Spring menu over
Dansk Magisterforening

6 gode råd: Det her skal du tænke over, hvis du overvejer at sige op

Tegning af Claus Bigum brugt som illustration til guide om, hvad man skal overveje, før man siger op

© Tegning: Claus Bigum.

Af Julie Elmhøj
Del artikel:

Går du og overvejer at sige op, selvom du ikke har et nyt job på hånden? Så er du én blandt mange for tiden. Her får du derfor seks råd til, hvad du skal tænke over, inden du beslutter dig for, om du skal aflevere din opsigelse.

Tjek din markedsværdi
Der kan være mange grunde til, at du går og overvejer at sige op, selvom du ikke har et nyt job i ærmet. Måske er du en af dem, der oplever, at dine arbejdsopgaver ikke længere giver mening for dig, måske er du rigtig godt gammeldags træt af din chef, eller måske trænger du efter flere år i den samme virksomhed til nye græsmarker. Inden du afleverer din opsigelse til din chef, er det dog en god ide at finde ud af, hvad din markedsværdi er. Det betyder, at du vil have stor gavn af at sende et par ansøgninger af sted, mens du stadig er i job – på den måde kan du lettere få en fornemmelse af, om der er efterspørgsel efter lige præcis det, du kan. Kommer du til jobsamtale på tre ud af fem ansøgninger, du har sendt af sted, er det måske nemmere for dig at forestille dig, at du kan få et job igen, end hvis du sender ansøgninger af sted uden at få respons. En anden god ide er også – mens du stadig er i job – at begynde at bruge dit netværk mere aktivt. Skab overblik over dine kontakter, og find ud af, hvad du kan bruge dit netværk til. Kender du for eksempel en, der kan inspirere dig til at finde nye jobåbninger i andre brancher, hvis du går og overvejer et brancheskift? Eller kender du en, der har overblik over, hvilke virksomheder der kunne overveje at rekruttere lige netop en med dine kompetencer?

Find tid til at søge job, mens du er i job
Måske er du en af dem, der synes, det er svært at finde tid til at søge job, mens du er i job? Og måske tror du, at det vil blive lettere at søge andre stillinger, hvis du siger dit nuværende job op? Tænker du sådan, kan det i første omgang være smart at finde ud af, hvordan du kan få tid til at sende et par ansøgninger af sted, selvom du har et arbejde. Kan du finde halvanden time søndag formiddag, mens dit barn sover middagslur? Kan du droppe Netflix, tid på din telefon eller lade vaskebunkerne vokse og krogene støve til, mens du prioriterer at bruge tid på at opdatere dit cv og finde jobannoncer? På den måde giver du dig selv mulighed for at få en fornemmelse af, hvordan det er at være jobsøgende – og det kan være med til at give dig et mere realistisk billede af, hvor let eller svært det er at få et nyt job.

Fiks dine problemer 
Går du og overvejer at sige op, fordi du er utilfreds med dine arbejdsopgaver, eller fordi du føler, at du, dengang du søgte stillingen, blev stillet noget i udsigt, som ikke er blevet indfriet, skal du selvfølgelig se, om du kan løse problemerne, inden du siger op. Hvis du er der, hvor du overvejer at sige op uden at have et andet job på hånden, har du måske alligevel ikke så meget at miste ved at tage et møde med din chef. Brug muligheden til at diskutere, om det er muligt at få løst de problemer, der er grunden til, at du vil sige op. Savner du for eksempel andre arbejdsopgaver, så spørg ind til mulighederne. Husk, at du ikke tager samtalen for at true med at sige op, men for at finde ud af, om du kan finde ny mening i dit nuværende job. 

Få overblik over din økonomi
Uanset hvad dine jeg vil sige op-overvejelser bunder i, så er det vigtigt, at du sætter dig ned og tjekker op på din økonomi. Det kan måske lyde banalt, men der er faktisk mange, der glemmer at regne på, hvad en opsigelse vil betyde for tallet på kontoen. Derfor skal du starte med at finde ud af, om du har råd til at sige op. Hvad det vil betyde for din økonomi, at du vil gå fra at være lønmodtager til at være dagpengemodtager, og hvad det vil betyde for dig, at du vil få karantæne i dagpengesystemet, fordi du selv har sagt op. Det kan også være nyttigt at få overblik over, hvor lang tid du kan klare dig på dagpenge, inden der skal flere penge i kassen – så du ved, hvor lang tid du har til at finde et nyt job.

Foretag et realitetstjek 
Når du har fået styr på din økonomi og fundet ud af, hvad det vil betyde for din pengepung, at du vil sige op, uden at du står med udsigten til en ny kontrakt, skal du foretage et realitetstjek. Hvis du er ligesom de fleste, vil du sikkert, de første 14 dage efter at du har sagt op, føle dig helt høj over, at du turde tage skridtet. Men hvordan vil du have det, hvis du efter et halvt år endnu ikke er kommet i nærheden af et nyt job? Og hvordan vil du have det, når du har været på dagpenge i et år? Overvej med dig selv, hvor stor en del af din identitet der er bundet op på dit job. Vil det være let for dig at erstatte din nuværende titel med titlen som jobsøgende, eller tror du i virkeligheden, at du vil have det bedst med at slå koldt vand i blodet, blive i dit nuværende job, søge nye job og vente med at sige op, til du har fået en anden stilling? Med andre ord: Opstil forskellige scenarier for, hvordan din tid på dagpenge vil komme til at se ud, og mærk efter, om du er klar til det. 

Undersøg dine muligheder for en fratrædelses­ordning 
Hvis du er der, hvor du mere eller mindre er kommet frem til, at du vil sige op, selvom du ikke har et nyt job på hånden, så kan det være en god ide at nærlæse din nuværende kontrakt. Er der konkurrenceklausuler, som du lykkeligt har glemt, men som gør, at du for eksempel ikke har mulighed for at søge job i en konkurrerende virksomhed? Eller er der andre forhindringer i forhold til din kommende jobsøgning? Derudover er det også en god ide, at du sætter dig ned og undersøger dine muligheder for en fratrædelsesordning. Måske har du et fint forhold til din chef, og måske kan hun godt forstå dine grunde til at sige op – hvis det for eksempel drejer sig om, at virksomheden ikke har kunnet holde, hvad den lovede, dengang du sagde ja til stillingen. 

Kilde: Cecilie Burkal Cohrt, konsulent i Dansk Magisterforening, og Anne Mollerup, virksomhedsrådgiver og erhvervscoach

Går du med tanker om at sige op?

Som medlem af Dansk Magisterforening har du mulighed for at bede om at få en karrieresamtale eller gøre brug af nogle af de andre karrieretilbud, hvis du besøger https://dm.dk/din-karriere/karriereservice