Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tog på Folkemødet med a-kassen og brugte det til at lande drømmejobbet

© Carsten Andersen/Magistrenes A-kasse

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Magistrenes A-kasse har netop for fjerde år i træk gennemført en ekspedition for nogle af sine jobsøgende medlemmer til Folkemødet. Og for mindst ét medlem gav turen konkret udslag i et nyt arbejde.

Hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, så må Muhammed komme til bjerget.

Nogenlunde sådan lyder ræsonnementet fra Magistrenes A-kasse (MA), som for fjerde år i træk netop har sendt 70 ledige medlemmer afsted til Folkemødet på Bornholm.

Formålet er at opsøge nøglepersoner i nogle virksomheder, som er interessante for deres jobsøgning, men også i lidt bredere forstand at få ny inspiration til jobsøgningen.

Og den inspiration kan være til at fra lige at opdage nye brancher at søge indenfor til konkrete arbejdspladser at søge job hos eller debatter, der kan bruges aktivt i jobsøgningsprocessen bagefter, forklarer Pia Knudsen, karriererådgiver i MA.

”Det er en unik mulighed for at sætte medlemmet i centrum for sin egen jobsøgning, og så endda et sted hvor de rigtige mennesker er tilgængelige og mulige at få i snak”, forklarer hun.


Her er de 70 ledige medlemmer samlet til et gruppebillede på Folkemødet 2018. Foto: Carsten Andersen/Magistrenes A-kasse.

Fra bootcamp til praksis
MA fik i processen mere end 120 ansøgninger fra medlemmer, som godt ville med på den intensive tur til Bornholm.

Og medlemmerne skulle ikke blot oplyse deres medlemsnummer og så håbe på at blive én af de 70 udvalgte. I stedet skulle de motivere, hvorfor lige præcis de skulle med, hvem de gerne ville møde på turen, og hvad de ville have med hjem fra turen.

På den måde var ansøgerne også på forhånd nødt til at forholde sig til programmet for at kunne forklare, hvilke debatter/organisationer/brancher de ville opsøge på Bornholm, som normalt ville være svære at få i tale.

”Vi endte med et hold, hvor de forskellige fagligheder i a-kassen var bredt repræsenteret. Og det har også været vigtigt for os, at bredden i vores medlemsskare var repræsenteret i den gruppe, vi valgte ud”, understreger Pia Knudsen.

Derfra mødtes deltagerne på en bootcamp i henholdsvis Aarhus og København for at tale om, hvordan deltagerne ville få mest muligt ud af oplevelsen på Bornholm.

Her fortalte Pia Knudsen fx om strategi for turen, og for hvordan man opnår den kontakt, man gerne vil have, mens også flere andre interne og eksterne oplægsholdere gav dem gode fif til at bryde gennem lydmuren ude på pladsen i Allinge.

Samtidig deltog godt hver fjerde i en ekstra bootcamp kun LinkedIn, og hvordan det sociale medie kan bruges både før og efter fx Folkemødet til at skabe kontakt og gøre opmærksom på sig selv.

Alt sammen en del af en større plan om at maksimere udbyttet for den enkelte jobsøgende på Folkemødet, forklarer Pia Knudsen.

”Turen skal både give inspiration, når medlemmerne kommer hjem igen. Men det kan også være, at turen både åbner og lukker døren for nogle muligheder, fordi virkeligheden viser sig at være en anden, end man havde forestillet sig hjemmefra”, fortæller karriererådgiveren med henvisning til, at man ved at møde potentielle arbejdsgivere og høre om potentielle brancher kan træffe mere oplyste valg i sin jobsøgning.

Succes for deltagerne

Selv om kun lidt mere end hver tredje deltager har svaret på MA’s evaluering af turen til Folkemødet 2018, så tegner der sig allerede et klart billede, mener Pia Knudsen.

Deltagerne svarer nemlig over en bred kam, at de er vendt hjem med inspiration til nye arbejdsområder at søge indenfor, ligesom mange har hentet ny energi og fået indsigt i udviklingen inden for de brancher, de interesserer sig for.

Samtidig havde flere held til at opdyrke deres netværk og skabe kontakt til personer, der efterfølgende på den ene eller anden måde kan hjælpe dem videre i jobsøgningen.

Og et enkelt medlem har allerede fået et nyt job med afsæt i turen til Bornholm, fortæller Pia Knudsen.

”En af deltagerne har efterfølgende forklaret, at hun brugte noget fra en konkret debat på Folkemødet til at lande sit drømmejob. Hendes nu kommende arbejdsgiver var nemlig til stede og deltog i en debat, og det brugte medlemmet så som konkret indgang til at tale om sin kommende arbejdsplads til jobsamtalen”, fortæller karriererådgiveren med begejstring i stemmen.


Netop den slags historier er med til at gøre turen umagen værd, også for a-kassen, mener Pia Knudsen.

”Hvis bare ét medlem får noget så konkret som et job ud af sin deltagelse i turen til Folkemødet, så er det det hele værd for os”, siger hun med et smil.

Næste år vil a-kassen have endnu mere fokus på netværks- og dialogøvelser forud for turen til Bornholm. Mange har nemlig svært ved at gå ud og tage den første kontakt, hvis de er nyuddannede eller bare ikke har været på arbejdsmarkedet i så mange år endnu, fortæller Pia Knudsen.

”Vi vil gerne fortsætte med at supplere den officielle bootcamp med hjælpearrangementer som fx LinkedIn-kurset. Næste år er planen, at dem, der føler et behov for det, kan være med i en særlig session, hvor vi har fokus på at blive bedre til starte dialogen med de rigtige og pitche idéer, fx via rollespil”, siger karriererådgiveren.

Om turen:
  • 50 medlemmer af Magistrenes A-kasse i København og 20 fra underafdelinger i enten Aarhus, Odense eller Aalborg tog fredag den 15. juni til Folkemødet i Allinge.
  • Bussen kørte fra Peter Bangs Vej 30 kl. 06.30 fredag morgen og var hjemme igen kl. 01.15 natten til lørdag.