Guide: Sådan får du styr på chefen
© Claus Bigum
Måske er du heldig og har allerede en helt fantastisk chef. Men som regel kræver det faktisk en arbejdsindsats fra din side at få den chef, du drømmer om. Her er seks gode råd til, hvordan du styrker din chef, så I begge kan lykkes bedre.
Se mulighederne i en alliance
Mange medarbejdere er tilbøjelige til at tænke: “Jeg har den chef, jeg har, og det må jeg bare affinde mig med”. Men virkeligheden er, at langt de fleste selv kan gøre noget for at styrke deres chef og gøre vedkommende til en bedre leder. Ligesom din chef leder dig og dine kolleger, kan du som medarbejder lede opad ved at udfordre, kvalificere, støtte og inspirere din chef. Det kan ikke bare forbedre din chef, men også styrke din position i organisationen.
Du og din chef er afhængige af hinanden. Ved at opfylde dine mål og løse dine opgaver bidrager du til din chefs succes. Omvendt kan du skabe problemer for din chef, hvis du ikke præsterer tilfredsstillende. Det samme gør sig gældende for din chef. Hun kan sikre dig gode arbejdsbetingelser og spændende opgaver – eller gøre det modsatte og spænde ben for din succes. Kort sagt: I har brug for hinanden, så skab et godt samarbejde, og vær hinandens allierede.
Vær tydelig
Chefer er mennesker ligesom alle andre. De er hverken perfekte, fejlfri eller i stand til at læse dine tanker. Hvis du drømmer om at være nøgleperson for din chef – dvs. én, chefen søger inspiration og gode råd hos – kan det være en god idé at være tydelig omkring dit ønske.
Når du føler dig sikker på, at tilliden mellem jer er gensidig, kan du fortælle din chef, at du oplever, at du har mere at bidrage med, og at hun er velkommen til at hive fat i dig, hvis hun har brug for sparring. Chefer er individuelle, i forhold til hvordan de forvalter deres magt. Nogle vil måske takke nej til tilbuddet, men langt de fleste moderne ledere vil formenlig sætte pris på din udstrakte hånd og benytte sig af hjælpen.
Skab tillid
Alfa og omega for sådan en alliance er tillid. Du vinder ikke din chefs tillid fra den ene dag til den anden. Den slags opstår over tid, når du gentagende gange har bevist din faglighed og loyalitet. Hvis du leder opad og blander dig i din chefs ledelsesstil på et tidspunkt, hvor tilliden mellem jer endnu ikke er oprettet, risikerer du, at din chef ser dig som en trussel. At lede opad er altså ikke en smart taktik, du hurtigt kan gøre brug af, men en langsigtet bestræbelse. Og forudsætningen for, at du med succes kan styrke din chef med input og rådgivning, er, at hun forstår, at det ikke er egoisme, der driver dig, men ønsket om arbejdspladsens fælles bedste.
Det bedste råd er derfor at lade tid gøre en væsentlig del af arbejdet for dig. Men derudover er det vigtigt, at du gennem dine handlinger sørger for at vise, at du har blik for helheden og fokus på, hvad der gavner organisationen.
Indgå i tæt dialog
Chefer befinder sig typisk længere væk fra hverdagen og har ikke den samme føling med de borgere eller kunder, som din afdeling betjener. Hvis du vil styrke din chef, er det derfor er god idé jævnligt at give hende beretninger fra “fronten”, så hun har en fornemmelse af de udfordringer, teamet står over for. Ved løbende at være i tæt dialog om stort og småt i afdelingen får din chef forhåbentlig en følelse af, at du er med til at styrke hende, så hun står bedre over for direktionen.
Når først du har denne privilegerede adgang til din chef, har du bedre forudsætninger for at være modig og udfordre hende på svære spørgsmål. Fx om hvorvidt der skal prioriteres anderledes, eller om det fokus, der er i afdelingen lige nu, også er i overensstemmelse med organisationens overordnede strategiske mål.
Forstå din chefs præmisser
Hvis du vil være din chefs betroede medarbejder, er du nødt til at forstå din chefs præmisser. Du kommer ikke langt, hvis du siger til din chef, at dit team har brug for mere efteruddannelse, hvis din chef netop har fået at vide, at der næste år er nul kroner til efteruddannelse. Det nytter heller ikke meget at foreslå, at din chef lægger mere vægt på fokusområde a, hvis den øverste ledelse i år har besluttet at måle hende på fokusområde b. Hvis din hjælp skal være meningsfuld, bør du derfor vide, hvad din chef bliver målt på, hvad hendes personlige ambitioner er, hvem der presser hende, og hvad der glæder og bekymrer hende. Som medarbejder kan du ikke ændre de vilkår, din chef er underlagt.
Derfor er din rådgivning nødt til at tage udgangspunkt i din chefs virkelighed. Er du ikke i stand til dette – fx hvis du er lodret uenig i de ting, din chef måles på – er det ikke det rigtige tidspunkt for dig at lede opad. Det er heller ikke en god idé, hvis du som udgangspunkt er utilfreds med dit arbejde eller din chef. Kunsten at lede opad er nødt til at hvile på et fundament, som går ud på, at du a) skal være glad for dit job og b) har tillid til din chef.
Vær opmærksom på dine kolleger
At have chefens tillid kan være en gave. Men hvad der for dig fungerer som en stærk alliance, kan af andre måske opfattes intimiderende. Er du din chefs nøgleperson, er det en god idé at være opmærksom på, hvordan dine kolleger forholder sig til dette. Måske undrer de sig over dit tætte forhold til chefen. Og hvis det er sagen, er det vigtigt, at du husker på, at de også forventer din loyalitet.
Sørg for, at du i dit daglige arbejde værdsætter dit team og opbygger en fortrolighed med dine kolleger. Du kan sagtens komme godt ud af det med både chefen og dit team. Hvis en af dine kolleger alligevel skulle anfægte dit forhold til jeres chef, kan du stille og roligt forklare, at du ikke er nogen hofsnog, og at din alliance på ingen måde står i vejen for, at din kollega selv opbygger et tæt forhold til chefen.
Kilder: Karsten Lodahl Madsen, karriererådgiver i Dansk Magisterforening, og Lene Flensborg, erhvervspsykolog, partner i Organisation Aps og forfatter til bl.a. e-bogen “Ledelse opad – gør din chef til din bedste allierede”.