Dansk Magisterforening

S-formand for KL: I overkanten at sende danskerne i konflikt over lærernes arbejdstid

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Mens Socialdemokratiet på Christiansborg som et af de eneste partier har afholdt sig fra at kommentere på detaljerne i den verserende OK18-strid, så melder den nye socialdemokratiske formand for KL nu klart ud: Der skal findes en forhandlet løsning.

Hvis danskerne skal sendes ud i konflikt, skal det ikke være på så tyndt et grundlag som det, der skiller parterne i de igangværende OK18-forhandlinger.

Så markant lyder det nu fra Jacob Bundsgaard, socialdemokratisk borgmester i Aarhus og nytiltrådt formand for KL (Kommunernes Landsforening, red.), i et større interview med Berlingske.

"Min oplevelse er, at parterne – i hvert fald på det kommunale område – ikke står ret langt fra hinanden. Min appel er, at man går benhårdt efter at lande en forhandlet aftale. Både fordi en forhandlet aftale altid er bedst, men også fordi man ellers risikerer at gamble både med den danske model og tilliden til hele overenskomst­systemet på det offentlige område, hvis man kaster Danmark ud i en meget omfattende konflikt på så tyndt et grundlag som det, der skiller parterne lige i øjeblikket. Det er en appel til at gå hundrede procent efter at få landet en løsning", siger han til avisen.

Begge parter skal bøje sig mod hinanden
Den socialdemokratiske formand for KL mener ikke, at den nuværende konflikt er principiel nok til at forsvare den konflikt, der truer med at gå i gang efter påske, hvor der fra den 4. april vil blive igangsat en strejke, som efter planen den 10. april bliver besvaret med en omfattende lockout fra de offentlige arbejdsgiveres side.

Men så langt bør det ifølge Jacob Bundsgaard ikke nå. I stedet bør forhandlerne fokusere på at få en aftale, og "det gælder alle de knaster, der er: Det er lønnen, spisepausen og lærernes arbejdstid", understreger den socialdemokratiske Aarhus-borgmester i Berlingske.

"Vores position i det her, og som bør kunne forenes med positionen på arbejdstagersiden, er, at det er helt i orden og fair med en løn­udvikling, der matcher det private område. Det er rimeligt og ansvarligt", mener den aarhusianske borgmester.

Det betyder også, at Michael Ziegler, KL's chefforhandler, vil være nødt til at rykke sig, mener Jacob Bundsgaard, som peger på, at begge parter skal bøje sig mod hinanden for at finde en løsning.

"Det, vi har sagt, inden vi gik ind i Forligsinstitutionen, er, at vi ønsker en aftale, der passer til en moderne folkeskole med den fleksibilitet, der er brug for. Men også, at lærerne da har krav på at vide, hvornår man skal på arbejde, og hvad rammerne for jobbet er. Jeg kan ikke gå i detaljer. Men det er klart, at i sådan en forhandlingssituation må begge parter give sig. Arbejdstiden er svær, det er den reelle knast i de her forhandlinger. Men det er i overkanten at sende danskerne ud i en konflikt, fordi vi ikke kan blive enige om et spørgsmål på lærernes arbejdstid. Det er trods alt et mindre område i det store hele", forklarer han.