Dansk Magisterforening

"OK18 har gjort mig til aktivist."

© Privat

Del artikel:

Henning Westphael har kun været tillidsrepræsentant i to måneder. Nu skal kollegernes mandat bruges til at lægge maksimalt pres på forhandlerne af OK18. ”De er ved at sætte den danske model over styr. Det er fandeme vigtigt, det her”, siger han.

For tre måneder siden havde Henning Westphael, lektor på VIA i Aarhus, ikke drømt om, at han skulle være med til koordinere events og organisere popup-aktioner i det midtjyske gadebillede. Så blev han valgt til tillidsrepræsentant på læreruddannelsen.

”Bliver vi lockoutet, vil 7-800 undervisere tage ud og undervise tilfældigt forbipasserende i gadekryds og fodgængerfelter. Vi vil minde folk om, at vi laver et vigtigt stykke arbejde. Denne gang er det åbenbart nødvendigt at lave så meget rabalder som muligt”, siger Henning Westphael.

Torsdag deltog den 49-årige lektor i stormødet i Fredericia for 10.000 tillidsrepræsentanter fra alle grene af den offentlige sektor.

”Det engagement og sammenhold, som stormødet demonstrerede, vil jeg tage med mig tilbage til Aarhus. OK18-forløbet kræver, at vi går både politisk og aktivistisk til værks. Vi har masser af ideer til popup-events og måder at få vores budskaber ud på”, forklarer Henning Westphael.

Opbakningen er total
Og det er på ingen måder for sjov, hvis han lige om lidt rykker sin matematikundervisning fra de lærerstuderende ned til byens borgere mellem tøjbutikkerne i Clemensstræde tæt på Strøget.

”Det er fandeme vigtigt, at vi giver vores forhandlere al den opbakning, vi kan lige nu. Arbejdsgiverne har udvist en disrespekt på mange niveauer i de her overenskomstforhandlinger. Vi er blevet tromlet i en grad, så de spilleregler, parterne hidtil har været enige om, fremstår som nærmest ligegyldige. Min hovedbekymring er, at OK18 bliver næstsidste omgang for den danske model”, siger Henning Westphael.

Opbakningen fra de 100 underviserkolleger på læreruddannelsen i VIA UC er total:

”Vi arbejder hver dag seriøst på at lave rigtig gode læreruddannelser, samtidig med at vi har oplevet løbende nedskæringer og hel en række af anslag mod vores ansættelsesvilkår.  Vi er imod individuelle lønforhandlinger, og så kan vi se, at regeringens omprioriteringer har dumpet kvaliteten i vores uddannelsessystem. Der er ikke plads til flere stramninger”, påpeger Henning Westphael.

Tillidsrepræsentanten ville allerhelst koncentrere sig om sit arbejde som lektor:

”Men situationen er ekstraordinær. Og der er noget større på spil end aftaler om lønstigninger og frokostpauser. OK18 har gjort mig til aktivist”