Frygt i uni-verdenen: Fyringer får talenter til at søge væk
© Simon (RUC)/Wikimedia Commons
Utrygheden blandt universitetsforskere er nu så stor, at det får talenter til at søge væk. Det frygter universitetslærernes formand i DM, efter at det er kommet frem, at universiteterne har skåret 547 VIP-årsværk siden 2015.
Den omfattende reduktion i antallet af undervisere og forskere på landets universiteter vil få nogle af de stærkeste akademiske talenter til at droppe en universitetskarriere.
Sådan lyder vurderingen fra universitetslærernes formand i DM, Olav W. Bertelsen. Han reagerer på en analyse i Mandag Morgen (bag betalingsmur.red), lavet på basis af tal fra Danske Universiteter.
Analysen viser, at landets otte universiteter har sparet 661 årsværk væk i 2016 og 2017, hvoraf er 547 forskere og undervisere. Årsværkene er beskåret i samme periode, som regeringens omprioriteringsbidrag hvert år har fjernet to procent af bevillingerne til universiteterne.
Universitetet en uattraktiv arbejdsplads
”Vi er kun halvvejs igennem årene med planlagte to procents besparelser, og på mit universitet i Aarhus alene har vi været igennem et par sparerunder allerede. Den utryghed, som forskere og undervisere arbejder under og de konstant ringere arbejdsvilkår, vi alle oplever, gør en karriere på universitetet mere og mere uattraktiv”, siger Olav W. Bertelsen.
Og det er ikke kun blandt de ansatte, at forringede vilkår kan betyde hjerneflugt, mener Bertelsen, der også er fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitet.
“Vi er nået ud over det punkt, hvor vi kan udvikle fleksible tilbud til alle de forskellige slags studerende vi har. Så bliver det pølsefabrik mere end universitet. Jeg kender eksempler på dygtige studerende der er smuttet på den konto,” påpeger Olav W. Bertelsen.
Hver sjette stilling nedlagt på RUC
Roskilde Universitet er ifølge Mandag Morgen det universitet, der er hårdest ramt af besparelser. Det skyldes både faldende basisbevillinger og regeringens omprioriteringsbidrag, at hver sjette stilling er nedlagt på RUC siden 2015. Det forklarer universitetsdirektør Peter Lauritzen, der står i spidsen for en genopretningsplan.
”Det gør ondt i de her år. Vi har skåret 40 administrative medarbejdere og opsagt lejen af flere bygninger, og vi kæmper for at sikre, at forskningen bliver holdt skadesfri”, siger Peter Lauritzen
Lige nu sidder RUC-administrationen og regner på, hvad konsekvenser bliver, hvis omprioriteringsbidraget fortsætter et år til, som regeringen lægger op til.