Dansk Magisterforening

Biologistuderende på Aalborg Universitet skal på udveksling i Aalborg Zoo

Zoologisk Have i Aalborg vil fremover huse biologistuderende sammen med bjørne, bavianer og bævere. © Foto: AAU

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

Fra september 2019 skal alle tredjeårs biologistuderende på Aalborg Universitet møde ind i Aalborg Zoo i stedet for på universitetet. De skal arbejde med projekter om blandt andet dyreadfærd og bidrager dermed til et godt dyreliv i den zoologiske have.

Studerende på Aalborg Universitet får en unik mulighed for hands on-forskning, når de i et helt semester kommer tæt på dyrene i Aalborg Zoo. Det er en ny samarbejdsaftale mellem universitetet og den zoologiske have, som gør det muligt for studerende, forskere og dyrepassere at arbejde tæt sammen.

”Tilstedeværelsen i Aalborg Zoo giver en helt ny dimension til biologiuddannelsen og øger de studerendes muligheder for at inddrage forskning på højt niveau i deres studieprojekter i samarbejde med dygtige forskere og personalet i Aalborg Zoo”, siger Michael Toft Overgaard, institutleder på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Han fortæller til Magisterbladet, at de studerende på det omtalte semester kan vælge mellem projekter med temaerne populationsbiologi og eksperimentel fysiologi. De får nu mulighed for at komme tæt på dyrene og på vejlederne, da nogle af dem i forvejen har deres daglige gang i Zoo.

”Hvis de vælger et projektmodul om adfærdsstudier, kan projektet fx handle om at observere, hvordan californiske søløver påvirkes af publikum”, siger Michael Toft Overgaard.

Samtidig får de studerende, som har lyst til det, en fantastisk mulighed for at formidle deres forskning til gæsterne i Aalborg Zoo.

”Det er ikke et krav i studieordningen, at de skal præsentere deres forskning, men jeg håber nogle af dem synes, det er spændende, for det er en god øvelse i at formidle til et bredt publikum”, siger Michael Toft Overgaard og understreger, at den del af aftalen skal finpudses, da de studerende ikke skal forstyrres af gæsterne hele tiden.

”Vi skal blive enige om nogle fornuftige tidsintervaller, og det kommer også an på, hvad de studerende vil”, siger han.

Mange begejstrede studerende
Aalborg Universitet og Aalborg Zoo startede i 2011 et formaliseret samarbejde og har blandt andet ansat en dyrlæge og en professor i fællesskab.

”Vi har allerede mange fra biologi, som kommer og laver projekter og er begejstrede for at være her”, fortæller direktøren for Aalborg Zoo, Henrik Vesterskov Johansen.

Han mener, at samarbejdsaftalen går godt i tråd med universitetets målsætning om at levere viden i tæt samarbejde med samfundet og ud til samfundet.

”Universitetet har et stort lager af viden og skal have nogle steder at formidle den, og vi har 400.000 gæster om året, som nu får et direkte vindue til feltforskningens metoder”, siger direktøren.

Gæsterne kan blandt andet møde de studerende i havens formidlingshus, hvor noget af arbejdet vil foregå, og hvor der også er plads til udstillinger.

”De studerende er en berigelse for os. Vi får viden om, hvordan vi skal behandle dyrene, så vi kan give dem det bedste liv”, siger Henrik Vesterskov Johansen, som også forestiller sig, at det er sjovere for de studerende at være i zoo end på universitetet og kunne gå ud blandt dyrene.

Forberedelse til nyt Grønlandscenter
Aalborg Zoo og Aalborg Universitet samarbejder desuden tæt om at skabe et sammenhængende tematiseret område i Zoo, der er dedikeret til Grønlands natur og dyreliv. Henrik Johansen håber, at Grønlandscenteret åbner om cirka tre år. Det vil fylde cirka en tredjedel af havens område og kommer til at handle om den grønlandske kultur og grønlændernes afhængighed af naturen.

”Vi opfører blandt andet en lille grønlandsk bygd, hvor man både kan opleve det gamle og det moderne Grønland. De store landpattedyr må man nøjes med at opleve virtuelt, da det er uetisk at holde de store pattedyr”, siger direktøren.

Der oprettes et forskningscenter i tilknytning til Grønlandsdelen, hvor de studerende får mulighed for at forske i socio-kulturelle og bioetiske konsekvenser af klimaforandringernes påvirkning af den grønlandske flora og fauna. I projektet indgår også en genbank til opbevaring af unikt genetisk materiale fra Grønlands planter og dyr.

Planen er at bygge foredragssale og ansætte flere fælles medarbejdere.

”Når vi om cirka tre år forhåbentlig lykkes med at realisere grønlandsprojektet, vil vi bruge de studerendes erfaringer med at formidle deres forskning, så det er også en øvelse frem mod åbningen af det Grønlandske center”, siger Henrik Vesterskov Johansen.