Ugens profil: Stress skal ikke være den enkeltes problem
Janne Gleerup er lektor og arbejdslivsforsker på RUC. Hun sidder med i Akademikernes nye ekspertpanel, der skal gøre op med de store stressproblemer blandt akademikere. Hun håber at bidrage med viden om, hvordan strukturer på arbejdsmarkedet påvirker den enkelte.
Janne Gleerup, hvorfor er det en god idé med det nye ekspertpanel for psykisk arbejdsmiljø? Hvad håber du på, at I kan opnå med det?
Jeg syntes fra start, at det var en utroligt god idé at få suget en masse forskningsviden op på området og få brugt den rigtigt i politikudviklingen. Og det er meget presserende, da psykisk arbejdsmiljø har haft en tendens til at blive nedprioriteret i mange år, samtidig med at stressfænomenet vokser og vokser. Men stress er en vanskelig problemstilling, da det tit udspringer af beslutninger på niveauet over den enkelte arbejdsplads, men samtidig er henvist til at blive løst lokalt på arbejdspladsen. Og så går det hen og bliver symptombehandling, hvilket er problematisk.
Hvorfor har du sagt ja til at være med, og hvad kan du bidrage med – med din faglighed?
Jeg har igennem min forskning beskæftiget mig meget med medarbejderes trivsel og arbejdsliv og lavet flere undersøgelser, der peger på, at medarbejderes faglighed har det med at komme i klemme, når forskellige reformer bliver gennemført. Men den mest aktuelle grund til, at jeg er blevet spurgt, er nok, at jeg i samarbejde med Dansk Magisterforening er i gang med et projekt om usikkert beskæftigede på arbejdsmarkedet. Og her kan vi se, at nogle grupper af løst ansatte bliver voldsomt pressede på den psykiske trivsel, fordi de hele tiden er på jagt efter nye ansættelser. Så hele stressfænomenet knytter sig også til arbejdsmarkedets strukturer.
Hvad skal der helt konkret til for, at man får løst de store stressproblemer blandt akademikere?
At man med ekspertpanelet går sammen på tværs af enkeltorganisationer og puljer indsigter sammen, tror jeg er den helt rigtige vej at gå. Der opstår en stor synergi, når vi får mulighed for at tænke forskellige fagligheder sammen. Det mærkede jeg tydeligt på vores første møde i denne uge. Så jeg håber, at det kan være med til at udvikle nogle mere gennemgribende løsninger.
Men mere konkret tror jeg, at det er vigtigt, at man går væk fra at gøre stress til den enkeltes problem. Problemet med psykisk arbejdsmiljø i dag er, at man sender folk til psykolog i stedet for at kigge på, hvilke forhold på arbejdsmarkedet der skaber problemet. Virkemidlerne bliver derfor meget individualiserede i stedet for at se på, om problemet kunne bunde i rammerne for arbejdslivet. Men dén gode pointe har jeg fra Malene Friis Andersen, post.doc på Det Nationale Center for Arbejdsmiljø, der også sidder med i panelet – apropos den tværfaglige synergi.