Dansk Magisterforening

Nye platformsøkonomier vinder frem

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Flere digitale platforme dukker op, som matcher virksomheder og freelancere. Men det udfordrer den danske arbejdsmarkedsmodel og kræver, at man nytænker den, lyder det fra ekspert og hovedorganisationen for akademikere.

Sidste måned blev Worksome lanceret - en digital platform for freelanceopgaver målrettet akademikere.

På fem uger har platformen fået 450 freelancere og 80 jobs registreret. Målet er at blive en global platform, hvor virksomheder, der fx mangler hjælp til digitalisering, kan finde de rette specialister. Det skriver Mandag Morgen.

Mathias Linnemann er medstifter og administrerende direktør i Worksome. Ifølge ham er platformen en reaktion på et forældet dansk arbejdsmarked.

”I dag handler det ikke om hænder, men om viden. Derfor skal der en ny model til, hvor vi som mennesker kan arbejde på en anden måde, som matcher det liv, vi gerne vil leve, og hvor virksomheder kan finde talenter på fleksible vilkår”, siger han til Mandag Morgen.

Rusker i fundament for arbejdsmarkedet
Anna Ilsøe er lektor på Forskningcenter for Arbejdsmarked og Organisationsstudier ved Københavns Universitet og med i Ekspertpanelet for Platformsøkonomi, der blev nedsat af HK og Akademikerne sidste år. Hun nikker genkendende til, at der lige nu sker en stigning i antallet af platforme, hvilket åbner døren til freelancearbejdsmarkedet for flere danskere.

Og det er især en fordel for små og mellemstore virksomheder, der ikke har råd til en fuldtidsakademiker, men som kan have gavn af at ansætte én på deltid eller løst tilknyttet en opgave, skriver Mandag Morgen.

Men det udfordrer også det eksisterende arbejdsmarked, påpeger Anna Ilsøe over for Mandag Morgen:

”Hvad sker der med pensionsopsparingen, med barselsordninger og sygedagpenge, med alt det, der i dag håndteres af overenskomsterne? Hele vores velfærdssystem, lovgivning og arbejdsmarkedsmodel bygger på, at man enten er lønmodtager eller selvstændig. Men mange, der tager opgaver via platformene, er begge dele. Det udfordrer fundamenten i vores arbejdsmarkedsregulering.”

Akademikerbladet.dk har tidligere skrevet om, hvordan Ekspertpanelet for Platformsøkonomi netop arbejder for at imødekomme disse udfordringer ved at gentænke den danske arbejdsmarkedsmodel, så den kan overleve i en mere tidssvarende version og blive en gevinst for alle.

”I mange år har vi været stolte af, at den danske model kan alt. Men i takt med, at nye ansættelsesformer breder sig, bliver det stadig sværere for vores model at favne og dække de mange nye grupper på arbejdsmarkedet. Derfor er alle involverede parter nødt til at have en dialog om, hvordan vi kan tilpasse modellen til den nye virkelighed”, siger Käthe Munk Ryom, der er chefkonsulent hos Akademikerne, til Mandag Morgen.