Spring menu over
Dansk Magisterforening

Magistrenes A-kasse roser bedre regler for ledige, men efterlyser mere frihed

Per Clausen

© Magistrenes A-kasse

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Reglerne for arbejdsløse bliver fremover mere simple. Det vækker glæde hos Magistrenes A-kasse. Men den nye aftale på området er ikke perfekt, lyder det fra MA’s formand, der ønsker sig endnu mere frihed til at hjælpe de ledige.

Fremover skal det være langt mere simpelt at være jobsøgende i Danmark.

Det er hovedpointen med en stor beskæftigelsesaftale rettet mod ledige, som regeringen torsdag har præsenteret sammen med S, SF, DF og Radikale Venstre.

Hvis du får et job, skal du fremover ikke længere søge andre job, før du starter. Du skal heller ikke hver uge gå ind på jobnet.dk og angive, at du har set deres jobopslag.

Samtidig bliver der også introduceret en forsøgsordning i forbindelse med aftalen. Den giver i fire år a-kasserne ansvaret for de ledige i de første tre måneder af deres jobsøgning. I den periode skal de ledige ikke til møder på jobcenteret. Samtidig skal de jobsøgende også senere sendes i aktivering.

Aftalen bliver rost af Magistrenes A-kasse.

”Aftalen indeholder en række forenklinger, der er positive. Det giver nogle direkte fordele for vores medlemmer. Blandt andet, at de ikke skal rende mellem jobcenteret og a-kassen i starten af deres ledighedsperiode, men kun skal komme hos a-kassen,” siger MA’s formand Per Clausen.

Dansk Magisterforening roser også aftalen.

"Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at a-kasserne nu kan overtage en del af opgaven, så de ledige kan få den kvalificerede støtte, som a-kasserne er eksperter i", skriver DM's formand Camilla Gregersen. 

"Arbejdet er ikke slut endnu, og vi vil fortsat holde fokus på, at der sker en fortsat forenkling. Jeg ser det også som vores opgave at holde øje med, at lovgivningen administreres til gavn for borgerne", siger hun

MA ønsker sig mere frihed
Men aftalen bekymrer også MA's formand Per Clausen. Han er usikker på, om der kommer den effekt ud af aftalen, som partierne håber.

”Der er lagt op til en stram kontrol af, hvordan a-kasserne udfører arbejdet.  Jeg synes ikke, det giver a-kasserne frihed nok til at finde ud af, om det giver mulighed for at lave en mere tillidsbaseret jobsøgning,” siger Per Clausen.

Han så gerne, at a-kasserne alene havde ansvaret for de ledige i deres første 12 måneder uden for arbejdsmarkedet.

”Det er positivt, at vi får lov til at tage dem i starten. For vi mener, vi kan gøre det bedre end jobcentrene med vores viden om vores medlemmer og arbejdsmarkedet. Men det måtte meget gerne være i længere tid,” siger han.

I Per Clausens øjne er der ikke behov for, at der bliver ført en stram kontrol med a-kassernes arbejde.

”Det burde tilrettelægges sådan, at vi kun skulle sikre, at de arbejdsløse stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Altså, at de søgte jobs. Vi skulle stille a-kasserne og de arbejdsløse helt fri af det kontrolregime, der eksisterer i dag,” siger han og tilføjer:

”Derefter kunne vi bedømme a-kasserne på slutresultatet efter sådan et forsøg. Jeg mener ikke, der er behov for at lave sanktioner og strafforanstaltninger. Vi oplever, at vores medlemmer er meget motiverede for at komme i arbejde. Derfor skal vi have lov til at fokusere entydigt på det, der hjælper dem med det”, siger Per Clausen.

A-kasse overvejer, om den skal melde sig til forsøgsordning
A-kasserne skal ansøge om at blive en del af regeringens forsøgsordning på området, så de kan få ansvaret for de ledige.

Det vil Per Clausen endnu ikke love, at Magistrenes A-kasse vil.

”Hvis det er sådan, at restriktionerne betyder, at vi ikke kan håndtere de arbejdsløse på en måde, vi mener er fornuftigt eller rimeligt, så vil vi ikke være en del af forsøget. Men hvis vi synes, vi kan skabe et meningsfuldt forløb for dem, så er det oplagt, at vi ansøger om det,” siger han.

De fleste elementer i aftalen forventes at være implementeret i juli 2019.

Magisterbladet forsøger at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.