Dansk Magisterforening

Eliteuniversitet: Bryd tavsheden!

Del artikel:

Med web- og videokampagnen ”Breaking the Silence” opfordrer Cambridge sine studerende og ansatte til at melde sexchikane og overgreb

52 procent af alle voksne briter siger, de har oplevet seksuel chikane. 90 procent af dem kendte deres forulemper i forvejen, og fire ud af fem undlod at anmelde overgrebet. 

Med de oplysninger indleder Cambridge University en film, som skal skyde universitetets nye kampagne ”Breaking the Silence” i gang. 

I kølvandet på de mange historier om sexchikane i andre dele af samfundet opfordrer universitetet studerende og ansatte til at stå frem med oplevelser og medvirke til at skabe en stærk nultolerance-kultur på campus. Der er nemlig ingen grund til at tro, at sexchikane og overgreb er et mindre udbredt problem på de engelske eliteuniversiteter, end det er andre steder. Det siger vicedirektør på Cambridge, Stephen Toope.

”Derfor skal vi som ledende universitet gå forrest og gøre alt, hvad vi kan for at skabe en institution, hvor det ikke længere er tabu at anmelde overgreb og chikane. Vi skal også have et tydeligt et regelsæt, så ingen er i tvivl om, hvordan vi opfører os her, og hvilket ansvar der påhviler den enkelte”, siger Stephen Toope i filmklippet.

Omfanget er ukendt
På hjemmesiden www.breakingthesilence.cam.ac.uk kan studerende og medarbejdere anmelde overgreb og chikane anonymt.

Universitetets politik på området ligger også på websitet sammen med en kalender, der angiver, hvornår der er foredrag og andre arrangementer om emnet. Universitetet har desuden samlet sine guidelines til, hvad folk skal gøre, hvis de oplever noget samt informationer om, hvor det er muligt at hente støtte og vejledning.

Direktør på Cambridge Rape Centre, Norah Al-Ani, mener, det er positivt, hvis flere anmelder overgreb. Og det er ikke ensbetydende med, at det så sker oftere, påpeger hun.

”Det vil snarere være et tegn på, at folk føler en tillid til systemet og tror på, at der er hjælp at få, hvis de kommer i en ulykkelig situation”, siger Norah Al-Ani.

Universitetet har ikke offentliggjort tal for, hvor mange indberetninger, de får fra studerende, undervisere eller andre. Men der er ingen tvivl om, at overgreb og sexchikane har fået studerende til at forlade Cambridge. Det vurderer talskvinden Lola Olufemi fra universitetets studenterorganisation, CuSu, i introfilmen:

”Universitetet skal være et sted, hvor du frit kan åbne dig helt for nye oplevelser. En krænkende handling, opførsel eller bare en kommentar kan være ødelæggende for den enkelte. Og det bliver kun værre, hvis handlingen ikke kommer frem i lyset.”