-studerende midler til at afslutte sin forskning, og hver femte overvejede helt at droppe at gøre sin ph.d. færdig. Det viste en undersøgelse fra DM og Ph.d. Association of Denmark.

Det fik i juni et flertal af Folketingets partier til at melde sig klar til at yde økonomisk støtte til de trængte forskere. Alligevel er der endnu intet sket, og forskernes fremtid er fortsat usikker.

Nu siger SF’s forskningsordfører Astrid Carøe imidlertid, at hun vil drøfte en hjælpepakke snarest.

”Vi skal drøfte det med ministeren inden for de næste par uger”, siger hun nu til Magisterbladet.

”Jeg håber, at hun kan komme med noget, der kan hjælpe universiteterne økonomisk, hvis de ikke selv kan løfte det. Og noget kunne tyde på, at de ikke kan”, siger Astrid Carøe.

R: Den nuværende løsning er ”ligegyldig”

Tirsdag d. 28 april landede fagforeningerne en aftale med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der gjorde det juridisk muligt at forlænge ph.d.-ansættelserne, men aftalen kom uden en plan for finansiering af de forlængelser.

Aftalen blev blandt andet kaldt for en ”lappeløsning” og ”ligegyldig” af Stinus Lindgreen, forskningsordfører for Radikale Venstre.

”Når der ikke følger penge med, er aftalen jo ligegyldig. Det svarer reelt til, at du får lov til at kalde dig ansat i tre måneder, men du får bare ikke nogen løn. Det er fuldstændig urimeligt”, sagde han til Magisterbladet den 29. juni.

Hos Venstre er man fortsat ikke glad for den situation, som de ph.d.-studerende står i nu.

”Det er da meget uheldigt, hvis der er viden, der går tabt, fordi forskerne ikke har kunnet gennemføre deres projekter”, siger Ulla Tørnæs, forskningsordfører for Venstre.

”Ministeren må finde ud af, hvordan det her skal løses, og det vil vi rigtig gerne i dialog med hende om. Vores mål er, at vi ikke mister vigtig viden og forskningsresultater på grund af nedlukningen”, siger hun.

Konservative folkeparti: ”Det skulle have været tænkt ind fra starten”

Hos Konservative Folkeparti mener man, at ministeren bør tage situationen mere seriøst, siger Katarina Ammitzbøll, forskningsordfører for de Konservative.

”Jeg synes ikke, vores minister har kæmpet nok for forskningen overhovedet. Jeg har snakket med forskere på KU, og de er meget frustrerede. Der er tusindvis af forsøgsdyr, der er blevet aflivet”, siger hun.

”Vi må se, hvad de kommer med, men jeg synes, det er for sent. Man skulle have set på det tidligere”.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har i et skriftligt svar til Katarina Ammitzbøll skrevet, at Uddannelses- og Forskningsministeriet gennemfører ”et arbejde med henblik på at belyse de økonomiske konsekvenser af blandt andet eksternt finansieret forskning, som er blevet forsinket på grund af nedlukningen. Universiteterne er involveret i arbejdet”.

Magisterbladet har kontaktet uddannelses- og forskningsministeren for at høre hendes syn på sagen, men har ikke fået svar. Astrid Carøe har senere pointeret, at der ikke er udsigt til konkrete politiske forhandlinger, men blot "drøftelser".