Dansk Magisterforening

Nyt sundhedsudspil: Regionerne skal nedlægges

Del artikel:

Regeringen ønsker at nedlægge de fem regioner og erstatte dem med fem forvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber. Der skal findes seks mia. kroner til at styrke den borgernære behandling i sundhedsvæsenet.

Står det til regeringen er regionerne snart fortid. Onsdag fremlagde regeringen således et længe ventet sundhedsudspil, hvor den lægger op til, at regionerne skal nedlægges og erstattes af fem forvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber.

Med seks milliarder kroner til en ny fond ønsker regeringen at styrke det borgernære sundhedsvæsen. Planen handler især om at flytte sundhedsvæsenet tættere på borgerne ved at forandre opgaverne lokalt, der hvor borgerne bor i "det nære sundhedsvæsen".

Regeringens målsætning med udspillet er, at der skal være 500.000 færre ambulante besøg på sygehuset, som i stedet foregå tættere på borgerne ude i kommunerne. Det er samtidigt regeringens mål at forebygge 40.000 indlæggelser for især ældre medicinske patienter. Det er ambitionen, at der skal uddannes og ansættes flere læger, sygeplejersker og andet personale i sundhedsvæsenet i et ønske om at både styrke og forenkle den offentlige sundhedssektor. Det betyder også, at der skal uddannes flere praktiserende læger og sygeplejersker. Begge uddannelser får forøget uddannelsespladser mærkbart bl.a. sygeplejerskeuddannelsen med 2000 pladser frem mod 2022.

Få ansatte bliver berørt
Selvom der efter planen vil blive effektiviseret kraftigt, så vil langt de fleste ansatte i det danske sundhedsvæsen ikke blive berørt af udspillet. Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag, da han fremlagde regeringens sundhedsudspil flankeret af finansminister Kristian Jensen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som afløste sin sygdomsramte partifælle økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V).

"Vi har to hensyn som adresseres her; til virkeligheden, som den har formet sig, og til ikke at revolutionere, men evaluere. Der er ansat 140.000 i denne sektor, og under 1000 personer vil blive direkte berørt af dette. Derfor er der ikke noget, som går op i røg her. Dette er mere en udviklingsplan end en reform", siger Lars Løkke Rasmussen.

Som en del af sundhedsudspillet vil en række af regionernes hidtidige opgaver også blevet flyttet. Kommunerne vil således efter planen få de fleste af de andre opgaver, som hidtil har været underlagt regionerne. Det gælder bl.a. den kollektive trafik.

"På denne måde skabes der flere penge til den borgernære velfærd", påpegede udenrigsminister Anders Samuelsen (L).

Farvel til 205 regionspolitikere
Med nedlæggelsen af regionerne er ønsket dermed også at afskedige 205 regionspolitikere. Der skal ske en effektivisering af det administrative personale, som ifølge sundhedsudspillet samlet set vil skabe besparelser på 2,3 mia. kr. frem mod 2025.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen skal de fem regionsrådsformænd gerne påtage sig posten som formand for de fem nye bestyrelser i de fem nye sundhedsforvaltninger. At regionerne nedlægges betyder ifølge statsministeren dog ikke en centralisering, som ønsket om at nedlægge regionerne fra flere sider er blevet beskyldt for at være.

"Det er rigtigt, at nogle rammevilkår omkring, hvordan fx it-systemer og rettigheder efterleves flyttes op nationalt, men helt ærligt, seks mia. kr. investeret i det nære sundhedsvæsen. Vi får et meget demokratisk system, fordi flere politikere bringes i spil på en forpligtende måde", siger Lars Løkke Rasmussen.

Udligningsreform skal sikre kommunernes økonomi
Finansminister Kristian Jensen pointerer, at regeringen ønsker at gennemføre en udligningsreform, fordi kommunerne skal have økonomi til at løfte de opgaver, som de fremadrettet pålægges.
"Vi skal investere flere penge i sundhedsvæsenet. Ud over de seks mia. kr. vil vi hvert år vurdere, hvor meget vi skal investere i sundhedsvæsenet. Jeg tror, vi vil bruge rigtig mange penge", siger Kristian Jensen.
"Det er en garanti for, at den økonomi, der følger med, også følger de opgaver, som kommunerne skal have, siger finansministeren og bakkes af statsministeren:

"Det her skal kommunerne kunne løfte, og der skal pengene naturligvis følge med. Det bliver svært, men vi skal anstrenge os for at kunne løfte det", siger Lars Løkke Rasmussen.

Sundhedsreformen kan ikke blive til virkelighed inden et Folketingsvalg, men køreplanen er, at partierne nu skal forhandle og nå en politisk, detaljeret aftale inden valget, påpeger statsministeren. Den nye organisering af sundhedsvæsenet skal ifølge regeringen træde i kraft 1. januar 2021.