Hvert andet nye job går til en akademiker
© Foto: Unsplash
Hvert andet nye job i Danmark er et akademikerjob, viser nye tal fra Akademikerne. Akademikernes popularitet på arbejdsmarkedet er kommet for at blive, siger Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.
En ny beskæftigelsesindikator fra Akademikerne viser, at knap hver femte medarbejder i Danmark i dag er akademiker, og antallet vokser med høj fart.
Ifølge rapporten består halvdelen af den samlede fremgang i beskæftigelsen af nye job til akademikere. Der er samlet set kommet 36.000 flere danskere i job i 4. kvartal af 2018 i forhold til samme periode året før. Af dem er udgør andelen af beskæftigede akademikere 18.000.
Tallene overrasker ikke professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.
”Behovet for veluddannet arbejdskraft er stigende, og derfor ser vi også flere og flere akademikere i både det offentlige og i den private sektor”, siger han.
Akademikerjob blomstrer i private virksomheder
Den største fremgang ses i den private sektor, hvor knapt 12.800 af de nye jobs kommer fra. Henning Jørgensen forklarer, hvordan virksomhederne efterhånden har fået øjnene op for akademikernes alsidige kompetencer.
”Omstillingskravene på arbejdsmarkedet er utrolig store i dag, så der er brug for akademikere, da de er funktionelle fleksible og kan tage flere arbejdsfunktioner på sig. Arbejdsgiverne ser nu, hvad de kan få af veluddannet arbejdskraft og derfor prioriterer de dette”.
Ifølge Henning Jørgensen skyldes udviklingen også, at akademikerne selv er blevet bedre til at søge jobs uden for deres klassiske kvalifikationer.
”På grund af eksplosionen i uddannelse af akademikere og de manglende jobåbninger i det offentlige har akademikerne været nødt til at åbne sig over for den private sektor og indse, at der også er masser af spændende job og muligheder der”.
Gode tider for akademikerne
Beskæftigelsesindikatoren viser desuden, at der er sket en stigning i akademikerbeskæftigelsen indenfor alle brancher undtagen landbrugsbranchen.
Væksten i beskæftigelsen gælder også for alle aldersgrupper, men er størst blandt de unge.
Der er derfor grund til at være optimistisk som jobsøgende akademiker i dag, siger Henning Jørgensen.
”Det ser lyst ud for akademikernes beskæftigelse på længere sigt”, siger han men tilføjer:
”Tilknytningen er dog stadig en udfordring, for der er mange, som må gå med korttidsansættelser, freelancekontrakter og vikariater”.