Dansk Magisterforening

AC og FTF laver OK18-aftale med regionerne

© Jacob Nielsen

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Konflikten er afblæst på det regionale område. Tidligere på ugen indgik LO-forbundene en aftale med regionerne, og natten til lørdag er også AC og FTF blevet enige med regionerne om en aftale.

Akademikerne og FTF har natten til lørdag indgået en ny overenskomstaftale med Danske Regioner.

Der har ellers været trukket op til konflikt i regionerne, fordi Akademikerne og FTF natten til onsdag så sig nødsaget til at forlade forhandlingerne med Danske Regioner, selv om LO-forbundene blev tilbage og forhandlede en aftale på plads for deres medlemmer.

Det fik eksperter til at gisne om, at LO-forbundenes enegang ville føre til konflikt. Men nu er parterne alligevel nået til enighed - og det glæder Lars Qvistgaard, som har repræsenteret de akademiske fagforeninger i forhandlingerne. Især fordi det er lykkedes at få skrevet frokostpausen ind i overenskomsten.

"Det har været helt afgørende for mig at få en overenskomstsikret ret til den betalte spisepause i hus. Det er en stor sejr for os, men også et vigtigt signal til arbejdsgiver om, at vi under ingen omstændigheder vil acceptere, at man stædigt fastholder sig retten til at forringe offentligt ansattes vilkår uden forhandling. Nu har vi fået et godt forlig, som tilgodeser vores interesser og som er i balance", forklarer AC-formanden.

Til gengæld kommer medlemmerne til at betale en smule af deres lønstigning tilbage som en del af handlen, der har overenskomstsikret frokostpausen, fortæller han til Ritzau.

"Vi har betalt et beløb i forhold til, at vi kan få den spisepause, så vi har et økonomisk mellemværende. Det er ikke nogen stor størrelse, og vi har lavet et fornuftigt resultat", mener Lars Qvistgaard.

Glad DM-formand håber, staten vil lave en lignende aftale
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, glæder sig over, at hun kan præsentere sine medlemmer for "et godt forlig"

"Medlemmernes utrættelige støtte og opbakning har været guld værd undervejs i forløbet, og de fortjener en god aftale", understreger DM's formand.

Fredag faldt også forhandlingerne på det kommunale område i hak, og derfor håber hun, at momentummet nu vil blive overført til det statslige område, så der også kan komme et godt forlig mellem de statslige arbejdsgivere og lønmodtagerne.

"Nu må Sophie Løhde lægge stejlheden på hylden. Vi skal også lande en god aftale for de statsansatte, så der ikke kommer personaleflugt fra de statslige arbejdspladser. De regionale og kommunale forlig sender stærke signaler til arbejdsgiversiden i staten om, at arbejdsvilkårene og lønrammen skal være i orden", siger Camilla Gregersen.

Danske Regioner: Svære forhandlinger, men vi har holdt fast i den gode tone
På den anden side af bordet er Danske Regioner, der repræsenterer de fem regioner i forhandlingerne, glade for, at det nu ser ud til, at der ikke kommer konflikt i regionerne.

Chefforhandler Anders Kühnau er især glad for, at det nu er lykkedes at forhandle en aftale på plads, som dækker alle de regionsansatte.

Og selv om det har været en langstrakt omgang maratonforhandlinger, så er chefforhandleren ikke bange for samarbejdsklimaet ude i regionerne.

"Diskussionen omkring spisepausen har fyldt rigtig meget, og det er lykkedes at finde løsninger, som alle grupper kan se sig i. Selvom det har været de sværeste, sejeste og mest langstrakte forhandlinger, jeg har været med til, så er de foregået i en god tone. Det betyder rigtig meget for relationerne mellem os fremover – også i forhold til at vi nu skal i gang med forhandlingerne med de enkelte organisationer om detaljerne", påpeger han.

Ifølge Akademikerne er dette de vigtigste nedslag i aftalen med Danske Regioner:
  • Overenskomstmæssig sikring af medarbejdernes ret til betalt spisepause.
  • En lønramme på 8,1 procent. Dermed er lønnen på linje med den private lønudvikling.
  • En sikring af, at de offentlige lønninger ikke sakker efter de private gennem afskaffelse af privatlønsværnet.