Dansk Magisterforening

Flertal spænder ben for mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark

© Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Du skal tjene markant mindre for at få lov til at arbejde i Danmark, lød det i går i et udspil fra regeringen. Det vil få mere udenlandsk arbejdskraft til at søge mod Danmark, mener beskæftigelsesministeren. Men DF, SF og S har allerede stukket en kæp i hjulet på regeringens planer.

Allerede før regeringen i går kunne fortælle, hvordan den vil sikre mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, var planerne nærmest skudt i sænk.

Står det til både S, SF og DF, så får regeringen ikke lov til at sænke grænsen for, hvor mange penge man som borger uden for EU skal tjene for at kunne få lov til at arbejde i Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Dermed er er der et flertal imod forslaget i Folketinget.

Regeringen vil i sit udspil sænke den såkaldte beløbsordning fra 417.000 kroner til 330.000 kroner. Det vil gælde for borgere fra 12 lande, som Danmark har tætte handelsforbindelser med, herunder Indien, Kina og USA.

"I en tid med pres på arbejdsmarkedet skal vi sætte alle sejl ind for at sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomheder i hele landet", siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om udspillet i en pressemeddelelse.

DF: Kan true lønniveauet for håndværkere
Hos S mener partiformand Mette Frederiksen, at det er den helt forkerte kurs for Danmark.

"Det er uendeligt kortsigtet at ændre på Danmarks udlændingepolitik, fordi der er nogle virksomheder, der kommer til at mangle arbejdskraft. Vi må uddanne vores egne til at kunne bestride de job", siger hun til Jyllands-Posten.

Det samme mantra lyder fra Danske Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han vil fokusere på et Danmark, der “hænger sammen”, frem for at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft.

Og til DR siger DF’s beskæftigelsesordfører Bengt Bøgsted, at man frygter, at den lavere beløbsgrænse kan true lønniveauet for håndværkere i Danmark.

“Så vil danske håndværkeres lønninger komme under pres. Så kan arbejdsgiverne sige, at de kan hente arbejdskraften fra andre lande til mindre løn. Det er ikke godt for det danske samfund, selv om det kan være godt for virksomhederne her og nu”, siger han.

Dermed bakker de begge også op om Martin Henriksens afvisning af mere udenlandsk arbejdskraft i Danmark i Magisterbladet op.

“Der kommer hele tiden udenlandsk arbejdskraft. Spørgsmålet er, om der skal komme mere. Og det er der ikke et behov for”, har Martin Henriksen sagt til Magisterbladet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser til DR, at det løser det akutte problemet med manglende arbejdskraft, hvis man kun fokuserer op opkvalificering af dansk arbejdskraft.

Vil forbedre forhold for forskere
Udover at sænke beløbsgrænsen for 12 lande præsenterede regeringen yderligere 20 forslag i sit udspil, som skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Blandt andet skal flere uddannelser, hvor arbejdsgiverne ser mangel på arbejdskraft i Danmark, kunne føre til arbejdstilladelse.

Regeringen vil også fjerne kravet om en dansk bankkonto for udenlandsk arbejdskraft, der tjener penge nok til at arbejde i Danmark.

Derudover lægger regeringen op til at forenkle regler for arbejdstilladelse til forskere og Ph.d.-studerende, som er en del af en større afbureaukratisering af området. Blandt andet skal det være muligt for forskere at være jobsøgende i Danmark i seks måneder, og der skal være bedre muligheder for deres ægtefæller til at rejse ind og ud af landet.

Du kan se alle regeringens forslag her.