Internationale forskere får bøder for at være censorer
Universiteter efterlyser lempeligere regler på udlændingeområdet, så de får nemmere ved at ansætte og fastholde udenlandske eksperter og specialister.
Universiteter kæmper med bureaukratiske regler på udlændingeområdet, og det risikerer at stikke en kæp i hjulet, når der skal rekrutteres internationale eksperter til Danmark. Sådan lyder det fra blandt andet Københavns Universitet (KU) og DTU. Det skriver Berlingske Tidende.
Institutionerne mener, at reglerne for ansættelse af forskere og specialister fra lande udenfor EU er alt for rigid. DTU fik tidligere på året en bøde på 60.000 kroner for at have hyret en amerikansk forsker fra Syddansk Universitet (SDU) som censor. Forskerens arbejdstilladelse var kun gældende på SDU, hvilket betød han ikke måtte være censor på et andet universitet, så både forskeren og DTU blev mødt med et bødekrav.
Også KU er i år blevet politianmeldt to gange, fordi universitetet har brugt andre universiteters forskere fra lande uden for EU som censorer eller bedømmere, uden at forskerne havde tilladelse til at arbejde på KU.
”Det her handler også om vores ry og omdømme. Det er jo helt absurd at få at vide, at man er politianmeldt for at have hjulpet et andet universitet med at være censor”, siger KU-direktør Jesper Olesen til Berlingske.
”Der sker løbende stramninger på udlændingeområdet, og det er efterhånden blevet sådan, at hvor det før var muligt at dispensere eller vurdere en overtrædelse, så bliver lovgivningen i dag taget ekstremt bogstaveligt”, siger Jesper Olesen.
Fast-track-ordning
Det er i begge tilfælde Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der står bag politianmeldelserne.
Det er også hos SIRI, at virksomheder og universiteter kan søge om at blive særligt certificeret med en såkaldt fast-track-ordning. Det betyder, at de hurtigt kan ansætte specialister fra lande uden for EU, hvorefter det er op til udlændingene selv og deres arbejdsgivere, at opholds- og arbejdstilladelser bliver overholdt og fornyet.
I KU’s tilfælde handlede det om en amerikansk forsker, hvis arbejdstilladelse var udløbet. Ud af næsten 700 forskere på KU fra lande uden for EU, fik universitetet ikke fornyet hans arbejdstilladelse i tide. En fejl KU både erkender og beklager. KU-direktør mener dog, at sagen er ude af proportioner.
”Vi har begået en rimeligt beskeden og banal fejl. Det bør ikke betyde, at vi ryger ud af fast-track-ordningen, som vi er meget afhængige af. Når det kan have så store konsekvenser, burde der være et system, hvor der kom en eller anden form for advarsel, før problemet opstod”, siger KU’s direktør til Berlingske.
Der var nemlig ingen påmindelse eller advarsel fra SIRI om fejlen, før KU og den amerikanske forsker fik bødekrav på hhv. 60.000 og 3.500 kr.
KU nægter dog at betale bøden – ikke pga. størrelsen men fordi universitetet frygter, at det vil betyde, at universitetet mister sin fast-track licens. Derfor har KU anket sagen fra byretten til landsretten, hvor den begynder senere på måneden.