Dansk Magisterforening

R vil fjerne skattefordele ved forældrekøb og oprette ungdomsboligfond

© Brandon Griggs/Unsplash.com

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Radikale Venstre foreslår at oprette en ungdomsboligfond, som skal skabe en langsigtet og permanent løsning på manglen på ungdomsboliger. Fonden skal finansieres ved at fjerne skattefordele ved forældrekøb.

Knap 65.000 unge fik for nyligt tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Det er dog langt fra dem alle, der også får tilbudt et sted at bo.

Tal fra Dansk Byggeri viser, at der mangler 22.000 studieboliger. Derfor vil Radikale Venstre nu oprette en almen ungdomsboligfond, fortæller uddannelses- og forskningsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) i P1 Morgen.

”Nu kan vi ikke have flere lappeløsninger. Det er udmærket, at kommunen kan stille et par containerboliger op – det er faktisk rigtig godt – men vi er nødt til at have en mekanisme, der sikrer, at der bliver bygget nye, små, billige ungdomsboliger mere permanent i de store studiebyer”, fortæller hun i P1 Morgen.

Fonden skal blandt andet finansieres ved at fjerne de skattefordele, som er forbundet med forældrekøb. Forældre får en række skattemæssige fordele, når de køber en lejlighed og efterfølgende udlejer den til deres børn, og når de videresælger lejligheden.

”Det er ikke fordi, vi synes, at man ikke må købe en lejlighed til sine børn – det kan vi sagtens forstå. Men fordi der er nogle meget gunstige skatteregler på det område. Vi synes ikke kun, at det skal være unge med rige forældre, der skal have adgang til ungdomsboliger. Det her vil så betyde, at vi kan finansiere en langsigtet boligfond, hvor der bliver bygget alment”, fortæller Sofie Carsten Nielsen til P1.

Ifølge Radikale Venstres beregninger vil staten tjene omkring 135 millioner kroner på at fjerne fordelene i forbindelse med udleje til børn og 150 millioner på at fjerne fordele i forbindelse med videresalg. Pengene i fonden skal gå til, at kommuner kan få dækket 75 procent af den kommunale grundkapital. På sigt skal fonden skabe 20.000 nye studieboliger.

Ros til forslaget

Alternativet, SF og Enhedslisten støtter ifølge Sofie Carsten Nielsen op om forslaget, mens DF og Socialdemokratiet er positive. Også i Danske Studerendes Fællesråd er man positive, fortæller Sana Mahin Doost, forkvinde for organisationen:

”Der er et akut behov for almene boliger for unge, og det her lyder som en god løsning. Vi synes, det er fair at få hjælp fra forældre, men det skal ikke kun være de mest velstillede unge, der kan få en bolig”.

Men hvad nu hvis færre forældre får råd til at købe lejlighed til deres børn, kan det ikke også føre til, at færre unge har tag over hovedet?

”Det er klart, at vi lige skal kigge regnestykket igennem for at se, hvor meget man får ud af det. Men man må huske på, at man stadig kan købe bolig til sine børn, hvis det bliver vedtaget. Der bliver bare ingen rabat”, siger Sana Mahin Doost.