FOA: OK18-forhandlinger sat på pause
Forhandlingerne mellem lærerne og KL er gået i stå, og da lønmodtagerne modsat i 2013 har aftalt at stå sammen og kræve reelle forhandlingerne om lærernes arbejdstid, kan de øvrige forhandlinger på det offentlige område ikke fortsætte, før lærerne og KL igen forhandler.
Det betyder, at der i øjeblikket slet ikke forhandles om overenskomst på det offentlige område. Det skyldes, at lønmodtagerne har givet hinanden håndslag på, at de ikke vil forhandle, med mindre der foregår reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid mellem Danmarks Lærerforening og KL.
Og selv om lærerne ifølge formand Anders Bondo har gjort alt, hvad de kan for at få forhandlet en arbejdstidsaftale hjem med KL, så mener han ikke, at KL udviser samme forhandlingsvillighed.
”Men på trods af at KL havde meldt ud, at de var villige til at gå i reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid, har KL efter to måneders forhandlingsforløb ikke fremlagt ét eneste forhandlingsudspil. Moderniseringsstyrelsen har hele tiden været afvisende over for vores krav. Derfor må vi nu konstatere, at forhandlingerne er gået i stå”, udtaler Anders Bondo til Danmarks Lærerforenings hjemmeside.
Et resultat kan stadig nås
De afsluttende forhandlinger om rammen om nye overenskomster for samtlige ansatte i kommunerne skulle have fundet sted onsdag 7. februar 2018.
En konflikt på det offentlige arbejdsmarked kan dog stadig afværges, men forhandlerne har travlt. Fra den 28. februar kan parterne gensidigt varsle konflikt, skriver Jyllandsposten.
”Vi går ikke i den fælde, at vi forhandler videre, så længe der ikke er forhandlinger for lærerne. Derfor tager vi en tilsvarende tænkepause,” siger Foa-formand og næstformand i Forhandlingsfællesskabet Dennis Kristensen til Jyllandsposten.
Lærernes arbejdstid er en af de store knaster ved disse ok-forhandlinger. Lønmodtagerne mener, det er i strid med den danske model, at Folketinget har fastsat lærerenes arbejdstid ved lov, da der er tradition for at forhandle om vilkårene på arbejdsmarkedet. Derfor har den samlede lønmodtagerside givet hinanden håndslag på, at arbejdstiden skal forhandles.
For at understrege alvoren, sendte lønmodtagersiden inden dette års forhandlinger et fælles brev til arbejdsgiversiden, hvor de meddelte, at de ikke vil indgå forlig, før man har set realitetsforhandlinger om lærernes arbejdstid.Onsdag aften kl. 18.35 meddelte Forhandlingsfællesskabet, som repræsenterer de offentligt ansatte i kommuner og regioner ved de igangværende OK18-forhandlinger, at de afsluttende generelle forhandlinger mellem KL og Forhandlingsfællesskabet genoptages lørdag den 17. februar, da KL, ifølge Forhandlingsfællesskabet, har meddelt, at forhandlingerne mellem KL og lærerne genoptages torsdag den 15. februar.
Læs også:
Forsker: De sværeste OK-forhandlinger jeg har set!
OK18: Seks punkter, der kan afgøre forhandlingerne