Ugens profil: Fra Distortion til Folkemøde
I seks år var Mads Akselbo Holm tovholder for gadefesten Distortion i København. Nu er den 36-årige bornholmer direktør for Folkemødet.
Opfatter du det som en kritik, når nogle kalder Folkemødet for Djøfstortion?
”Det er jo et humoristisk påfund. Folkemødet er på samme tid både ekstremt seriøst, hvor dygtige folk debatterer de vigtigste samfundsemner. Men samtidig er det også et møde, hvor folk gerne vil drikke en øl og spise en pølse. Men det er ikke et succeskriterie for os, hvis man synes, at vi er en branchefest for folk, der beskæftiger sig med politik. 50 pct. af vores gæster er folk, der ikke har noget med politik at gøre i dagligdagen, men måske har en almen interesse for politik. Dem skal vi passe på og gerne have flere af”.
Arbejder du så for at gøre Folkemødet mere folkeligt?
”Ja. Eksempelvis arbejder vi for, at Folkemødet lever videre for alle om aftenen på Cirkuspladsen i Allinge. De foregående år tog folk hjem kl 19 og så var der ellers rift om de lukkede fester. Derfor inviterer vi nu til fælles fest hver aften for netop at understrege det folkelige. Så når alle har været til debatter hele dagen, er der også ét sted, hvor alle kan mødes”.
Hvad havde du i bagagen, da du blev ansat som direktør?
”Seks års erfaring med Distortion, hvor jeg i starten stod for renhold og toiletter. Senere, da deltagerantallet eksploderede fra 20.000 til 100.000, fik jeg også ansvar for scener, sikkerhed, budgetter, medarbejderne og frivillige. Det var en organisation, som var ekstremt præget af entreprenører og ideer, men med et enormt behov for at få struktur ind. Heldigvis var der nogen, der kiggede min vej, fordi jeg kom med mine brede generalistkompetencer. Jeg var godt til at sætte skibe i søen og sørge for, at de kom i havn igen”.
Hvad kan man tilbyde som humanist, når man skal være chef for Folkemødet?
”Tidligere blev jeg faktisk ret irriteret, når folk sagde, at humanister har generelle kompetencer. For hvad fanden betyder det egentlig? Men da jeg kom ud på arbejdsmarkedet, kunne jeg se, at de ting, man lærer på universitetet, at strukturere, skrive, indlede, bruge empiri, konkludere og perspektivere, går igen i arbejdslivet. Det er de samme kompetencer, der er brug for, når man sidder i et møde med 20 mennesker, der har en masse ideer, men hvor der er behov for, at man griber et par bolde og bestemmer, hvor man starter, og hvordan man bevæger sig videre”.
Hvad vil du selv gerne opleve på Folkemødet?
”Jeg er en gammel fodboldnørd, så jeg har lovet mig selv at være på cirkuspladsen i Allinge, når der på Per Bjerregaards initiativ bliver spillet asylfoldbod med gamle brøndbykoryfæer. Og så vil jeg gå i civiltinget, der faciliterer alle de organisationer, der måske ikke har økonomi til at leje telte og arealer. De får en scene stillet til rådighed, hvor man blandt andet skal høre om tidligere syrienskrigere, altså danske drenge, der har kæmpet for Islamisk Stat. Det ser jeg frem til blandt andet i kraft af min baggrund som cand.mag. i arabisk”.