Spring menu over
Dansk Magisterforening

Over 500 kulturinstitutioner får nu hjælp til økonomien. Men det helt store problem er stadig ikke løst

Bornholms Museum

"Det store problem med hjælpepakken er, at den ikke ser på vores indtægter", siger direktøren for Bornholms Museum © Foto: Bornholms Museum

Del artikel:

Også kulturinstitutioner, der er finansieret af offentlige midler, får nu del i politikernes hjælpepakke med lønkompensation og dækning af driftsudgifter. Men det helt store problem er fortsat ikke løst: De tabte indtægter.

Selvejende institutioner, foreninger og fonde, som modtager mere end 50 procent i offentligt tilskud, har indtil nu ikke været omfattet af statens hjælpepakker. Det lavede størstedelen af Folketingets politikere om på med en politisk aftale tirsdag.

Dermed har mere end 500 museer, teatre og andre kulturorganisationer nu ret til lønkompensation for hjemsendte medarbejdere samt fuld dækning af faste udgifter, oplyser Kulturministeriet.

"Vores store udfordring er stadig ikke løst" 

Bornholms Museum er et af de museer, som ikke før var omfattet af hjælpepakkerne, fordi de fik mere end 50 procents offentlig støtte til driftsudgifterne. Her vækker aftalen naturligvis glæde.

”Det er fantastisk, at man nu har taget højde for, at landets kulturinstitutioner er skruet sammen på vidt forskellig vis, når det kommer til blandt andet ejerskab, offentlig støtte og andre tekniske forhold. Med denne her pakke udjævner man de uhensigtsmæssige forskelle, der har været, og det er jeg utroligt glad for. Det er en vigtig hjælp for os”, siger museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen.

Alligevel går museumsdirektøren ikke bekymringsfri i seng for tiden. Hans helt store problem er nemlig fortsat ikke løst.

”Det store problem med hjælpepakken er, at den ikke ser på vores indtægter. Den dækker udgifter til drift og det meste af lønningerne, men vores vigtigste grundlag for at holde forretningen kørende er billetsalget, vores butik og arrangementer. Og det er dem, der er i fare endnu”, siger han.

”Jeg har allerede mistet op imod en halv millioner kroner i indtægter, og det er meget for en institution som vores, der har en årlig omsætning på 13 millioner. Og nu bevæger vi os ind i højsæsonen, som normalt sikrer størstedelen af vore indtægt. Hvis vi går bare 25 procent tilbage, er det et meget hårdt slag for os”, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Højsæsonens indtægt er den, der danner den økonomiske bund for at have medarbejdere ansat resten af året, også i vinteren hvor museet har få besøgende. Og der er meget langt fra den kompensation, Bornholms Museum er garanteret nu, og til den indtægt museet risikerer at miste, forklarer han.

”Vi kan klare os her og nu. Det er de langsigtede konsekvenser, der er vores udfordring. Hvad gør vi til efteråret, hvis vi ikke har tjent nok til sommer? Som arbejdsgiver for en masse dygtige mennesker tør jeg ikke engang tænke tanken færdig. Selv hvis jeg skærer hårdt ned på budgettet nu, kan jeg ikke opveje det tab på nogen måde”, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Politikere og organisationer vil have mere hjælp

En række kulturordførere står klar til at komme museumsdirektørens ønske i møde.

”Den her aftale kan ikke stå alene, den skal hurtigst muligt følges op med en nødpulje, hvor vi kompenserer for tabte indtægter. Det er helt afgørende, hvis vores kulturinstitutioner skal overleve den kritiske nedlukning", siger kulturordfører Britt Bager fra Venstre.

”Det er godt, at alle de selvejende kulturinstitutioner nu er omfattet af hjælpepakkerne. Men vi er meget bevidste om, at mange danske kulturinstitutioner trods hjælpepakker stadig står i en kritisk situation med udsigt til store tab og truende konkurser. De har fået en svømmevinge, men de har brug for en redningsvest, hvis de skal klare sig gennem krisen", siger Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre.

Interesseorganisationen Danske Museer, der repræsenterer 171 af landets museer og konserveringscentre, håber på, at ordførernes ønske bliver ført ud i livet.

”Vi er glade for, at der nu er kommet fokus på at hjælpe blandt andet museumsområdet, som ikke var omfattet af de hidtidige hjælpepakker. Det er der nu delvist rådet bod på", siger Danske Museers formand, Flemming Just.

"Vi er dog langt fra i mål. For museerne har ingen indtægter i den kommende periode og en skidt sæson i vente. Så det er tvingende nødvendigt, at der kompenseres for det reelle indtægtstab. Alternativet er styrtblødende kulturinstitutioner, som det bliver umuligt at få bare nogenlunde på fode igen", siger han.

Kulturens hjælpepakker

Udover de generelle hjælpepakker til erhvervsliv og lønmodtagere er følgende blevet aftalt på kulturområdet:

  • Kompensation til højskoler, aftenskoler og Folkeuniversitetet
  • Statens Kunstfond trækker ikke støtte til projekter tilbage
  • Kommuner og stat yder fortsat støtte til kultur og idræt
  • Fremrykket udbetaling af biblioteksafgift
  • Fastholdelse af statstilskud til højskoler
  • Hjemmel til at fravige regler på folkeoplysningsområde
  • Udskydelse af overgang til nyt antenne-tv-signal
  • Mere dansk musik i radioen
  • Løsning for de zoologiske anlæg

Kilde: Kulturministeriet

Det er uklart, hvem der får ret til hjælp

Aftalen forventes at koste 140 mio. kroner, men hvem der helt konkret får del i de penge, kan Kulturministeriet ikke oplyse.

Der findes nemlig ikke nogen opgørelse over, hvilke institutioner der får mere 50 procent af driftsudgifterne dækket af det offentlige. Det handler blandt andet om, at støtten kan komme fra både stat og kommuner.

Kulturministeriets departement har tidligere forsøgt at skabe sig et overblik, men måtte opgive undervejs. Man nåede dog at liste mere end 500 organisationer op, hvoraf mange er mindre museer og teatre, forklarer en pressemedarbejder til Magisterbladet.

Aftalen er indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og de fire løsgængere, der har meldt sig ud af Alternativet. 

Læs mere om kulturens hjælpepakker

DM har lavet et overblik over de kulturhjælpepakker, som er mest relevante for medlemmerne. Læs mere på dm.dk.