Ugens profil: Finder mikroplast i dansk drikkevand
Biolog og cand.scient. Søren T. Christensen og hans team af miljøteknologer på Cphbusiness Laboratorie og Miljø fandt mikroplast i drikkevandet fra vandhaner i 16 husstande i Region Hovedstaden. Fundet fører til, at Miljøministeriet nu vil lave en større undersøgelse.
Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke har fundet mikroplast i dansk drikkevand, men at vores prøver indikerer, at der er mikroplast i drikkevandet. Dette er et oplæg til videre undersøgelse. Men baggrunden for vores undersøgelse var, at jeg i foråret var på besøg på University of Florida, der kører et projekt ”Microplast awareness-project”. Her blev jeg fortalt om metoder til at teste efter mikroplast i havvand. Da jeg er biolog med speciale indenfor ferskvandområdet, synes jeg, det kunne være interessant at bruge denne metode til at bestemme indholdet af mikroplast i af danske søer og åer. Det projekt har vi igangsat, og det har nu kørt i et stykke tid. Derfor havde vi udstyr klar på skolen til at undersøge for mikroplast i vand. Da vi så artiklen i The Guardian om fundet af mikroplast i drikkevand, var det oplagt for os at kigge på, om der også findes mikroplast i dansk drikkevand. Og i prøverne på skolen efterfølgende kunne vi ud fra denne metode se, at der er plastik i vandet. Det næste skridt var så, at de ansatte på skolen fik metoden og en vejledning med hjem til selv at tage prøverne i deres hustande. De prøver undersøgte vi så efterfølgende på skolen, og der fandt vi ud af, at der var plastik i alle prøverne.
Hvordan er det, at man konkret undersøger drikkevand for mikroplast?
Forsøget er konstrueret således kontamination minimeres. Vandprøverne bliver filtreret gennem et 0,45 micron filter. Filteret eksamineres herefter på et mikroskop, og når man så finder et stykke muligt plast, ledes en varm nål hen til det, og så vil plastikken ændre struktur.
Havde du regnet med, at I ville finde plastisk i drikkevandet efter din viden om kvaliteten af dansk drikkevand?
Nej, det havde jeg ikke. Og derfor vil jeg heller ikke udtale mig nærmere om, hvorvidt plastikken kommer fra fx grundvandet eller måske rørføringen eller fra vores omgivelser. Vi skal passe på ikke at konkludere for meget ud fra vores resultat, men jeg synes bestemt, at det lægger op til, at feltet skal undersøges nærmere.
Ifølge Miljø- og fødevareministeriet er undersøgelsen så usikker, at myndighederne ikke kan konkludere noget ud fra den. Er du enig i det?
Det synes jeg er okay at sige. Jo flere hænder der er inde over en prøve, desto større er sandsynligheden for fejlkilder. Men vi har fremlagt vores metode og de resultater, som vi har opnået. Så må folk ligesom tage stilling til dem ud fra det. Det er helt i orden at være kritisk overfor andre folks metoder, for det er jo en del af naturvidenskabens væsen. Det vil da kun glæde mig meget, hvis undersøgelsen af dette område blev fortsat.
Er mikroplast farligt?
Det ved vi ikke nok om. Det er endnu ikke slået fast, om det er farligt eller ej. Men det er da noget vi skal være meget opmærksomme på. Derfor kan jeg kun bifalde, at det bliver undersøgt endnu mere.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil på baggrund af jeres fund nu igangsætte arbejdet med at få undersøgt, om det danske drikkevand indeholder mikroplast. Hvad synes du om det?
Det synes jeg er oplagt. Der er jo også derhen, vi gerne vil, på baggrund af vores resultater. Vores projekt er jo et pilotprojekt. Men det giver jo nogle indikationer om, at der er mikroplast i drikkevandet, og derfor lægger det jo også op til, at området skal undersøges nærmere. Jeg er også en borger i Danmark, og jeg ville da være rigtig glad ved, at der ikke er plastisk i det vand, som jeg drikker. Så det er bestemt ikke et mål for mig at finde plastik i vores vand.