Spring menu over
Dansk Magisterforening

DM: Ny skatteaftale straffer akademikere, der rejser ud

Del artikel:

Det såkaldte opholdskrav i den nye skatteaftale stikker en kæp i hjulet for det internationale udsyn og for udvekslingen af forskere, siger DM. Også Danske Universiteter mener, at aftalen bør genovervejes.

Frem over skal magistre og andre vidensarbejdere tænke sig om en ekstra gang, før de siger ja til et længere forskerophold på et universitet i Canada eller skriver under på en jobkontrakt i Silicon Valley.

Akademikere risikerer nemlig at blive hårdt ramt af det såkaldte opholdskrav i den skatteaftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti.

"Det er håbløst, at man straffes for at arbejde uden for EU i mere end et år. Det er den helt forkerte vej at gå, når lovgivningen forringer vilkårene for dem, der arbejder internationalt. Samfundet har brug for vidensudveksling på tværs af landegrænser.”, siger magisterforeningens formand Camilla Gregersen.


Flere typer af udlandsophold er fritaget
Aftalen betyder, at medlemmer af en A-kasse fremover skal have opholdt sig i Danmark i sammenlagt syv  år ud af de seneste otte år for at bevare deres ret til dagpenge.

Uddannelsesophold, udstationeringer for udenrigstjenesten eller arbejde for en dansk virksomhed i udlandet sidestilles med ophold inden for landets grænser. Men andre vidensarbejdere, der ofte bevæger sig på tværs af landegrænserne, bliver ramt.

Formanden for Dansk Magisterforening efterlyser et mere internationalt udsyn.
”Aftalen betyder, at både lektoren, der arbejder som forsker i 1,5 år på Boston University eller it-eksperten, der ansættes i Kina i 13 måneder, mister deres dagpengeret, hvis de vender hjem igen”, konstaterer Camilla Gregersen.

Også organisationen Danske Universiteter undrer sig.

Kloge hoveder skal komme hjem og bidrage
 Direktør Jesper Langergaard hæfter sig ved, at det for personer med meget specialiseret viden kan tage længere tid at finde et job, der matcher deres kvalifikationer.

”Vi vil jo gerne have, at de kloge hoveder kommer tilbage efter et udlandsophold og bidrager. Hvis aftalen kan blive en hindring for udvekslingen af forskere, så bør man overveje, om det er en god idé,” siger Jesper Langergaard ifølge netmediet Altinget.

Akademikerbladet.dk har kontaktet Skatteminister Karsten Lauritzen for at høre, om det har været hensigten at ramme højtuddannede specialister eller om det er et hul i aftalen, han vil arbejde for at lukke. Ministeren har ikke haft mulighed for at svare i dag.