Dansk Magisterforening

Skandalebyggeri koster direktør jobbet, mens KU slipper for stor ekstraregning

© Vismo

Del artikel:

Bygningsstyrelsen har fejlet på en lang række punkter og mister derfor ansvaret for byggeriet af Niels Bohr Bygningen. Direktøren har mistet jobbet, og desuden slipper Københavns Universitet for en ekstraregning i milliardklassen, siger ministeren.

1.296 mio. kroner. Så meget dyrere end forventet er Niels Bohr Bygningen foreløbigt blevet. Det er 79 procent mere end forventet i 2013, hvor Folketinget godkendte byggeplanerne, skriver revisions- og konsulentfirmaet Ernst & Young i en ny rapport, der gransker byggeriet. Dermed løber prisen for byggeriet op i 2,9 milliarder kroner i alt.

Skandalen får nu Transport-, bygnings- og boligministeriet til at rykke ansvaret for statens byggerier over i Vejdirektoratet. Samtidig har Bygningsstyrelsens direktør, Gyrithe Saltorp, fratrådt sin stilling.

 ”Ernst & Youngs rapport er alvorlig læsning, og der er behov for en hurtig og resolut styrkelse af styringen af statens byggeprojekter”, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Dårlig byggeledelse medførte merpris
Ernst Young leverer markant kritik af Bygningstyrelsen, der er statens ejendomsvirksomhed og bygherre, der har igangværende og planlagte byggeprojekter for 16 mia. kr.  

Rapporten kritiserer blandt andet, at Bygningsstyrelsen valgte kun at nedsætte én projektleder på byggeriet, selv om det er et usædvanligt komplekst byggeprojekt.

”Set i lyset af projektets kompleksitet medfører denne strategi en øget risiko for manglende koordination af de mange og risikofyldte grænseflader mellem entreprenørerne, hvilket kan lede til konsekvenser i form af især forsinkelser og øgede omkostninger”, skriver revisionsfirmaet.

Og selv om der allerede i juli 2014 var ”synlige symptomer på et ikke-velfungerende leverandørforhold”, blev kontrakten med leverandøren først ophævet i februar 2017, skriver Ernst & Young, som også påpeger, at der ikke blev lavet ordentlig opfølgning undervejs i byggeriet.

KU slipper for at betale hele regningen
KU har tidligere truet med at slæbe Bygningsstyrelsen i retten, blandt andet fordi universitet stod til at skulle betale for budgetoverskridelsen i form af øget husleje. Universitetet har meldt ud, at man kun vil betale de 36 millioner kroner i merudgifter, som skyldes universitet egne ønske om ændringer, skriver Politiken.

Nu melder minister Ole Birk Olesen ud, at Københavns Universitet slipper for at betale størstedelen af merudgifterne, fordi fejlen ligger hos Bygningsstyrelsen.

”Noget af fordyrelsen skyldes, at universitetet har haft nogle ønsker om ændringer i byggeriet, og det skal universitetet selvfølgelig betale for. Men det er jo ikke størstedelen. Den største del af ekstraregningen kommer, fordi man har måttet udskifte en entreprenør og udføre nyt vvs- og elarbejde”, siger Ole Birk Olesen til Politiken.

Forsinkelser går ud over unge forskere
Udover de økonomiske aspekter for Københavns Universitet, går forsinkelsen af byggeriet især udover unge forskere, der følger et stramt tidsprogram, har Bjarne A. Andresen, der er tillidsrepræsentant for de omkring 250 magistre, der er ansat i forskerstillinger, sagt til Magisterbladet.

”Meget ofte er ph.d.-studerende og postdocs ansat på en kontrakt eller en bevilling, hvor de typisk får 1-3 år til at udføre et bestemt stykke arbejde. De kan ikke bare sige: ”Nu bliver jeg forsinket med to år. Der er stor usikkerhed om, hvorvidt de overhovedet kan færdiggøre deres projekter inden for den tid, der er udstukket”, siger Bjarne A. Andresen.

”Det vil få økonomiske konsekvenser, men det vil også betyde et afbræk i deres karriere, der gør, at de vil stå længere tilbage i køen i forhold til at få nye bevillinger”, tilføjer han

Niels Bohr Bygningen forventes at være færdigbygget primo 2019.