Dansk Magisterforening

Sexchikane kortlægges på alle universiteter

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Interesseorganisation Danske Universiteter er gået sammen med Danske Studerendes Fællesråd for at afdække sexchikane på landets otte universiteter. ”God startposition for at løse problemet”, siger forkvinden for studenterorganisationen.

Danske Universiteter og Danske Studerendes Fællesråd har torsdag udsendt et elektronisk spørgeskema til samtlige indskrevne studerende på landets otte universiteter. Målet er at undersøge og afdække universitetsstuderendes oplevelser af seksuel chikane.

”Formålet med undersøgelsen er at få større viden om den seksuelt krænkende adfærds kontekst og karakter. Undersøgelsen skal gøre universiteterne klogere på, hvor man kan sætte ind og afhjælpe eventuelle problemer med seksuelle krænkelser af forskellig art”, skriver Danske Universiteter i en pressemeddelelse.

En rundspørge foretaget af Magisterbladet i februar blandt 811 kvindelige studentermedlemmer af Dansk Magisterforening viste bl.a., at 8 pct. havde oplevet uønskede berøringer, omfavnelser eller kys på studiet inden for det seneste år. 

22 pct. havde oplevet kønschikane, defineret bredt som fx nedsættende kommenterer og vittigheder om deres køn, mens 2 pct. havde oplevet krænkende tilnærmelser fra en, som havde en magtrelation til dem på universitet.

Den nye undersøgelse vil dog kortlægge sexchikane på samtlige universiteter i landet, og det glæder forkvinde for Dansk Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost, der påpeger, at undersøgelsen er vigtig, uanset hvad resultatet måtte blive.

”Vi har indgået det her samarbejde med Danske Universiteter for at belyse og få mere indsigt på det her område. Det er en god startposition, hvis man skal finde eventuelle løsninger og meningsfulde tiltag mod sexchikane på universiteterne. Og det gør vi bedst ved at få større kendskab til området”, siger Sana Mahin Doost.

"Universiteterne vidste ikke, hvad der foregik"
Studenterforkvinden fremhæver blandt andet en anonym plakataktion på DTU i vinters, hvor nogle studerende havde delt deres erfaringer med sexchikane på studiet i form af citater.

”Den debat, der foregik bar præg af, at universiteterne ikke vidste, hvad der foregik, og det ved de stadig ikke helt. Så det er fuldstændig afgørende, at universiteterne ved, hvor de skal sætte ind, hvor problemerne forekommer, og om der er nogen mønstre, der går igen. Så er det måske nemmere at gøre noget ved det”, siger Sana Mahin Doost.

Det elektroniske spørgeskema, der er udarbejdet sammen med analysebureauet Analyse og Tal, er tilgængeligt for universitetsstuderende fra den 3. maj til den 17. maj. Og resultaterne forventes at blive offentliggjort efter sommerferien 2018, skriver Danske Universiteter.

Hvad er næste skridt for jer i Danske Studerendes Fællesråd?
”Nu må vi vente til resultaterne er færdiganalyserede. Men vi vil fortsætte den tætte dialog med Danske Universiteter, så der kan skabes nogle gode løsninger og ordentlige rammer for et trygt studiemiljø”, svarer forkvinden.