Danskerne er mestre i at skifte job
© Photo by Andy Beales on Unsplash
175.000 danskere fik sidste år nyt job. Det er tæt på europarekord, men det fleksible danske arbejdsmarked er under pres, siger forsker.
Danskerne er blandt de flittigste i Europa, når det handler om at skifte job, skriver Djøfbladet.
Sidste år gik 175.000 danskere eller 11,8 pct. af alle erhvervsaktive fra ét job til et andet, hvilket kun overgås af Island, viser nye tal fra Eurostat, EU’s statistikbureau.
Samtidig er antallet af nyansættelser – som altså inkluderer dem, der går fra ledighed til beskæftigelse – støt stigende. Sidste år ansatte offentlige og private arbejdsgivere 823.000 nye medarbejdere, hvilket er 23 pct. flere end året før, viser fremgår det af Beskæftigelsesministeriets opgørelse over såkaldte jobomsætning.
Andelen af erhvervsaktive 25-64-årige, der er gået direkte fra ét job til et andet i 2017
- Island – 12,4
- Danmark – 11,8
- Storbritannien – 10,8
- Tyskland – 9,3
- Holland 8,8
- Norge - 8,7
- Finaland - 7,8
- Polen -7,2
- Frankrig - 6,8
- Spanien - 6,6
- Sverige - 6,2
- Italien - 4,4
- Bulgarien - 3,2
- Rumænien – 2,5
Ifølge Thomas Bredsgaard, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er stigningen i jobskift konjunkturbestemt og skyldes øget efterspørgsel på arbejdskraft.
”Når mulighederne på arbejdsmarkedet bliver bedre, skifter lønmodtagerne oftere job. Omvendt sker der tit et fald i jobmobiliteten lige før en periode med stigende arbejdsløshed. Under en lavkonjunktur er man tilbøjelig til at holde fast i det job, man nu engang har,” siger han.
Når danskerne også sammenlignet med andre lande er overordentligt glade for at få nyt job, skal forklaringen findes i den danske flexicurity, siger Thomas Bredsgaard.
For mens det er billigt for virksomheder at hyre og fyre arbejdskraft er lønmodtagerne omvendt sikret et stærkt socialt sikkerhedsnet i form af dagpenge og den aktive beskæftigelsespolitik.
Den høje mobilitet er attraktiv for arbejdsgiverne, der løbende kan få nye medarbejdere, påpeger Thomas Bredsgaard, men han advarer om, at den høje frekvens af jobskift er udfordret, fordi sikkerhedsdelen i flexicurity modellen er blevet svækket.
”Hvor det før ikke var nogen social eller økonomisk katastrofe at miste sit job, er det i dag mere risikofyldt. Ikke mindst for akademikere, der i mange tilfælde får ned mod 40 procent af deres hidtidige indkomst i dagpenge,” siger han Thomas Bredsgaard.
Det trækker omvendt i retning af flere jobskift, når flere ser ud til at blive ansat på midlertidige kontrakter eller som freelancere.
”De såkaldte atypiske ansættelser ser ud til at stige, og jeg vil forsigtigt tro, at det øger jobmobiliteten. Men det er stadig for tidligt at sige noget sikkert om”, siger Thomas Bredsgaard