Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kæmpe lettelse efter opholdskravs-kovending: Lotte ville have mistet sine dagpenge om 18 dage

© Universidad Católica del Norte

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Lotte Bak Sørensen stod indtil torsdag morgen til at miste sine dagpenge efter nytår. Men med regeringen og DF’s ændringsforslag kan hun ånde lettet op.

18 dage.

Så mange dage var der, før Lotte Bak Sørensen, der er cand.soc. fra RUC, ved selvsyn ved at besøge sin netbank ville kunne konstatere, at regeringen og Dansk Folkeparti gjorde alvor ud af deres trusler om at indføre et opholdskrav for at kunne få udbetalt dagpenge, så hun skulle have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år.

Hun har nemlig boet og arbejdet i tre år i Chile, efter at hun færdiggjorde sin bachelor, og inden hun gik i gang med sin kandidat. Lotte Bak Sørensen var først ansat i forskningsafdelingen på et universitet i Chile, og senere var hun projektleder for EU-finansierede projekter i den nationale forskningsfond.

Det ophold betyder, at hun indtil torsdag morgen den 13. december ikke levede op til de regler, som regeringen og Dansk Folkeparti havde lagt op til at indføre fra årsskiftet. Og stirrede derfor ind i, at udbetalingen af dagpenge ville stoppe.

Derfor er det en lettet og glad Lotte Bak Sørensen, der i et interview med Magisterbladet reflekterer over sin reaktion, da hun torsdag morgen fik nyheden overbragt.

”I første omgang er jeg lettet over, at jeg ikke længere står til at blive ramt. Det har hængt over hovedet siden februar”, siger hun.

LÆS OGSÅ: Regeringen og DF i kovending: Ændrer kritiseret forslag om opholdskrav

”Det er en virkelig dårlig idé”
For Lotte Bak Sørensen har det været et hårdt år, da hun aldrig i sin vildeste fantasi havde troet, at hendes arbejdsophold i Chile ville blive andet end en fordel for hende.

I stedet truede det med at fjerne hendes indkomstgrundlag, da hun for tiden er ledig.

"Det har været en enormt frustrerende proces at følge med i debatten siden februar, hvor jeg hørte om det første gang, og frem til i dag, hvor jeg ellers var 18 dage fra at miste mit indkomstgrundlag. Især fordi jeg ikke har følt, at de har lyttet til os, der stod til at blive ramt. Men jeg er ekstremt lettet over, at de har valgt at ændre deres forslag i sidste øjeblik”, siger hun.

Til gengæld giver hun ikke meget for, at regeringen og Dansk Folkeparti stadig holder fast i at indføre et opholdskrav.

”Jeg synes, at det er en virkelig dårlig idé overhovedet at indføre det her krav. Og selv om det nu kun er 20 procent af de ramte i det nye lovforslag, der vil være danskere, så er det stadig en pæn slat. I min tid i udlandet har jeg stiftet bekendtskab med en del, som måske gerne vil vende hjem til Danmark igen, men som får ekstremt svært ved det på grund af det her”, siger hun.

I Magistrenes A-kasse (MA) er direktør Hans Peter Messerschmidt Andersen glad for, at regeringen og Dansk Folkeparti har lyttet til a-kasserne og fagbevægelsens kritik af det, han kalder ”lovtosserier”. Men han er ligesom Lotte Bak Sørensen ikke enig i, at det overhovedet er nødvendigt at indføre opholdskravet.

”Lige siden opholdskravet blev kendt i februar, har MA aktivt modarbejdet forslaget. Og lige siden har Regeringen og DF ignoreret al kritik. Indtil i dag, bare 18 dage før det skal træde i kraft. Med det ændrede forslag vil en hel del færre medlemmer af MA miste deres ret til dagpenge, fordi de været udenlands. Det er meget glædeligt, og det er samtidig et udtryk for, at det nytter at sige fra over for lovtosserier. Men grundlæggende er det en uting at føre udlændingepolitik via dagpengelovgivningen. Det er der ikke ændret ved med det nye forslag.