Dansk Magisterforening

#MeToo: Ministre vil bekæmpe sexchikane på arbejdspladsen

© Mihai Surdu on Unsplash

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

De mange krænkelseshistorier i forbindelse med #MeToo-bevægelsen har gjort indtryk på ligestillingsminister Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Derfor starter de med et brev en kampagne, der skal komme sexchikane på arbejdspladsen til livs.

"Det er vigtigt, at alle i Danmark kan gå trygt på arbejde uden at skulle bekymre sig om at blive udsat for seksuel chikane".

Sådan indleder ligestillingsminister Karen Ellemann (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) et fælles brev til ledere, virksomheder og offentlige institutioner i Danmark. Formålet med brevet er at få ledere, virksomheder og offentlige institutioner til at bryde tabuet om sexchikane på arbejdspladsen og tage en snak om god tone, respekt og omgangsform på arbejdspladsen.

"#MeToo-fortællingerne er et wake up call til os alle. Der er brug for at sætte seksuel chikane på dagsordenen - også på de enkelte arbejdspladser", skriver ministrene.

Ledernes interesseorganisation: Medarbejdere aflæser deres leders adfærd
Kampagnen er blandt andet støttet af Lederne, som er interesseorganisation for cirka 105.000 ledere. Og netop ledernes rolle bliver fremhævet af både Troels Lund Poulsen, Karen Ellemann, men også Bodil Nordestgaard, vicedirektør hos Lederne, i en fælles pressemeddelelse om kampagnen.

Bodil Nordestgaard kalder det postitivt, at #MeToo-bevægelsen har sat fokus på sexchikane, da det ellers har været tabulagt og svært at tale om på mange danske arbejdspladser. Og i den forbindelse spiller lederne ifølge deres egen interesseorganisation en central rolle:

"Medarbejdere aflæser hver dag deres leders adfærd. Derfor har lederen en nøglerolle i indsatsen for at forebygge og håndtere seksuel chikane. Men lederens adfærd og gode intentioner kan ikke stå alene. Derfor skal vi have alle med, når vi sammen skal skabe en god og tryg arbejdskultur", understreger vicedirektøren.

Som en del af kampagnen sender ministrene fem konkrete råd til, hvordan man på den enkelte arbejdsplads kan komme i gang med at forebygge seksuel chikane. Det kan ifølge ministrene gøres ved at:
  • Skabe fælles og velkendte normer, værdier og retningslinjer for den adfærd, som forventes på arbejdspladsen, og for den adfærd, som ikke tolereres.
  • Der er klare retningslinjer for, hvordan medarbejdere kan få hjælp og eventuelt klage, hvis de oplever seksuel chikane.
  • Lederne viser medarbejderne, at virksomheden tager ansvar for, at seksuel chikane ikke skal finde sted på arbejdspladsen bl.a. ved at håndhæve retningslinjerne for uacceptabel adfærd.
  • Tage det alvorligt, hvis de ansatte henvender sig, og understøtte en tillidsfuld dialog, så medarbejderne føler sig trygge ved at bryde tabuet og bede om hjælp i tilfælde af seksuel chikane.
  • Overveje om det er relevant at opkvalificere ledere og ansatte, så de rette kompetencer til at håndtere seksuel chikane er til stede, hvis det skulle ske på arbejdspladsen.
    Kilde: Åbent brev fra Karen Ellemann og Troels Lund Poulsen